Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι πέντε μείον δύο (5-2) λόγοι για να πάμε φέτος διακοπές στη Χαλκιδική

Το καλοκαίρι είναι εδώ, μαζί και οι λόγοι που λαχταρούμε να πάμε για βουτιές στη Χαλκιδική

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

Όσο και να ακούγεται απίστευτο, όσο και αν δεν θα μπορούσαμε να το διανοηθούμε κάποιους μήνες νωρίτερα, είμαστε σε θέση να κάνουμε τέτοιους είδους συζητήσεις και κουβέντες, οι οποίες λίγο καιρό πριν θα φάνταζαν αφελείς και ονειροπαρμένες. Καθώς η δυστοπία που ζήσαμε όλον αυτόν τον καιρό φτάνει προς το τέλος της (προσοχή: δεν έχει παρέλθει ακόμη), θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο και τη διάθεση να θυμηθούμε πώς ζει κανείς πιο ξέγνοιαστα και ελεύθερα.

Το καλοκαίρι διανύει τα πρώτα του βήματα και εμείς θα δώσουμε απάντηση στο προαιώνιο σαλονικιό ερώτημα: τελικά σαν τη Χαλκιδική έχει πουθενά αλλού ή είναι όντως αναντικατάστατη; Ευθύς αμέσως, ακολουθούν οι πέντε λόγοι που μας κάνουν να τη λαχταρούμε, αλλά και δύο επιχειρήματα που ενδέχεται να κάμψουν τη διάθεσή μας:

1. (+): Γιατί είναι ο ιδανικός τρόπος να κάνουμε διακοπές χωρίς να κανονίσουμε διακοπές, γεγονός εξαιρετικά βολικό για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αν είστε άνω των 60 και δεν αντέχετε ιδιαίτερες ταλαιπωρίες, η Χαλκιδική σας περιμένει με ανοιχτές αγκαλιές. Αν ανήκετε στις ηλικίες 30-50 γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι old school έννοιες της άδειας και των «μπάνιων του λαού» δεν υφίστανται πλέον. Οι διακοπές των δύο εβδομάδων και βάλε είναι πολυτέλεια που απολαμβάνουν λίγοι και εκλεκτοί, επομένως δεν υπάρχει το περιθώριο για μακροπρόθεσμα κανονίσματα. Εδώ κοντά, μίνι αποδράσεις για να νιώσουμε ότι κάνουμε διακοπές κι αυτό ήταν. Αν ανήκετε στις νεαρές ηλικίες, είναι αρκετά αυτονόητο το γιατί θα θελήσετε να πάτε στη Χαλκιδική.

2. (+): Γιατί οι παραλίες του δεύτερου ποδιού είναι ασυναγώνιστες. Όχι, δεν είναι κλισέ, δεν είναι αστικός μύθος, δεν είναι κοινωνικός αταβισμός, δεν είναι θέμα συνήθειας. Οι παραλίες του δεύτερου ποδιού είναι όντως καταπληκτικές και ανεπανάληπτες. Αν είστε μάλιστα και λίγο μερακλήδες, μπορείτε να ανακαλύψετε αμέτρητα αχαρτογράφητα κολπάκια, δίχως beach bars, κλαπατσίμπακα και θόρυβο.

3. (-): Θα είστε όλοι εκεί. Μην το γελάτε, είναι αρκετά σοβαρό. Οι διακοπές προκύπτουν ετυμολογικά από το ρήμα «διακόπτω» και όταν καταλήγεις να βλέπεις τα ίδια πρόσωπα που βλέπεις στην πόλη σου και στην καθημερινότητά σου, τότε δεν μιλάμε για κάποια «διακοπή», αλλά για μια μεταμφιεσμένη επαναληψιμότητα.

4. (+): Θα είστε όλοι εκεί, μέρος δεύτερον, αλλά αυτή τη φορά με θετικό πρόσημο. Άνθρωποι που κάνεις καιρό να δεις, άνθρωποι που αγαπάς, αλλά τώρα τελευταία έχετε χαθεί, θα είναι εκεί. Σε κάποιο ξενοδοχείο, σε κάποιο εξοχικό, σε κάποιο κάμπινγκ, σε κάποια εποχιακή δουλειά. Ευκαιρία λοιπόν να συναντήσουμε ανθρώπους που αγαπάμε αλλά δεν βλέπουμε συχνά και να ανταλλάξουμε ψευδείς (αλλά όχι υποκριτικές) υποσχέσεις ότι θα τα λέμε περισσότερο μέσα στη χρονιά.

5. (+): Τα αγαπημένα στέκια, με πρώτα και καλύτερα πολλά όμορφα κάμπινγκ του δεύτερου ποδιού (άντε και καναδυό του πρώτου), όπου οι αναμνήσεις χορεύουν τρελό χορό κάτω από το δειλινό του καλοκαιριού. Ο άνθρωπος συνδέεται με τους τόπους, σφυρηλατεί δεσμούς, οικοδομεί σχέσεις που ξεπερνούν την απλή τωρινή έννοια του check-in. Και για ορισμένα από αυτά τα μέρη, η ανυπομονησία μας έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο.

6. (-): Οι ακριβές τιμές και η (συχνά) ελλιπής εξυπηρέτηση. Ώρες ώρες, είναι όντως να τρελαίνεσαι με το ότι οι επαγγελματίες του χαλκιδικιώτικου τουρισμού αντιμετωπίζουν τους Θεσσαλονίκεις ως αγελάδες υποψήφιες για άγριο άρμεγμα και όχι ως τους πελάτες που αξίζουν το κάτι παραπάνω (ή το κάτι λιγότερο, όταν μιλάμε για τιμές), μετά από τόσες δεκαετίες στήριξης. Σε αυτή την τόσο αμήχανη περίοδο που διανύουμε, ας ελπίσουμε ότι δεν θα παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας γιατί ειλικρινά θα μας ανέβει το αίμα στο κεφάλι.

7. (+): Για τη σχεδόν μεταφυσική τελετουργία των επαναλαμβανόμενων συζητήσεων, με κυρίαρχο θέμα την κίνηση. «Εσείς τι ώρα ξεκινήσατε;», «Πήγατε από Πολύγυρο;», «Το φανάρι της Νικήτης, σκέτη κόλαση, ε;», «Θα φύγετε Κυριακή βράδυ ή Δευτέρα πρωί;», «Βρήκατε τραπέζι να φάτε στο γνωστό; Ε, πού να βρείτε, χαμός γίνεται!». Τα μικρά-μικρά της ζωής. Το εκνευριστικό μείγμα της αφόρητα κενής κουβέντας. Αυτά που σιχαινόμαστε όλοι, αλλά συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε. Γιατί αυτό μας αξίζει, κακά τα ψέματα.

Καλές βουτιές σε όλους, είτε στη Χαλκιδική είτε οπουδήποτε αλλού!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ