Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η ανθρώπινη ιστορία πίσω από την πανδημία του κορωνοϊού

Γράφει στο TyposThes ο Συμεών Μεταλλίδης, υπεύθυνος κέντρου αναφοράς Covid-19 ΑΧΕΠΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ COVID – 19 ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Γράφει ο Συμεών Μεταλλίδης, υπεύθυνος κέντρου αναφοράς Covid-19 ΑΧΕΠΑ

metallidis_.jpg

Ως υπεύθυνος του Τμήματος Λοιμωξιολογίας και του Κέντρου Αναφοράς COVID-19 στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης θα ήθελα να σας περιγράψω την ανθρώπινη ιστορία πίσω από αυτή την επιδημία.

Κληθήκαμε από την αρχή να περιθάλψουμε το πρώτο περιστατικό με COVID-19 στην χώρα μας. Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα με αυτά της ευθύνης, του φόβου, της αμφιβολίας καθώς βαδίζαμε σε αχαρτογράφητα νερά να κυριαρχούν σε όλο το προσωπικό. Στην πορεία ως κέντρο αναφοράς κληθήκαμε να νοσηλεύσουμε την πλειονότητα των περιστατικών στην Βόρεια Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποκλειστική λειτουργία της κλινικής για ασθενείς με COVID-19. Μέχρι σήμερα η κλινική έχει νοσηλεύσει περισσότερους από 240 ασθενείς και διαχειριστεί περισσότερους από 200 εξωτερικούς ασθενείς.

Στην πορεία αυτή το κλινικό, νοσηλευτικό και ερευνητικό έργο της κλινικής είναι αξιοζήλευτο. Έχουμε συμμετάσχει σε 5 θεραπευτικές κλινικές μελέτες και πάνω από 10 ερευνητικά έργα με πολλαπλές δημοσιεύσεις που συμβάλλουν σε παγκόσμιο επίπεδο στην καλύτερη κατανόηση της νόσου. Παράλληλα σε ανθρώπινο δυναμικό η κλινική ενισχύθηκε με την πρόσληψη 2 επικουρικών ιατρών και την απόσπαση 3 ιατρών από άλλα νοσοκομεία. Σε οργανωτικό επίπεδο έχει γίνει σχεδιασμός για την δημιουργία 15 κλινών αρνητικής πίεσης.

Πίσω από κάθε πετυχημένη ιστορία κρύβονται οι άνθρωποι και κλείνοντας θα ήθελα να μιλήσω για αυτούς του ανώνυμους, όχι ήρωες, αλλά ανθρώπους του καθήκοντος οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν εργαστεί με απαράμιλλο ζήλο για να προσφέρουν στους ασθενείς που είναι μόνοι του σε απομόνωση, χωρίς να μπορούν να δουν τους οικείους τους. Είναι άνθρωποι που έβαλαν το σύνολο πάνω από το εγώ, είναι αυτοί που νόσησαν στην διάρκεια της εργασίας τους, αυτοί που συνεχίζουν να χαμογελούν στους ασθενείς πίσω από τις μάσκες. Είναι αυτοί που δεν παραπονέθηκαν για τον φόρτο εργασίας.

Σε όλους αυτούς, ιατρούς ειδικούς και ειδικευόμενους, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, προσωπικό καθαριότητας, φυσικοθεραπευτές και κάθε άλλου είδους προσωπικό αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Πιστεύω ότι αυτό τους αρκεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ