Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κατέρρευσε η λίγκα «των πλουσίων»: Πώς η Αγγλία σταμάτησε το λάθος σε 48 ώρες

Η UEFA διέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες των πρότζεκ των «12», αποδεικνύοντας πως παραμένει κυρίαρχη δύναμη

 

Μόλις 48 ώρες ήταν αρκετές για να ξεκινήσει η κατάρρευση του... πραξικόπηματος των 12 πλουσίων ομάδων από την Αγγλία, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες συμφώνησαν να δημιουργήσουν τη δική του λίγκα, με την ονομασία European Super League. Μετά τον ορυμαγδό αντιδράσεων, κυρίως από τους οπαδούς, τον χορό των πιθανών αποχωρήσεων άνοιξε η Τσέλσι και ακολούθησε η Μάντσεστερ Σίτι, για να γίνει γνωστό ότι τον ίδιο δρόμο ακολουθούν και οι άλλες τέσσερις βρετανικές ομάδες. Τότεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Λίβερπουλ ακολούθησαν τη γραμμή της Τσέλσι και της Σίτι, καθώς διαπίστωσαν ότι θα έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τους οπαδούς τους.

Το χρονικό των αποχωρήσεων

Οι πρώτες φήμες για τις ρωγμές είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από νωρίς το μεσημέρι με τους οπαδούς των «μπλε» να διαμαρτύρονται το απόγευμα έξω από το Στάμφορντ Μπριτζ (πριν τον αγώνα με την Μπράιτον) ζητώντας από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να αποσύρει την ομάδα από την ESL. Ανάμεσα σ' αυτούς που εξέφρασαν την αντίθεση τους ήταν και η παλιά δόξα της ομάδας και νυν διοικητικό της στέλεχος, Πετρ Τσέχ.

Όπως ανέφερε το Skynews, πρόκειται για προσωπική απόφαση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς μετά τις εντονότατες αντιδράσεις των οπαδών της ομάδας του (και όχι μόνο) και ήδη το νομικό επιτελείο της ομάδας είχε αρχίσει να ετοιμάζει τα σχετικά έγγραφα με τα οποία  θα ενημέρωνε και επίσημα για την αποχώρηση των «μπλε» από την European Super League.

Skyenws
 

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Μάντσεστερ Σίτι. Οι σχεδόν βέβαιοι πρωταθλητές Αγγλίας έχουν ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις τους στους ανθρώπους της ESL ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, ακούγοντας τις φωνές των οπαδών της αλλά και του προπονητή της Πεπ Γκουαρδιόλα, ενώ λίγο αργότερα το ανακοίνωσε και επίσημα. Ο Καταλανός τεχνικός μιλώντας το απόγευμα στην επίσημη συνέντευξη Τύπου είχε πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της European Super League και είχε ζητήσει από τους διοικούντες την ομάδα να βγουν και να εξηγήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν σ' αυτήν την απόφαση.

«Εάν με ρωτάτε γιατί έχουν επιλεγεί αυτές οι ομάδες, δεν ξέρω τον λόγο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα άθλημα όπου η προσπάθεια δεν σχετίζεται με την επιτυχία, η προσπάθεια δεν φέρνει ανταμοιβή. Δεν είναι άθλημα όπου η επιτυχία είναι ήδη εγγυημένη ή δεν είναι άθλημα, στο οποίο δεν έχει σημασία η ήττα. Γι' αυτό το είπα πολλές φορές, θέλω τον καλύτερο ανταγωνισμό, τον ισχυρότερο δυνατό ανταγωνισμό, σαν αυτό που υπάρχει στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν είναι δίκαιο όταν μία ομάδα αγωνίζεται, αγωνίζεται, αγωνίζεται, φτάνει στην κορυφή και δεν μπορεί να προκριθεί σε μια διοργάνωση, γιατί η επιτυχία είναι ήδη εγγυημένη για μερικές ομάδες. Αυτό δεν είναι άθλημα».

Χάρτινος πύργος 

Η Μάντσεστερ Σίτι έκανε την αρχή αργά το βράδυ της Τρίτης (20/04) και λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι τέσσερις από τις υπόλοιπες πέντε αγγλικές ομάδες, που συμμετείχαν στην European Super League, η οποία καταρρέει πλέον σαν «χάρτινος πύργος».

Λίγη ώρα μετά την τηλεδιάσκεψη των «12» της ESL, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ ανακοίνωσαν επισήμως ότι αποχωρούν απ’ το εγχείρημα, ενώ όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, το πρωί της Τετάρτης (21/04) θα ακολουθήσει και η Τσέλσι, η οποία έχει αποφασίσει αντίστοιχα να μην συμμετάσχει στη νέα Λίγκα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις:

ΑΡΣΕΝΑΛ: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι' αυτό».

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: «Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί».

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: «Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League».

ΤΟΤΕΝΑΜ: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League».

Πώς ναυάγησε το σχέδιο των "πλουσίων" 

Η προσπάθεια δώδεκα μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων να δημιουργήσουν νέα τάξη πραγμάτων στο ποδοσφαιρικό τοπίο απέτυχε παταγωδώς και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Το σχέδιο «ναυάγησε», οι ομάδες αποχωρούν και τα πρόσωπα που θέλησαν να «μετρήσουν» τις δυνάμεις τους απέναντι στην UEFA , υποβάλλουν παραιτήσεις.

Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι είναι έτοιμος ν’ αποχωρήσει από τον προεδρικό «θώκο» της Βέκια Σινιόρα, ενώ ανάλογες σκέψεις κυριαρχούν στο μυαλό του Φλορεντίνο Πέρεθ.

Ίσως γι’ αυτό και ο ισπανικός Τύπος να θεωρεί σίγουρη την αποχώρηση του ισχυρού άνδρα των μερένχες από την θέση του προέδρου. Ανιέλι και Πέρεθ ήταν δύο παράγοντες που πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή του πλάνου για την σύσταση της «κλειστής» λίγκας, ενώ και ο διευθύνων σύμβουλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ παραιτήθηκε από το πόστο του.

Δεν ήταν όμως μόνοι και είναι προφανές πως στις παρασκηνιακές επαφές υπήρξαν κι άλλοι που είδαν με ενδιαφέρον την προοπτική του αστείρευτου κέρδους. Λογάριασαν χωρίς τον… ξενοδόχο; Δεν εκτίμησαν σωστά τις δυνάμεις του αντιπάλου τους; Η απάντηση είναι καταφατική και στα δύο ερωτήματα.

Η UEFA αποδείχθηκε πολύ σκληρό «καρύδι» και φρόντισε να βάλει τέλος στο εγχείρημα από την πρώτη στιγμή. Κι αυτή ήταν η κίνηση που καθόρισε την έκβαση του «πολέμου» μεταξύ των δύο πλευρών. Η άμεση αντίδραση του Τσέφεριν και των συνεργατών του.

Η προσπάθεια των «12» να δημιουργήσουν τετελεσμένα απέτυχε γιατί πολύ απλά η άλλη πλευρά δεν άφησε να χαθεί χρόνος. Κι αυτό ίσως που δεν είχαν υπολογίσει οι «12» αφορούσε τις αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Ήταν μια σύγκρουση στην οποία πήραν μέρος οι κυβερνήσεις πολλών χωρών, θέλοντας να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με τον τρόπο που βλέπει η Ευρώπη τον βασιλιά των σπορ.

Οι τοποθετήσεις που έγιναν από αρχηγούς κρατών, φανέρωναν την κρισιμότητα των στιγμών για το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και δεν ήταν τυχαία η στάση αναμονής που κράτησαν γαλλικές και γερμανικές ομάδες.

Όλα δείχνουν πως η κυρίαρχη δύναμη στο ποδόσφαιρο παραμένει η UEFA, με την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία να βγαίνει νικήτρια από την σύγκρουση με τους «12». Βεβαίως στη Νιόν γνωρίζουν πως η «απειλή» δεν έχει εκλείψει και ήδη προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας νέας σύγκρουσης στο μέλλον.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστήριξαν ότι η δίψα για μεγάλα έσοδα οδήγησε στην συγκεκριμένη απόφαση, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η χασούρα από την πανδημία. Κι όταν μιλάμε για χασούρα τα ποσά «ζαλίζουν», αλλά η ουσία είναι πως οι «12» υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους.

Οι οπαδοί επίσης αντέδρασαν έντονα, κάτι που «μεταφράστηκε» σε… τσουνάμι διαμαρτυριών. Κι αυτό στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει πως η κόντρα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε διάστημα δύο – τριών ωρών.

Η UEFA σκλήρυνε την στάση της απέναντι στους «12», ξέροντας καλά πως είχε δύο μεγάλα πλεονεκτήματα στην μάχη με την ESL. Το ένα ήταν φυσικά ο κόσμος και το άλλο η σταθερή θέση να μην διαφοροποιηθούν οι κανόνες στην Ευρώπη, για το ποδόσφαιρο.

Και σε αυτή την προσπάθεια για διατήρηση των κεκτημένων, υπήρχε η πολιτική στήριξη, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις αρχηγών κρατών. Οι εξελίξεις οδηγούσαν προς μια κατεύθυνση και σ’ αυτή την ιστορία το «ποντάρισμα» ήταν μονόπλευρο.

Κανείς δεν θα πόνταρε τα λεφτά του στους «12», όχι τουλάχιστον στην παρούσα φάση, κάτι που έδειχνε και τον νικητή σε αυτή την μονομαχία. Η UEFA έβαλε στο τραπέζι όλα τα χαρτιά της. Κι όταν έφτασε η ώρα ν’ ανοίξουν τα «φύλλα» ένα είναι το σίγουρο.

Οι «12» εζυγίσθησαν, εμετρήθησαν και ευρέθησαν…ελλιπείς. Η πόκα ήταν «χαρακίρι» για εκείνους που θέλησαν να καθίσουν στο τραπέζι για να παίξουν μια παρτίδα κόντρα στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, αλλά δεν ήταν έτοιμοι. Ο Τσέφεριν όμως ήταν.

Κι όπως έλεγαν και οι παλιοί «δεν γίνεται μικροί μεγάλοι στο καφενείο».

Δεν ήταν βεβαίως η πρώτη φορά που μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έφτασαν σε σύγκρουση με την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία. Ήταν όμως η πρώτη φορά που ο «πόλεμος» δεν έγινε με… άσφαιρα και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε η κατάσταση έδειχνε να φεύγει εκτός ελέγχου.

Αποδείχθηκε στην πράξη πως ο έλεγχος δεν χάθηκε ποτέ από τον πρόεδρο της UEFA και οι κινήσεις του Τσέφεριν, αποδείχθηκαν καθοριστικές. Είπαμε, είχε δύο μεγάλα πλεονεκτήματα και φρόντισε να τα διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία, προκαλώντας την κατάρρευση της αντίπαλης πλευράς.

Ποιο θα είναι το μέλλον στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Ωραίο το ερώτημα. Προς το παρόν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η UEFA θα ανακοινώσει άμεσα νέα πακέτα συμφωνιών, που θα δώσουν περισσότερα χρήματα στους συλλόγους.

Γι’ αυτό δεν έγινε ο «καυγάς»; Για το χρήμα έγινε η «μάχη» και η UEFA ξέρει καλά πως αν διαμορφώσει νέες οικονομικές συμφωνίες με τις ομάδες, τότε τα «νερά» θα παραμείνουν ήρεμα.

Πηγές: Πρώτο Θέμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ