Του Γιώργου Καλλίνη
Όπως όλοι οι τομείς στην Ελλάδα, έτσι και ο αθλητισμός διανύει μια πολύ άσχημη περίοδο. Μην σας ξεγελάνε παροδικές επιτυχίες όπως η πρόκριση της εθνικής στο Μουντιάλ. Ποτέ στη χώρα μας δεν εκμεταλλευόμαστε τις επιτυχίες για να αναπτύξουμε τον αθλητισμό μας. Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τα γήπεδα, παρότι μέσα στην σκληρή καθημερινότητα ο αθλητισμός θα μπορούσε να προσφέρει ψυχαγωγία. Τα σωματεία είναι καταχρεωμένα και ιστορικές ομάδες διαλύονται σιγά σιγά, μαραζώνουν γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ειδικά στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι τραγική. Πριν λίγες εβδομάδες ο Ηρακλής αντιμετώπισε σοβαρότατο πρόβλημα λόγω χρεών, λίγα χρόνια αφότου έπεσε κατηγορία και άλλαξε το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Ο Άρης μετά την αποτυχία του να υπαχθεί στο άρθρο 99 για διακανονισμό των χρεών, βρίσκεται επίσης κοντά στην ανυπαρξία. Όλα αυτά στο ποδόσφαιρο, το οποίο ήταν, είναι και θα είναι το πιο λαοφιλές άθλημα στην Ελλάδα.
Είναι φανερό ότι ο κόσμος ούτε λεφτά έχει, ούτε διάθεση να στηρίξει τον αθλητισμό. Το γιατί δεν έχει λεφτά είναι προφανές. Φυσικά και οι σύλλογοι θα έπρεπε να ρίξουν ακόμη περισσότερο τις τιμές, αλλά και πάλι υποπτεύομαι ότι θα είχαμε χαμηλή προσέλευση. Εκτός από το οικονομικό όμως, πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν σιχαθεί τη «βρόμικη» πλευρά του αθλητισμού, η οποία στη χώρα μας ήρθε πάρα πολύ πρόσφατα στην επιφάνεια με σοβαρές αποδείξεις. Παράνομα στοιχήματα, στημένα παιχνίδια και ξέπλυμα χρήματος χαλάνε την ομορφιά του αθλήματος, εφόσον η βρωμιά πλέον δεν είναι συγκεκαλυμμένη και ακόμη και οι πιο συναισθηματικά δεμένοι οπαδοί δεν μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια.
Όσον αφορά το μπάσκετ, εδώ και αρκετά χρόνια έχει περάσει στην ανυπαρξία με τις ομάδες της Αθήνας να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Χθες η ΚΑΕ ΠΑΟΚ ευχαρίστησε τους διακόσιους και κάτι οπαδούς που παρακολούθησαν τον τελευταίο αγώνα μπάσκετ της ομάδας. Σε ένα γήπεδο που χωράει τουλάχιστον 7.000 θεατές και κόντρα στον Πανιώνιο, ο οποίος μάλιστα είναι και πολύ δυνατός φέτος.
Προσπερνώ το κλισέ «ότι το προϊόν του αθλητισμού στην Ελλάδα δεν είναι ελκυστικό», ακόμη και αν δεν θα κακοκάρδιζα κανέναν που θα το επικαλούταν για να δικαιολογήσει το «ξενέρωμα» του με τον αθλητισμό γενικότερα. Ας μη γίνουν καινούργια γήπεδα, ας μη γίνουν καφετέριες και μοντέρνα μαγαζιά δίπλα από τα γήπεδα, δεν με πειράζει. Ούτως ή άλλως οι ομάδες πάντα λειτουργούσαν και ως κέντρο ανάπτυξης για την γύρω περιοχή. Ο ΠΑΟΚ πάντα ωφελούσε τα μαγαζιά της Τούμπας και ο Άρης του Χαριλάου. Ας μην έρθουν παικταράδες και ας μη γίνουμε ποτέ Αγγλία. Γιατί, ξέρετε, και στο εξωτερικό υπάρχουν άδεια γήπεδα, εκεί που οι πολίτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι ο αθλητισμός δεν είναι απλά ένα προϊόν.
Πρέπει όμως ως πρώτο βήμα να φύγει από τον ελληνικό αθλητισμό αυτή η αβάστακτη σκιά της διαφθοράς και της διαπλοκής. Σε αυτό είναι απαραίτητη η παρέμβαση της πολιτείας, η οποία είναι συνυπεύθυνη του γενικευμένου χάους στον αθλητισμό. Αρχικά υποβιβάζοντας ομάδες που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, χωρίς να υπολογίζει το κόστος στην απήχηση του αθλήματος ή το κόστος σε μελλοντικούς ψήφους. Να απομακρυνθούν οι εμπλεκόμενοι σε παράνομες διεργασίες από το άθλημα και να ξεκαθαρίσουν τα χρέη των ομάδων στο δημόσιο με διακανονισμούς ευνοϊκούς για τους συλλόγους, σκληρούς όμως για τα πρόσωπα που δημιούργησαν τα χρέη. Παράλληλα, το κράτος πρέπει να βοηθήσει ιστορικούς συλλόγους που κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, συλλόγους που έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι προάγουν τον αθλητισμό και ωφελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας ως πνεύμονας πολιτισμού, όπως για παράδειγμα ο Ηρακλής.
Αυτές τις μέρες, έχουμε την ευκαιρία να ξαναστήσουμε τον αθλητισμό από την αρχή, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος και γιατί όχι, αφουγκραζόμενοι νέες τάσεις ενάντια στο μοντέρνο ποδόσφαιρο των παχυλών μισθών και των επενδυτών οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημα και ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο για το κέρδος. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τον αθλητισμό, είναι ευκαιρία να στηθεί από την αρχή προς όφελος της κοινωνίας -όχι των μεγαλοεπιχειρηματιών- έχοντας το βλέμμα στραμμένο στους πολίτες και την ανάγκη για άθληση και υγιή ψυχαγωγία.