Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Της πρώτης Κυριακής τα καμώματα

Του Γιωργου Καλλινη [email protected]

Του Γιωργου Καλλινη

Πάει η πρώτη Κυριακή των εκλογών και φυσικά εδώ και μέρες όλοι ψάχνουμε το μήνυμα της κάλπης, για να το ερμηνεύσουμε ο καθένας όπως θέλει.

Οπότε για να μην μακρηγορούμε, εδώ είναι τα «δικά» μου: α) Η Νέα Δημοκρατία τα πήγε καλά, αναλογικά με τις πολιτικές που εφαρμόζει, φανερώνοντας ότι σε όλη την Ελλάδα εκτός Αττικής οι υποψήφιοι που έχουν κάποια σχέση με το κόμμα διατηρούν την - αυτοδιοικητική - εμπιστοσύνη του κόσμου. β) Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε αρχικά μια μεγάλη μάχη στην περιφέρεια Αττικής και στο δήμο Αθηνών, απολαμβάνοντας μια πιο πολιτική ψήφο, ενώ την ίδια ώρα στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν είχαν σημαντική απήχηση οι υποψήφιοί του. Δεν ήθελαν, δεν μπόρεσαν, εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό για την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μπορεί να τα χάσει όλα τη Κυριακή που έρχεται. γ) ΚΚΕ και ΧΑ αύξησαν σημαντικά τις ψήφους τους και δ) η αποχή συνεχίζει να είναι σταθερά πιο μεγάλη από ό,τι θα θέλαμε, παρότι δεν μπορούμε να την υπολογίσουμε επακριβώς.

Μέσα στα αξιοσημείωτα της πρώτης Κυριακής, ήταν οι καταγγελίες του κ. Μιχαλολιάκου για παρενόχληση της ομαλής εκλογικής διαδικασίας στον Πειραιά, οι νίκες από την πρώτη κάλπη του Η. Ψινάκη και του Α. Γκλέτσου και φυσικά του Α. Μπέου στο Βόλο, ο οποίος ακόμη και να κερδίσει τη δημαρχία, εφόσον υπάρξει παραπομπή σε δίκη με κακουργηματικές κατηγορίες για την υπόθεση στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο, τότε θα εκπέσει από το αξίωμα του δημάρχου.

Όμως υπάρχει και κάτι ακόμη που έχει ξεχωριστή σημασία, τουλάχιστον για όσους έζησαν τις διαμαρτυρίες για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, αλλά και αυτούς που μπορεί να αναζητούν διαφορετικά παραδείγματα σε κάποια γωνιά της χώρας. Στο δήμο Αριστοτέλη, ανέδειξαν νικητή από την πρώτη Κυριακή τον Γιάννη Μίχο, ο οποίος εκπροσωπεί το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και εξελέγη υποψήφιος για τις εκλογές από τους κατοίκους, μετά από λαϊκή συνέλευση και ψηφοφορία. Ταυτόχρονα, έδειξε την πόρτα της εξόδου στον πρώην δήμαρχο Χρ. Πάχτα, ένθερμο υποστηρικτή των εξορύξεων.

Εκεί στο δήμο, η συμμετοχή έφτασε σχεδόν το 75%. Πώς ξεκίνησαν όλα αυτά όμως; Για το ποιος θα αναδειχθεί υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη είχαν ψηφίσει οι κάτοικοι της περιοχής. Στη διαδικασία είχαν το δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εγγεγραμμένοι δημότες του Δήμου Αριστοτέλη. Στόχος του κινήματος, το οποίο κίνησε τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ήταν η υποστήριξη ενός υποψηφίου και μιας δημοτικής κίνησης, που στις επερχόμενες τοπικές εκλογές θα στήριζε τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Έτσι επιλέχτηκε ο Γ. Μίχος και εν τέλει επικράτησε.

Η οργάνωση και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής με ένα κοινό σκοπό, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το πώς μπορεί ένα κίνημα να αλλάξει τα δεδομένα σε τοπικό επίπεδο. Ο αγώνας των κατοίκων άρχισε με νόμιμες διαμαρτυρίες και διεκδίκηση, γνωστοποιήθηκε με πρωτοβουλίες στο διαδίκτυο αλλά και συναυλίες και ολοκληρώθηκε πολιτικά στις κάλπες. Αρχίζοντας από τη βάση, δηλαδή τους πολίτες και πηγαίνοντας προς τα πάνω, δηλαδή το αξίωμα του δημάρχου, χωρίς κομματικές αποχρώσεις στο συνολικό πρόσημο. Η νίκη αυτή, από την αρχή ως το τέλος, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα διεκδίκησης, από αυτά που δυναμώνουν τη δημοκρατία. Δυστυχώς όμως, τέτοια παραδείγματα πλέον σπανίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο