Χθες έγινε η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του πρώην δημοσιογράφου και νυν πολιτικού Σταύρου Θεοδωράκη, για το νέο του κόμμα « Το Ποτάμι». Σύμφωνα με την πρώτη συνέντευξη τύπου, δεν είναι ούτε κεντροαριστερός, ούτε επαγγελματίας πολιτικός, ούτε θα στηρίξει υποψηφίους συνδεδεμένους με το κορεσμένο πολιτικό παρελθόν της χώρας. Ο ίδιος δεν θα μπει στο ευρωψηφοδέλτιο και δεν θα επιμείνει εάν ο κόσμος δεν τον θέλει. Θα πάει σπίτι του, ίσως συνεχίσει την εκπομπή του. Μπορεί να αλλάξει το κόμμα του την πορεία της χώρας; «Όχι» απαντάει ο Θεοδωράκης.
Τα παραπάνω είναι, συνοπτικά, αυτά που δεν θα κάνει το νέο κόμμα. Μετά από 10 μέρες ύπαρξης, γύρω στα 20.000 like στο facebοok, άπειρα κείμενα άποψης και ακόμη περισσότερα λογοπαίγνια με το όνομα του κόμματος, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη για να αποκαλυφθούν όλα αυτά που θέλει να κάνει Το Ποτάμι. Η χθεσινή συνέντευξη τύπου δεν είχε να πει τίποτα ουσιαστικό για την εξέλιξη του νέου εγχειρήματος, ούτε ποιους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα στηρίξει, ούτε με ποιους θα συνεργαστεί μετά τις ευρωεκλογές, ούτε καν με ποιο κόμμα θα συνταχθεί στην ευρωκοινοβούλιο. Στη δημοσιότητα δόθηκαν μόνο μερικά ονόματα καθηγητών, γιατρών και συγγραφέων που στηρίζουν τη νέα προσπάθεια.
Το πρώτο σημαντικό στοιχείο βρίσκεται στη φράση «δεν πιστεύω ότι ένα κόμμα, όσο μεγάλο και να είναι, μπορεί να αλλάξει την πορεία μας χώρας, αυτή η χώρα πρέπει να αλλάξει με συμμαχίες». Ίσως λοιπόν ο Θεοδωράκης να έχει κατά νου ένα κόμμα με πλήρως συνεργατική προοπτική, όπως πολλά σύγχρονα ευρωπαϊκά κόμματα που συνεργάζονται είτε στην κυβέρνηση, είτε με ευρύτερες συμμαχίες «συγγενών» κομμάτων. Προς το παρόν αυτό δεν φαίνεται δύσκολο, εφόσον δεν φαίνεται να βιάζονται να προσδιορίσουν το πολιτικό τους στίγμα, εκεί στο Ποτάμι. Έτσι όμως προκύπτει ένα παράδοξο. Ενώ μέσα στο κόμμα δεν θα υπάρχουν πολιτικοί, ο Θεοδωράκης παραδέχεται ότι κύριο μέλημα του θα είναι να συμμαχήσει με άλλα κόμματα, τα οποία θα έχουν πρόσωπα –λίγο ή πολύ- γνωστά για την πολιτική τους δράση. Ή μήπως δεν εννοούσε συμμαχίες με άλλα κόμματα, αλλά και συμμαχίες εκτός πολιτικού συστήματος; Ένα (ακόμη) σημείο που θέλει ξεκαθάρισμα, αν προλάβουν ή αν θέλουν να απαντήσουν.
Το δεύτερο στοιχείο και πιο σημαντικό, είναι ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχος μας είναι η Ευρώπη. Εδώ ήταν όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται, σχολιάζοντας από έξω έξω κάποια προβλήματα στη λειτουργία της Ε.Ε.. Οπότε "οπαδοί" της δραχμής, της απόσχισης της Ελλάδας από το ευρώ και την Ε.Ε., τουλάχιστον εσείς ξέρετε πλέον ότι Το Ποτάμι δεν απευθύνεται σε σας! Ως καλύτερη στιγμή της συνέντευξης επιλέγω το σχόλιο του Θεοδωράκη ότι «η χώρα δεν έχει μεγάλο Δημόσιο, έχει κακό Δημόσιο». Ένα καίριο σχόλιο, αντίθετο με την κοινή γνώμη, η οποία τα τελευταία χρόνια κατηγορούσε επανειλημμένως τους υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους για τα πάντα.
Η στρατηγική της «μετριοπάθειας» και των αποστάσεων από την πολιτική σκηνή της χώρας, παρότι έξυπνη για να προσελκύσει τους αναποφάσιστους αλλά και μέρος της νεολαίας που απεχθάνεται a priori οτιδήποτε πολιτικό, δεν μπορεί να κουβαλήσει επ’ αόριστον το νέο κόμμα. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε και άλλο για να αξιολογήσουμε τις προθέσεις του Ποταμιού, στο λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές. Πάντως για κόμμα μη πολιτικών, τα πρώτα βήματα του Ποταμιού έχουν ιδιαίτερα πολιτικάντικη χροιά.