Του Γιώργου Αρβανιτίδη*
Δύο μήνες μετά τις εκλογές, η Κυβέρνηση προσπαθεί πάση θυσία να συντηρήσει τη φήμη της, ότι ήρθε, όπως δήλωνε προεκλογικά, να αλλάξει τα δεδομένα στην Ελληνική αγορά και οικονομία. Η ανάπτυξη, ωστόσο, δεν έρχεται με ευχολόγια, κάνοντας μνημόσυνα και χύνοντας δάκρυα πάνω σε όλα όσα έκανε ή εν τέλει δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζονται παρεμβάσεις, που στοχεύουν απευθείας στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Μέτρα που να στοχεύουν άμεσα στην τόνωση της ρευστότητας, στην ελάφρυνση και ενίσχυση της θέσης του ιδιώτη, του ελεύθερου επαγγελματία, του αγρότη, του εμπόρου κ.λ.π.. Η χώρα, απαιτεί εδώ και τώρα μείωση της φορολογίας, αύξηση των μισθών και των συντάξεων, στήριξη του ιδιωτικού τομέα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας, καταπολέμηση της ανεργίας. Και μιας και μιλάμε για ανεργία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργατικών κέντρων, η ανεργία στη Θεσσαλονίκη κάλπασε στο 30%, με τον γενικό δείκτη της χώρας να αγγίζει το 17% μεσοσταθμικά ως τώρα για το 2019.
Όσο και αν, από τη μια η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάφτιζε «το κρέας ψάρι» παρουσιάζοντας μια εικονική ευοίωνη εργασιακή πραγματικότητα, αλλά και από την άλλη η ΝΔ επιχειρεί να δείξει θετικές προθέσεις, εν τούτοις τα αποτελέσματα τόσο σε γενικό επίπεδο, όσο και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι απλώς αποκαρδιωτικά.
Με τέτοια εργασιακή απαξίωση και με εργοστάσια να βάζουν λουκέτο καθημερινά, λόγω των μνημονιακών και αντιαναπτυξιακών πολιτικών του παρελθόντος, η ανάπτυξη φαντάζει ακόμη «όνειρο θερινής νυκτός». Και η ΝΔ, όπως πριν και ο ΣΥΡΙΖΑ, «άλλα έλεγε, άλλα κάνει και άλλα τελικά θα εννοήσει» στο τέλος, όπως έγινε στην περίπτωση με τις πρόσφατες απρόοπτες και εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον κόσμο.
Όμως, στην παρούσα συγκυρία, που οι μνημονιακές δεσμεύσεις φαίνεται πως αρχίζουν δειλά-δειλά να περνάνε στο πάνθεον της αρνητικής ιστορίας για τη χώρα, η παρούσα Κυβέρνηση δεν έχει χώρο, χρόνο και επιλογή να ενεργεί χωρίς κοινωνική περίσκεψη και με έλλειψη αισθήματος κοινωνικής ευθύνης. Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, το οποίο σημαίνει ότι η Κυβέρνηση πρέπει, χωρίς καθυστερήσεις, να «πάρει την κατάσταση στα χέρια της» και να αποδείξει τις προθέσεις της.
Ευελπιστώ το παρατράγουδο των αυξήσεων της ΔΕΗ να είναι μια μεμονωμένη απερισκεψία των κυβερνόντων και από εδώ και στο εξής να φανεί, επιτέλους, ο επενδυτικός ζήλος που διατυμπάνιζαν προεκλογικά. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, θέλουμε να στηρίξουμε επενδύσεις, αρκεί να προωθούνται με «ανοιχτά χαρτιά» και όχι με ψιλά γράμματα και φωτογραφικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής με μονομερή οφέλη. Έχω κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι η Ελλάδα «διψάει» για βιώσιμη ανάπτυξη, με υψηλούς ρυθμούς, ώστε να μπορέσει πραγματικά να ορθοποδήσει.
Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να «παίξουν» οι εμπορικές συμμαχίες, όπως αυτή με την Ινδία, ενόψει της συμμετοχής της ως τιμώμενης χώρας στη φετινή 84η ΔΕΘ. Μέσα από συνέργειες και συμπράξεις, θα μπορέσουμε να πετύχουμε την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την προώθηση των εξαγωγών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου μας, την περαιτέρω ανάπτυξη και τουριστική προβολή της Ελλάδας και τελικά την μετακύληση του συνολικού οικονομικού οφέλους στην κοινωνία.
Όλα αυτά, όμως, καταλήγουν σε έναν κοινό παρονομαστή, απαραίτητο για την υλοποίησή τους: πρέπει να καταστήσουμε ελκυστική την Ελληνική αγορά, με μειωμένη φορολογία, με απλοποιημένο σύστημα σύστασης και λειτουργίας των εταιρειών, με κίνητρα για την ασφαλή και ασφαλισμένη εργασιακή αγορά, ώστε να γίνει η Ελλάδα «μήλον της έριδος» στο επιχειρείν.
Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι εδώ για να ασκήσει στείρα κριτική. Έχουμε προτάσεις και πρόγραμμα για την ενίσχυση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας, τα οποία η Κυβέρνηση εμμονικά απορρίπτει. Έχουμε τη δύναμη και τη δυνατότητα να δώσουμε λύσεις με στόχο το σήμα εκκίνησης για την έξοδο της Ελλάδας από τον μνημονιακό οικονομικό λήθαργο και την πραγματική ανάπτυξη της χώρας μας.
Η ΝΔ, όμως, κωφεύει και για ακόμη μια φορά, με ευχολόγια και μικροπολιτική, προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι «ήρθε έτοιμη από καιρό». Απλά, πλέον, δεν έχει την πολυτέλεια σπατάλης του χρόνου, ούτε από πολιτικής πλευράς ούτε από οικονομικής. Γιατί, όπως λέει και το ρητό, «το σήμερα είναι το χθες του αύριο».
*Ο Γιώργος Αρβανιτίδης είναι Οικονομολόγος, βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. στη Β' Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος Κ.Ο. για Θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας