Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βήματα προς τα πίσω

«Αν δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να νιώθουμε ασφαλείς ερχόμενοι εδώ, τότε δεν θα έρθουμε»...

Του Θωμά Γκοσινή

Το ζήτημα του ρατσισμού στον Αθλητισμό συνεχίζει να υφίσταται, παρά τα μέτρα που έχουν πάρει οι αρμόδιες Αρχές, και ίσως είναι πια καιρός οι αθλητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αυτό προκύπτει από τη στάση ενός παλιού, καλού μας γνώριμου, του Γιάγια Τουρέ, που επιμένει πως έπεσε θύμα ρατσιστικών συνθημάτων στο πρόσφατο παιχνίδι της ομάδας του, Μάντσεστερ Σίτι, στη Μόσχα εναντίον της ΤΣΣΚΑ.

Ο Τουρέ τονίζει ότι άκουσε μερίδα οπαδών της ομάδας της Μόσχας να καταφέρεται εναντίον του με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς και δηλώνει θυμωμένος και πικραμένος που, παρά το γεγονός ότι πληροφόρησε για αυτό το διαιτητή της αναμέτρησης, τον Ρουμάνο Οβίντιου Χατεγκάν, εκείνος δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για να τον προστατέψει ή να τιμωρήσει τους γηπεδούχους. Σύμφωνα με τον κανονισμό, ο διαιτητής μπορεί να διακόψει προσωρινά το παιχνίδι και να ζητήσει να γίνουν παρατηρήσεις από τα μεγάφωνα του γηπέδου, ενώ αν η κατάσταση συνεχιστεί μπορεί να διακόψει οριστικά το ματς, κάτι που θα επιφέρει πολύ μεγάλη τιμωρία στη γηπεδούχο ομάδα. Από την άλλη, οι Μοσχοβίτες δηλώνουν άγνοια για το συμβάν και ο Μίχαλ Σανάντζε, εκπρόσωπος της ΤΣΣΚΑ, δήλωσε πως η ομάδα «δεν έχει τίποτα να κρύψει. Είδαμε ξανά το βίντεο του αγώνα και σε κανένα σημείο δεν γίνονται αντιληπτά τέτοιου είδους συνθήματα».

Η Ρωσία, βέβαια, δεν είναι ακριβώς ο παράδεισος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προόδου, εκτός αν κάποιος θεωρεί πως το άσυλο και η προστασία στον Σνόουντεν ήταν μια κίνηση της κυβέρνησης Πούτιν ενάντια στις παραβάσεις των δικαιωμάτων και της προσωπικότητας των ανθρώπων. Το ζήτημα με τις δηλώσεις της Ισινμπάγεβα στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου περί του Νόμου εναντίον των ομοφυλοφίλων και η παγκόσμια κατακραυγή απέναντι στη στάση της κυβέρνησης της Ρωσίας ακόμα δεν έχει κοπάσει, ενώ συνεχίζονται οι φόβοι για μποϋκοτάζ των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Σότσι. Έπειτα από το νέο συμβάν ρατσισμού στη Μόσχα, αυτή τη φορά φυλετικής απόχρωσης εναντίον του ποδοσφαιριστή της Σίτι, οι Ρώσοι μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με απειλές εναντίον άλλης μιας διοργάνωσης που ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2018 θα διεξαχθεί στη Ρωσία, και όπως αναμενόταν μετά το συμβάν, ο Τουρέ δεν είναι ακριβώς ανυπόμονος: «Αν δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να νιώθουμε ασφαλείς ερχόμενοι εδώ, τότε δεν θα έρθουμε», δήλωσε ο Ιβοριανός μέσος. Με λίγα λόγια, ίσως να μην είναι μακριά η μέρα που οι μαύροι ποδοσφαιριστές πάρουν την απόφαση να μη συμμετάσχουν στη γιορτή του ποδοσφαίρου, μιας και γιορτή φαίνεται να είναι μόνο κατ’ όνομα.

Η FIFA έχει πάρει μέτρα και τιμωρεί τις ομάδες, στα γήπεδα των οποίων υπάρχουν κρούσματα ρατσισμού, ωστόσο τα μέτρα αυτά μοιάζουν μάλλον αναποτελεσματικά και λίγα. Η απόφαση του περασμένου Μαΐου για κλείσιμο μέρους των κερκίδων ή και όλου του γηπέδου για τα επόμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια, μαζί με πρόστιμο 50.000 ευρώ, δε δείχνει να κάνει τη δουλειά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τη φετινή σεζόν, που ακόμα βρίσκεται στην αρχή της, έχουν ήδη τιμωρηθεί η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η Λέγκια Βαρσοβίας, η Λάτσιο (ω, τι έκπληξη), η Λεχ Πόζναν, η Πιάστ, η Ριέκα και ο ΑΠΟΕΛ.

Ίσως η λύση να πρέπει να είναι ακραία. Οι απειλές για μποϋκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι μια καλή αρχή, σύμφωνα με τον άλλοτε επιθετικό της Γουέστ Χαμ, Λιρόι Ροσενιόρ: «Το μποϋκοτάζ μιας διοργάνωσης όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, που είναι το στολίδι της FIFA, είναι μια απειλή που ίσως πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά ως ενδεχόμενο από τους αθλητές, γιατί πρέπει επιτέλους οι Αρχές να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και να πιεστούν να πάρουν πραγματικά μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν την κατάσταση».

Στο μεταξύ, με τα κρούσματα να αυξάνονται αντί να μειώνονται, είναι πια σαφές ότι τόσο οι ομάδες, όσο και οι ομοσπονδίες, προτιμούν να κάνουν τα στραβά μάτια, προκειμένου να μη ζημιωθεί το «προϊόν». Είναι πολλά τα λεφτά και θα είναι ακόμα περισσότερα σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, όπως είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην περίπτωση ενδεχόμενου μποϋκοτάζ, η ζημιά που θα υποστεί τόσο η διοργανώτρια Ρωσία όσο και η FIFA θα είναι πραγματικά ανυπολόγιστη, από τις απώλειες που θα υπάρξουν σε χορηγίες και εισιτήρια. Ίσως το μέτρο να φαντάζει ακραίο, αλλά είναι η ίδια η κατάσταση που δείχνει να φτάνει σιγά σιγά στα άκρα. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους ποδοσφαιριστές που δεν ανέχονται τη μείωση της προσωπικότητάς τους ή φοβούνται ενδεχόμενη επίθεση εναντίον τους. Και όπως προσθέτει με πικρία ο Ροσενιόρ, «φτάσαμε στο σημείο όλοι να κλείνουν τα μάτια, και οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν το ρατσισμό σαν ένα έλασσον πρόβλημα. Κάνουμε βήματα, αλλά είναι προς τα πίσω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ