Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εμπορικό σήμα: Επιδότηση 1.500€ σε επιχειρήσεις - Ξεκινούν οι αιτήσεις

laptop-brand

10 ερωτήσεις & απαντήσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

Του Κωνσταντίνου Μ. Τζίκα*

Ξεκινάει στις 11 Ιανουαρίου του 2021 η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων για να λάβουν επιδότηση μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για να κατοχυρώσουν το εμπορικό σήμα της επιχείρησής τους ή να κατοχυρώσουν το σχέδιο ή το υπόδειγμά τους.

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει σοβαρά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας των συνεχόμενων lockdown,  εγκαινιάστηκε στα μέσα περίπου του προηγούμενου μήνα από το Γραφείο διανοητικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), ένα πρόγραμμα επιχορηγήσεων 20 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πορεία τους προς την ανάκαμψη και να προστατεύσουν τα δικαιώματα που έχουν στην διανοητική ιδιοκτησία τους.

Η πρωτοβουλία αυτή με την ονομασία “Ideas Powered for Business SME Fund” υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το EUIPO σε συνεργασία με τα εθνικά γραφεία βιομηχανικής ιδιοκτησίας τα οποία παρέχουν ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους.

Πριν αναφερθώ στις πτυχές τους ανωτέρω προγράμματος, θεωρώ οτι είναι ωφέλιμο για τους αναγνώστες να παραθέσω αρχικά τους παρακάτω ορισμούς:

1) Τι είναι σήμα;

Σήμα θεωρείται άθε σημείο επιδεκτικό γραφικής παραστάσεως, το οποίο κρίνεται ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μίας επιχειρήσεως από εκείνα άλλων επιχειρήσεων. Μπορούν να αποτελέσουν σήμα ιδίως οι λέξεις, τα ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων, τα ψευδώνυμα, οι απεικονίσεις, ο τίτλος μιας εφημερίδας κλπ.

2) Τι είναι εμπορικό σήμα;

Εμπορικό σήμα θεωρείται το σήμα που αναφέρεται στα προϊόντα ή στις υπηρεσίες που εμπορεύεται μια επιχείρηση και την κάνει να ξεχωρίζει από εκείνα που βρόσκονται στα ράφια μιας ανταγωνίστριας επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνεται και ο καταναλωτής στην προσπάθειά του να επιλέξει προϊόντα της αρεσκείας του.

3) Τι είναι σχέδιο ή υπόδειγμα;

Σχέδιο ή υπόδειγμα είναι “η εικόνα την οποία παρουσιάζει το σύνολο ή μέρος ενός προϊόντος η οποία προκύπτει από τα χαρακτηριστικά του, και ιδίως από τη γραμμή, το περίγραμμα, το χρώμα, το σχήμα, την υφή ή/και τα υλικά του ίδιου του προϊόντος ή/και της διακόσμησης που φέρει”.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται και στην πλατφόρμα του EUIPO για την κατοχύρωση των κοινοτικών σημάτων και σχεδίων και υποδειγμάτων, σχεδόν όλα τα βιομηχανικά αντικείμενα ή χειροτεχνήματα μπορούν να είναι επιλέξιμα για προστασία σχεδίου ή υποδείγματος με μόνη εξαίρεση τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

4) Τι προσφέρει το πρόγραμμα επιδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Προσφέρει κουπόνι διανοητικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το οποίο θα δίνεται επιστροφή εξόδων έως 1500 ευρώ σε όσους έχουν λάβει εγκριτική απόφαση επιχορήγησης ύστερα από αίτησή τους και πραγματοποιήσουν εντός 30 ημερών κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης εμπορικού σήματος ή κατάθεση σχεδίου ή υποδείγματος με ταυτόχρονη καταβολή του ανάλογου χρηματικού ποσού.

5) Η επιστροφή εξόδων καταλαμβάνει όλα τα έξοδα της κατάθεσης του σήματος κλπ;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραθέτει το Γραφείο διανοητικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), κάθε μικρομεσαία επιχείρηση δύναται να λάβει επιστροφή εξόδων μέχρι το ποσό των 1.500 ευρώ. Ειδικότερα: 1ον Κάθε επιχείρηση που θα καταθέσει εμπορικό σήμα, θα έχει μείωση 50% στα βασικά τέλη αίτησης σημάτων. Το ίδιο θα ισχύει για τα σχέδια και υποδείγματα.

2ον Μέσω του προγράμματος θα προσφέρεται και μείωση 75% στις υπηρεσίες προδιάγνωσης διανοητικής ιδιοκτησίας (IP Scan). Οι υπηρεσίες αυτές, όπως αναφέρεται, θα είναι διαθέσιμες μόνο μέσω των συμμετεχόντων εθνικών και περιφερειακών γραφείων της Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς θα πρέπει να ελεγχθεί από τον αιτούντα, αν το εθνικό γραφείο σημάτων της χώρας του συμμετέχει σε αυτήν την υπηρεσία.

6) Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω την αίτηση για την χορήγηση της επιδότησης;

Για την υποβολή των αιτήσεων θα υπάρξουν 5 χρονικές περίοδοι και θα είναι οι εξής: 1η χρονική περίοδος  (11 Ιανουαρίου 2021 μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021), 2η χρονική περίοδος (1 Μαρτίου 2021 μέχρι 31 Μαρτίου 2021), 3η χρονική περίοδος (1 Μαΐου 2021 μέχρι 31 Μαΐου 2021), 4η χρονική περίοδος (1 Ιουλίου 2021 μέχρι 31 Ιουλίου 2021), 5η χρονική περίοδος(1 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021).

7) Το εμπορικό σήμα που θα καταθέσω θα είναι μόνο σε εθνικό επίπεδο;

Η κάθε επιχείρηση δύναται μέσω του προγράμματος επιχορήγησης να καταθέσει αίτηση για κατοχύρωση εμπορικού σήματος σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε κοινοτικό επίπεδο. Επισημαίνεται οτι το κοινοτικό σήμα που θα εγγραφεί στο μητρώο του EUIPO θα προστατεύεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, ήτοι σε 27 χώρες.

8) Για πόσα χρόνια προστατεύεται το εμπορικό σήμα;

Η προστασία του σήματος είναι δεκαετής και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά είτε σε εθνικό, είτε σε κοινοτικό επίπεδο.

9) Για πόσα χρόνια προστατεύεται το σχέδιο ή το υπόδειγμα;

Το δικαίωμα προστασίας ισχύει για 5 έτη και μπορεί να ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια, με μέγιστη περίοδο τα 25 έτη.

10) Που μπορώ να συλλέξω περισσότερες πληροφορίες;

Μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.mindev.gov.gr) και στο EUIPO (https://euipo.europa.eu/ ).

tzikas-kwnstantinos.jpg

* ο Κωνσταντίνος Τζίκας είναι δικηγόρος & διαμεσολαβητής Υ.Δ.Δ.Α.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Γολγοθάς η ενοικίαση σπιτιού σε καλή τιμή - Δεν υπάρχουν ακίνητα
"Προτιμούν φοιτητές", λένε ενοικιαστές – Δεν ισχύει η προτίμηση στους φοιτητές, τονίζει ο Πρόεδρος Μεσιτών Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Γολγοθάς η ενοικίαση σπιτιού σε καλή τιμή - Δεν υπάρχουν ακίνητα
Θεσσαλονίκη: Στήνεται το τραπέζι που θα ενώσει λαούς - Γεύσεις με πιάτα του κόσμου
Στο πρώτο καφέ ΠολυΓλωσσσίας που γίνεται στο πλαίσιο της δράση της «Κουζίνας του Κόσμου-Μωσαϊκό Γεύσεων»
Θεσσαλονίκη: Στήνεται το τραπέζι που θα ενώσει λαούς - Γεύσεις με πιάτα του κόσμου
Φαινόμενο Κασσελάκης - Η πρώτη πίστα
Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ακλόνητα, τα προγνωστικά είναι μονής κατεύθυνσης, αλλά τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί τελεσίδικο αν δεν μιλήσει η κάλπη
Φαινόμενο Κασσελάκης - Η πρώτη πίστα