Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γ. Μασούτης: Ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος

Άρθρο του προέδρου του ΕΒΕΘ στον Τύπο Θεσσαλονίκης για τη ΔΕΘ

Του Ιωάννη Μασούτη, προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου είναι ένας θεσμός άρρηκτα δεμένος με την ιστορία και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, που φέρνει κάθε Σεπτέμβριο τη Θεσσαλονίκη στο προσκήνιο, καθιστώντας την σημείο εξαγγελίας της οικονομικής πολιτικής και αφετηρία του οικονομικού έτους που επισφραγίζεται με την έλευση του Πρωθυπουργού και κλιμακίου Υπουργών.

Η φετινή ΔΕΘ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των αυξημένων θετικών προσδοκιών του επιχειρηματικού κόσμου, που βασίζονται στις εξαγγελίες και τα πρώτα «δείγματα γραφής» της νέας Κυβέρνησης για δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού κλίματος  στη χώρα.

Το έργο της νέας Κυβέρνησης που σχετίζεται με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επάνοδό της σε φάση ανάπτυξης είναι δύσκολο.

Η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, που θα είναι φιλικό προς το επιχειρείν και θα προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τις κατάλληλες συνθήκες για επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού που έφυγε από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.  Επιπλέον, το ανταγωνιστικότερο περιβάλλον, θα ενισχύσει τις εξαγωγές ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Η λήψη όλων των εκείνων των μέτρων που θα κάνουν πράξη τις  προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης θα στείλουν τα σωστά μηνύματα τόσο στους Ευρωπαίους εταίρους μας όσο και στις διεθνείς χρηματαγορές. Ήδη είδαμε τις πρώτες σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού.

Επιπλέον, θα πρέπει τώρα να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της  ρευστότητας στην αγορά. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την άρση των capital controls, που σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το κράτος θα βοηθήσουν στην επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι επιστροφές των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, να επιταχυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών και να εξετασθεί η δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου για όλα τα νομικά πρόσωπα.

Περιμένουμε όμως να δούμε και μέτρα που θα πατάξουν επιτέλους το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο, δύο μάστιγες που σχετίζονται άμεσα με την φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη διαφθορά, που στερούν από το κράτος έσοδα 6-8 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. 

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη και την τοπική οικονομία θα πρέπει να αναφερθεί ότι η πόλη έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης γιατί διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Δυστυχώς όμως έχει μείνει πολύ πίσω σε υποδομές κι έτσι τα  πλεονεκτήματα της πόλης παρέμειναν για πολλά χρόνια αναξιοποίητα. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και η ανάδειξή της σε μεγάλο επιχειρηματικό και πολιτιστικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης θα στηριχτεί σε πέντε πυλώνες που δεν είναι άλλοι από το λιμάνι, το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, το αεροδρόμιο, τη ζώνη καινοτομίας και το μετρό.

Ήδη με την παραχώρηση του αεροδρομίου και του λιμανιού έγιναν τα πρώτα βήματα και πριν λίγες μέρες με μεγάλη χαρά ακούσαμε ότι  η ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου είναι μέσα στους πρώτους στόχους της Κυβέρνησης στον τομέα των έργων αστικής ανάπλασης.

Τέλος, θα αναφέρω για μια ακόμη φορά και την ανάγκη αναβάθμισης της Ζώνης Καινοτομίας. Μόνο με τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων για εγκατάσταση καινοτόμων επιχειρήσεων από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και την εξασφάλιση των σχετικών χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών και «εργαλείων» το συγκεκριμένο έργο θα πάρει σάρκα και οστά.

Με την παραχώρηση της ΤΡΕΝΟΣΕ έχει ξεκινήσει η δρομολόγηση των σύγχρονων συρμών που έχουν αναβαθμίσει τη σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης φέροντάς την «πιο κοντά»  στην Αθήνα. Περιμένουμε να δούμε και την υλοποίηση έργων που θα συνδέουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το πρώην στρατόπεδο Γκόνου αλλά και το λοιπό σιδηροδρομικό δίκτυο, με παράλληλη ανάπλαση και της περιοχής γύρω από το εν λόγω πρώην στρατόπεδο.

Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί και άλλα μικρότερα έργα όπως η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, του Μουσείου Ολοκαυτώματος, της αγοράς Μοδιάνο, κ.α.  που θα δώσουν κι αυτά αναπτυξιακό «αέρα» στην πόλη μας.

Μέσα σ’αυτό το κλίμα των αυξημένων προσδοκιών διοργανώνεται η 84η ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα την Ινδία, μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως, φιλοδοξεί να αποτελέσει την επιχειρηματική πλατφόρμα για την ισχυροποίηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι η 84η ΔΕΘ θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της ΝΔ (VIDEO)
Δριμεία κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση σχετικά με την ακρίβεια – Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για αλαζονεία
Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της ΝΔ (VIDEO)
Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει γκράφιτι για τα θύματα των Τεμπών – Στο 6ο ΓΕΛ Καλαμαριάς
Με πρωτοβουλία των μαθητών – Στη μνήμη της Κέλλυς Πορφυρίδου από την Καλαμαριά, και των υπολοίπων που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα
Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει γκράφιτι για τα θύματα των Τεμπών – Στο 6ο ΓΕΛ Καλαμαριάς