Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ενεργειακή κρίση: Αληθινό σενάριο ή επιστημονική φαντασία;

Το άρθρο εστιάζει στην ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6/2023).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

 

 

Της Αθηνάς Παπαδανιήλ*

 

Εδώ και χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την ενέργεια έτσι ώστε να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη. Η εξόρυξη και η χρήση του ορυκτού άνθρακα αποτελεί την μεγαλύτερη εξέλιξη στην ιστορία της ανθρωπότητας από την άποψη της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών. Ο ενεργός άνθρακας έδωσε την σκυτάλη στο πετρέλαιο και τα προϊόντα του ως ενεργειακό καύσιμο. Η προοπτική εξάντλησης των αποθεμάτων πετρελαίου οδήγησε στην ανακάλυψη και επικράτηση του φυσικού αερίου το οποίο αποτελεί και την πιο φιλική για το περιβάλλον λύση. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια τόσο οι κυβερνήσεις όλων των χωρών όσο και οι ίδιοι οι πολίτες του κόσμου στρέφονται σε εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η χρήση των οποίων είναι η απάντηση σε όλα τα μελλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

Η σημαντική επίδραση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στην αλλαγή του κλίματος μέσω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς και οι λόγοι που αναφέρθηκαν παραπάνω, κρίνουν αναγκαία τη δράση για την μείωση των εκπομπών αυτών. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η παραγωγή ενέργειας, η οποία δεν θα βασίζεται στην χρήση ορυκτών καυσίμων αλλά σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας από ανανεώσιμους πόρους, ειδικά λόγω της υπάρχουσας εξάντλησης αυτών των καυσίμων. Τα κοιτάσματα πετρελαίου είναι αυτά που προβλέπεται να εξαντληθούν πριν από όλες τις άλλες κατηγορίες ορυκτών πόρων. Η αρνητική επίδραση του πετρελαίου στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ιδιαίτερα μεγάλη εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων, οι οποίες καταναλώνονται καθημερινά. Για παράδειγμα, κατά το έτος 2013, το 33% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα προήλθε από την καύση πετρελαίου.

Το φυσικό αέριο, από την άλλη, είναι μια πιο φιλική λύση για το περιβάλλον σε σύγκριση με το πετρέλαιο. Παρ’ όλα αυτά, το 18% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον ενεργειακό τομέα οφείλεται στην καύση φυσικού αερίου. Οι πηγές φυσικού αερίου είναι άφθονες και κατανεμημένες σε διάφορα σημεία του πλανήτη, αλλά και γιατί ανακαλύπτονται συνεχώς καινούριες. Έτσι, εκτιμάται ότι η εξάντληση του φυσικού αέριου θα έρθει πιο αργά.

Το σημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης είναι ότι ο σύγχρονος κόσμος καταναλώνει ενεργειακούς πόρους με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από τη φυσιολογική ανανέωσή τους, πράγμα το οποίο οδηγεί στην σταδιακή εξάντλησή τους. Ο σημερινός τρόπος ζωής, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ξεπερνάει σε μεγάλο βαθμό τους διατιθέμενους πόρους. Οι ρυθμοί εξάντλησης των ορυκτών καυσίμων είναι σίγουρο ότι σε δύο ή τρεις δεκαετίες θα αυξήσουν την χρηματική αξία των συγκεκριμένων καυσίμων, τα οποία θα είναι δυσπρόσιτα για ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι πετρελαϊκές εταιρίες να κατανοήσουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολυτιμότερη από τα κέρδη τους.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των οικονομιών των μεγάλων χωρών, η βαθμιαία εξάντληση των ορυκτών πόρων και οι αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οδηγούν ταχύτητα στη χρήση ολοένα και περισσότερο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα εικόνα του πλανήτη, να αποτελέσουν το κλειδί για την μείωση των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων των συμβατικών πηγών ενέργειας καθώς και να αποτελέσουν την βάση για παγκόσμια ειρήνη. Τέτοια παραδείγματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ενδεικτικά η υδροδυναμική, αιολική, ηλιακή, ωκεάνια, πυρηνική ενέργεια, η γεωθερμία, το υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα. Πολύ σημαντική ωστόσο για την εξοικονόμηση της ενέργειας είναι και η εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού ώστε να περιοριστεί δραστικά η ενεργειακή σπατάλη.

Συμπερασματικά, η εξάντληση των ορυκτών καυσίμων ή ακόμα και η πιθανή απαγόρευση της χρήσης τους για λόγους περιβαλλοντικούς θα προκαλέσει τεράστιες διαταραχές στην ανθρώπινη επιβίωση και για τον λόγο αυτό η ανθρωπότητα σε όλο τον πλανήτη θα πρέπει να προετοιμαστεί ώστε να τις αντιμετωπίσει. Διότι για να αλλάξει ο κόσμος πρέπει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, να διαφοροποιήσει τις καθημερινές του συνήθειες σκεπτόμενος και τις μελλοντικές γενιές.

 

*Η Αθηνά Παπαδανιήλ, είναι Πτυχιούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος, της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). 

 

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ
Ο Νίκος Νυφούδης μιλάει στον Τύπο Θεσσαλονίκης για το νέο εγχείρημα δίνοντας μας τα πρώτα insights του νέου «Τίφφανυς» στον πεζόδρομο της Ικτίνου
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ