Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα Τούμπα: Προχωράει το «όραμα» του ΠΑΟΚ – Τα 7 αντίστοιχα γήπεδα

Σε δημόσια διαβούλευση η Νέα Τούμπα από το ΥΠΕΚΑ

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ η δημόσια διαβούλευση για το πρότζεκτ που αφορά τη νέα Τούμπα, όπως είχε προαναγγελθεί πριν από λίγες μέρες, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η μελέτη 1.000 σελίδων. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή του νέου γηπέδου της Τούμπας για τον ΠΑΟΚ, καθώς αποτελεί το όραμα και τον μεγάλο στόχο της οικογένειας Σαββίδη.

Ειδικότερα, αναρτήθηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020, προς διαβούλευση, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ.  

Αποτελεί τη βασική υποστηρικτική περιβαλλοντική μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) ανέγερσης του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην περιοχή Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η σύνταξη του ΕΠΣ στοχεύει στην ανέγερση νέων γηπεδικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα τόσο με τις σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας όσο και με τις συστάσεις των FIFA/UEFA. Παράλληλα, στοχεύει στην ανάπτυξη σχεδίων έργων και προγραμμάτων αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου του ΠΑΟΚ, όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, δήλωσε σχετικά: «Η ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της πρώην “Αλάνας Τούμπας” θα δημιουργήσει έναν πόλο ανάπτυξης και προσέλκυσης μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, καθώς και σημείο αναφοράς για όλη τη Θεσσαλονίκη. Συγχρόνως, με την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, στη βάση του νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μέρος του οποίου αποτελεί η ΣΜΠΕ που τίθεται προς διαβούλευση, θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά η καθημερινότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής».

Η σημερινή φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη με κατεξοχήν αστικά χαρακτηριστικά και μίξη χρήσεων γης, καθιστά αναγκαίες τις παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου. Στόχος είναι η ενσωμάτωση του νέου γηπέδου του ιστορικού αθλητικού συλλόγου να γίνει με σύγχρονες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους και με σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Στη ΣΜΠΕ αναλύονται τα υφιστάμενα περιβαλλοντικά δεδομένα στην άμεση και ευρύτερη περιοχή του Σχεδίου, περιγράφονται οι γενικοί και ειδικοί περιβαλλοντικοί στόχοι, οι οποίοι συσχετίζονται με τις χωρικές παρεμβάσεις και γίνεται εκτίμηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις σκοπούμενες παρεμβάσεις. Επίσης, η ΣΜΠΕ η περιλαμβάνει πλήρη αναφορά στα δεδομένα της μελέτης ΕΠΣ, στην οποία εμπεριέχονται όλες οι προβλέψεις του υπερκείμενου χωρικού σχεδιασμού σε στρατηγικό επίπεδο και η συμβατότητα με αυτόν, καθώς και όλα τα δεδομένα της πρότασης του Σχεδίου στο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού (χρήσεις γης, όροι δόμησης, ρυμοτομία).

Παράλληλα με τη ΣΜΠΕ δημοσιοποιείται και η μελέτη ΕΠΣ, που συνοδεύεται από Μελέτη Κυκλοφοριακής Θεώρησης, στην οποία εξετάζονται τα κυκλοφοριακά δεδομένα, στο πλαίσιο της βέλτιστης εξυπηρέτησης και ασφάλειας της κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων, καθώς και προκαταρκτική μελέτη υπογειοποίησης τμήματος της οδού Κλεάνθους, εντός της περιοχής παρέμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι αφετηρία για την εκπόνηση του Σχεδίου αποτέλεσαν οι ανάγκες:

• αναβάθμισης των εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ με βάση τις ισχύουσες σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις,

• ενίσχυσης του πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής, με τη χωροθέτηση χρήσεων πολιτισμού, παράλληλα με τις αθλητικές χρήσεις,

• δημιουργίας υπερτοπικού πόλου έλξης με επακόλουθη τόνωση της τοπικής και ευρύτερης οικονομίας,

• επίλυσης προβλημάτων εφαρμογής της ρυμοτομίας στην περιοχή παρέμβασης, με την πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, των κατάλληλων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και αναγκαίων χώρων στάθμευσης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ

Δημόσια Διαβούλευση για τη Στρατηγικής Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΠΣ για την ανέγερση νέου γηπέδου στην περιοχή Τούμπα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Διεύθυνση Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ταχ.δ/νση: Πανόρμου 2, 11523 Αθήνα), ως Αρχή Σχεδιασμού του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την ανέγερση νέου γηπέδου στην περιοχή Τούμπα Δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 4.2 του άρθ. 7 της υπ’ αριθ. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/28.8.2006 ΚΥΑ (Β΄ 1225), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 4 της υπ’ αριθ. οικ. 40238/28.9.2017 ΚΥΑ (Β΄ 3759) :

α) Προσκαλεί το ενδιαφερόμενο κοινό να διατυπώσει εγγράφως και σε κάθε περίπτωση επαρκώς τεκμηριωμένα τις απόψεις του, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ως άνω σχεδίου, προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ταχ.δ/νση Λεωφ. Αλεξάνδρας 11, 11473 Αθήνα, [email protected]), μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης αυτής.

β) Ανακοινώνει ότι, ο πλήρης φάκελος της ΣΜΠΕ με τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία βρίσκεται στα γραφεία της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ταχ.δ/νση : Πανόρμου 2, 11523 Αθήνα), καθώς και στη Μητροπολιτική Επιτροπή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (ταχ.δ/νση Βασ. Όλγας 198 ΤΘ 18240, τ.κ. 54655 Θεσσαλονίκη), προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό.

All day experience η Νέα Τούμπα

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο «Στην σύγχρονη εποχή, ο φίλαθλος στοχεύει σε μια all-day experience και όχι απλά στο να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στα στενά χρονικά των 2 ή 3 ωρών, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ημερήσια παραμονή του στην τοποθεσία του γηπέδου».

Τα αντίστοιχα γήπεδα που παρατίθενται

Παρατίθενται ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα νέων σύγχρονων ποδοσφαιρικών σταδίων και των αντίστοιχων εξυπηρετήσεων-παροχών που διαθέτουν για τους φιλάθλους και την ευρύτερη αστική περιοχή τους:

Tottenham Hotspur, Λονδίνο (Tottenham Hotspurs Stadium). Το νέο στάδιο κατασκευάστηκε στην ίδια θέση όπου υπήρχε το ιστορικό White Hart Lane, το οποίο κατεδαφίστηκε. Το νέο στάδιο σχεδιάστηκε ώστε να είναι ένας διαρκής ενεργός χώρος αθλητισμού και ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβάνοντας εγκαταστάσεις συνεδριακής υποδομής και ποικίλους χώρους εκδηλώσεων.

Bayern, Μόναχο (Allianz Arena). Η εντυπωσιακή εξωτερική αρχιτεκτονική του θεωρήθηκε η πλέον «φουτουριστική» την εποχή της υλοποίησής του, και το παράδειγμά του ακολουθήθηκε στη συνέχεια από αρκετές ομάδες. Το στάδιο διαθέτει 6.000 m² χώρων για την εξυπηρέτηση των φιλάθλων και για τις συνοδευτικές χρήσεις που αφορούν τόσο την παραμονή τους στο γήπεδο όσο και αυτούς που εμπλέκονται με την αγωνιστική δραστηριότητα.

Juventus, Τορίνο (Allianz Stadium). Το γήπεδο διαθέτει 20 café-bars και 8 εστιατόρια εντός του γηπέδου. Υπάρχουν 64 σουίτες, καθώς και εκτεταμένοι χώροι διοργάνωσης επαγγελματικών ή συνεδριακών εκδηλώσεων. Εντός του γηπέδου υπάρχουν ακόμη: το μουσείο της ομάδας, 2 παιδότοποι συνολικής δυναμικότητας εξυπηρέτησης 70 παιδιών, καθώς και το J-Medical, ένα ιατρικό κέντρο 3.500 τμ με εξειδικευμένες αθλιατρικές κλινικές και χειρουργείο, μαζί με κέντρο αποκατάστασης. Περιμετρικά του γηπέδου διατίθενται 4.000 θέσεις στάθμευσης, και 30.000 τμ χώρων πρασίνου και υπαίθριας παραμονής.

Atletico, Μαδρίτη (Wanda Metropolitano). Αξιολογήθηκε ως το καλύτερο ποδοσφαιρικό στάδιο του 2019 και εκτός από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει κάθε είδους επαγγελματική και ψυχαγωγική εκδήλωση, διαθέτοντας περισσότερα από 11.000 τμ για την φιλοξενία συνεδριακών γεγονότων και εκδηλώσεων.

Αντίστοιχες περιπτώσεις με το γήπεδο της Τούμπας

Στη συνέχεια, και μετά την γενική εικόνα της παγκόσμιας τάσης ανέγερσης νέων σταδίων, αξίζει να αναφερθούν ορισμένες περιπτώσεις νέων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων τα οποία εμφανίζουν ομοιότητες με την προοπτική ανέγερσης νέου σταδίου στην Τούμπα:

· Να περιλαμβάνουν κατεδάφιση του υφιστάμενου γηπέδου και κατασκευή νέου είτε στην ίδια θέση είτε σε νέα, αλλά πάντα εντός αστικού ιστού.

· Να εμφανίζουν ομοιότητες όσον αφορά το μέγεθος της πόλης και να αποτελούν παράδειγμα κατεδάφισης και ανέγερσης εντός σχετικά πυκνοδομημένου αστικού ιστού.

Atletic, Bilbao (San Mames Stadium)

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα σταδίων που κατεδαφίστηκαν και ανεγέρθησαν ως νέες κατασκευές στην ίδια θέση, εντός του αστικού ιστού και σε άμεση επαφή με την περιμετρική του αστική ζώνη και το ποτάμι της πόλης. Η άμεση εγγύτητα με τα όμορα κτίρια δεν επηρεάζει την λειτουργικότητα του σταδίου, αντίθετα ενισχύει την ιστορική σύνδεση του σταδίου με την πόλη και το υγρό στοιχείο, λειτουργώντας ως εμβληματικό τοπόσημο του Bilbao δίπλα στο ποτάμι. Η δημιουργία μεγάλου ανοικτού ελεύθερου χώρου στη μία πλευρά του εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνάθροιση κοινού πριν τους αγώνες. Βασικοί οδικοί άξονες διέρχονται στην άμεση περιμετρική του ζώνη, ενώ εξυπηρετείται ιδανικά και από το δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής Μετρό, η στάση του οποίου βρίσκεται ακριβώς έξω από το στάδιο).

Βουδαπέστη, στάδιο Ferenc Puskas

Πρόκειται για το νέο εθνικό στάδιο της Βουδαπέστης, το οποίο κατεδαφίστηκε και στη θέση του ολοκληρώνεται το νέο σύγχρονο στάδιο Ferenc Puskas, όπου θα διεξάγονται οι αγώνες της εθνικής ομάδας της Ουγγαρίας. Η θέση του βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό και περικλειόμενο από περιοχές κατοικίας. Ως προς τις μεταφορικές υποδομές, το στάδιο περιτριγυρίζεται από κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης, επομένως η προσβασιμότητα είναι απόλυτα επαρκής με όλα τα μέσα μαζικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του Μετρό (στάση σε απόσταση μισού χλμ.) Η διατιθέμενη έκταση επαρκεί πλήρως για τη διαμόρφωση σημαντικού μεγέθους ελεύθερων χώρων περιμετρικά του σταδίου, και ως εκ τούτου δεν απαιτήθηκαν ευρύτερες πολεοδομικές παρεμβάσεις στην περιμετρική του ζώνη, πέραν όσων αφορούν την ανασύσταση και διαμόρφωση του περιμετρικού ελεύθερου χώρου.

Αθήνα, ΑΕΚ Το παλιό στάδιο («Νίκος Γκούμας»), το οποίο είχε ανεγερθεί στις παρυφές του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας και ασφυκτικά περιτριγυρισμένο από το άλσος και περιοχή κατοικίας, κατεδαφίστηκε το 2003, λόγω παλαιότητας και σημαντικών στατικών ζημιών που προκλήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό του 1999, με αρχικό σκοπό να κατασκευαστεί στην ίδια θέση νέο σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο με υπόγειο χώρο στάθμευσης και μαζί υπόγειο γήπεδο μπάσκετ. Έκτοτε και για αρκετά χρόνια η κατασκευή του νέου σταδίου στην ίδια θέση καθυστέρησε εξαιτίας ποικίλων ενστάσεων εκ μέρους των περίοικων, αναγκάζοντας τον σύλλογο να αναζητήσει άλλους χώρους για την κατασκευή του γηπέδου, χωρίς αποτέλεσμα. Εν τέλει, το 2013 ο τοπικός Δήμος ενέκρινε τα νέα σχέδια για κατασκευή του γηπέδου στην ίδια θέση, και σήμερα το νέο στάδιο τελεί υπό ανέγερση με στόχο να είναι έτοιμο το 2020, στην ιστορική του θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ