Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στήριξη στον Ιακωβίδη μετά το ξέσπασμα: Η «συγγνώμη» του Πύρρου Δήμα

Έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο η προσπάθεια του Έλληνα αρσιβαρίστα

Θέση στο ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Θοδωρή Ιακωβίδη, μόλις τελείωσε την προσπάθεια του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, πήρε ο Πύρρος Δήμας. Ο κορυφαίος Έλληνας αρσιβαρίστας κι ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες Ολυμπιονίκες, διετέλεσε πρόεδρος της ομοσπονδίας άρσης βαρών, ενώ σήμερα, κατέχει την θέση του γενικού γραμματέα.

Και με αυτήν την ιδιότητα, αλλά και ως ο άνθρωπος που γνωρίζει άριστα το άθλημα, ο εκ των προπονητών στην Ολυμπιακή ομάδα άρσης βαρών των ΗΠΑ, τοποθετήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την εξής ανάρτηση:

«Είμαι μέρος του ελληνικού αθλητισμού και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν για τα δάκρυα του Θοδωρή Ιακωβίδη στο Τόκυο. Μπορώ να σας αναλύσω την κατάσταση στην ΕΟΑΒ από το 2004 και μετά για να βγάλετε οι ίδιοι τα συμπεράσματα σας.

Από τα Ολυμπιακά Ακίνητα που έμειναν αναξιοποίητα στην ντροπή του 2008, από την οικονομική κρίση στην πολιτική στοχοποίηση του 2015. Πιστεύω πως η ιστορία του Θοδωρή είναι με έναν τρόπο αυτή η ιστορία των δυσκολιών που περάσαμε τα 10 τελευταία χρόνια. Τα λάθη μου αρκετά, αλλά όποιος προσπαθεί κάνει και λάθη. Οι ευθύνες μου μεγάλες. Τώρα ακόμα μεγαλύτερες. Με συγχωρείς Θοδωρή. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Για τον Ιακωβίδη και κάθε Ιακωβίδη».

Ο Π. Ιακωβίδης συγκλόνισε, περιγράφοντας την κατάσταση και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η προετοιμασία του. Συνθήκες οι οποίες με επιείκεια μπορούν να χαρακτηρισθούν «τραγικές».

«Συγγνώμη αν κάποιοι νομίζουν ότι το βάζω στα πόδια αλλά έχω κουραστεί πολύ και δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ λυπητερό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή γιατί δεν σου παίρνει λεφτά, επειδή ξέρει την κατάσταση σου», ανέφερε ο Ιακωβίδης συγκλονίζοντας τους πάντες.

Αναλυτικά όσα είπε ο Θ. Ιακωβίδης για τον αγώνα του:

«Η επίδοση αυτή δεν αντικατοπτρίζει το 100% μου αλλά αντιμετώπισα κάποια προβλήματα τραυματισμών μετά το ευρωπαϊκό (Απρίλιο-Μάιο) και ουσιαστικά ήρθα με ένα μήνα προπόνησης. Συγχωρέστε με για το τρέμουλο της φωνής, είναι οι τελευταίες μου στιγμές στην Εθνική Ομάδα. Έφυγα από την Αθήνα με 150 και 180, έκανα στο Τόκιο 156 και 182. Δοκίμασα το 191 αλλά δεν μπορώ να έχω παράπονο γιατί κατάφερα παραπάνω από αυτά που έκανα τις τελευταίες μέρες στη προπόνηση. Ακολουθήσαμε με τον προπονητή μου μία συγκεκριμένη τακτική επειδή δεν είχαμε ρυθμό και προπονήσεις. Μπήκαμε σιγά-σιγά από χαμηλά και θελήσαμε στο τέλος να δοκιμάσουμε προσπάθειες πάνω από τις δυνατότητες μου. Στο αρασέ μας βγήκες, στο ζετέ όχι.»

Για το φινάλε της καριέρας του με το εθνόσημο στο στήθος:

«Αυτή τη στιγμή δεν κλαίω επειδή φαινομενικά δεν πήγα καλά αλλά γιατί τελείωσε όλο αυτό. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδώσω στο 100% και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο για να κάνω προπόνηση, και να μπορώ να αποδίδω αυτά που αρμόζει να αποδίδω σε αυτή τη σημαία που φοράω. Συγγνώμη αν κάποιοι νομίζουν ότι το βάζω στα πόδια αλλά έχω κουραστεί πολύ και δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ λυπητερό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή γιατί δεν σου παίρνει λεφτά, επειδή ξέρει την κατάσταση σου. Είναι πολύ λυπητερό αυτό το πράγμα και εγώ δεν το αντέχω άλλο αυτό το πράγμα. Θέλω να σταματήσω, θέλω να ηρεμήσω και το μόνο που θέλω αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσω στους δικούς μου, την οικογένεια μου, τους φίλους μου, να τους αγκαλιάσω και να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και ότι ήταν το κίνητρο μου για να συνεχίσω όλα αυτά τα χρόνια».

«Οι, κάποτε, παχιές αγελάδες έχουν πάθει νευρική ανορεξία», δήλωσε αργότερα στο kathimerini.gr ο Θοδωρής Ιακωβίδης από το Τόκιο, και προσπαθεί μέσα από το χιούμορ να καλύψει τη στενοχώρια του. «Στην ομοσπονδία τόσα χρόνια τσακώνονται μεταξύ τους και υπάρχει μία κακή εικόνα που βγαίνει προς τα έξω. Μέχρι το 2010-2011 ήταν καλά. Είχαμε τον μισθό μας, τις προετοιμασίες μας. Τα καλά όμως κράτησαν για λίγο», τονίζει και όταν τον ρωτάμε εάν είχε κάποια υποστήριξη καθώς είναι ο κορυφαίος αθλητής της ΕΟΑΒ, απάντησε: «Στον αθλητισμό, όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχα τη στήριξη που περίμενα. Η ομοσπονδία που δίνει 200 ευρώ τον μήνα. Με αυτά τα χρήματα τι θα πληρωθεί; Το ενοίκιο; Το φαγητό; Οι λογαριασμοί;».  

Ο Ιακωβίδης, λίγες ώρες πριν ανεβεί στο πλατό, σε ανάρτησή του σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει. «Αυτή την απόφαση την είχα πάρει από το 2018. Τόσα χρόνια διαιωνίζεται η κατάσταση. Όμως επειδή αγαπάω αυτό που κάνω έκλεινα μάτια και αυτιά, έσφιγγα τα δόντια και συνέχιζα. Είχα πει ότι μετά το Τόκιο θα σταματήσω. Εάν συνέχιζα με αυτές τις συνθήκες θα ήταν καταστροφικό. Έπρεπε να βάλω βάσεις για τη μεταθλητική ζωή μου. Δεν είμαι σε κάποιο σώμα ασφαλείας ή στο δημόσιο. Δουλεύω σε ένα γυμναστήριο στην Αγία Παρασκευή. Έπρεπε να σταματήσω. Δεν το αντέχει η υπερηφάνεια μου να πηγαίνω στον μασέρ, τον Παναγιώτη, και ο άνθρωπος να μη μου παίρνει χρήματα γιατί γνωρίζει το πρόβλημα. Σε όλο τον αθλητισμό υπάρχουν προβλήματα».  

Η ιστορία του Θοδωρή Ιακωβίδη ξεκίνησε μία εκστρατεία για να υποστηριχτεί ο αθλητής και να βρεθούν τα χρήματα ώστε να συνεχίσει για το Παρίσι. «Το ενδιαφέρον είναι συγκινητικό. Ξαφνικά οι σελίδες μου στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με «ακολούθους». Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλους. Έμαθα ότι και στον Παναθηναϊκό ξεκίνησαν μία εκστρατεία για να βρεθούν χρήματα ώστε να συνεχίσω για το Παρίσι. Θέλω να τους ευχαριστήσω αλλά τη συναισθηματική μου φόρτιση δεν θέλω να την εκλάβουν ως επαιτεία. Εάν μαζευτούν χρήματα ας δοθούν σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Θέλω να πάρει μπροστά ο κρατικός μηχανισμός και να στηρίξει παιδιά όπως εγώ. Για εμένα το κέρδος είναι ότι πήρα μηνύματα από πολλά νέα παιδιά που μου είπαν ότι με θαυμάζουν. Ένα από αυτά εάν αρχίσει αθλητισμό αυτό αποτελεί το κέρδος μου», υπογραμμίζει και όταν τον ρωτάμε εάν θα άλλαζε την απόφασή του, απαντάει: «Εάν αλλάξουν οι συνθήκες και μπορώ να κάνω ανθρώπινα προπόνηση, γιατί όχι;». 

Ο Έλληνας αρσιβαρίστας φαίνεται ότι συγκίνησε όμως και τον MVP των τελικών του NBA, αφού ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε σχετική ανάρτηση στο instagram, όπου και έχει πάνω από 10 εκατομμύρια ακολούθους.

Ο “Greek Freak” πόσταρε τη φωτογραφία του δακρυσμένου Ιακωβίδη και πρόσθεσε μία καρδιά και μια προσευχή για τον Θοδωρή Ιακωβίδη, ο οποίος και εξήγησε τις δυσκολίες που τον αναγκάζουν να βάλει πρόωρο τέλος στην καριέρα του στην άρση βαρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ