Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαριστέας: «Άμεσα δραστική παρέμβαση της UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο»

«Στους μεγαλύτερους συλλόγους της Ελλάδας το επίπεδο είναι πολύ κακό - H Ελλάδα είναι βήματα πίσω»

Ο Άγγελος Χαριστέας παραχώρησε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα “Express”, όπου μεταξύ άλλων τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης και δραστικής παρέμβασης της UEFA, προκειμένου να βρεθεί λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Ο ήρωας του Euro 2004 σκιαγραφεί γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται αναμόρφωση. Έχοντας πετύχει το νικητήριο γκολ για να εξασφαλίσει τον μεγαλύτερο αθλητικό θρίαμβο στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, γνωρίζει σίγουρα πράγματα για το ποδόσφαιρο στη χώρα του. Και όταν ρωτήθηκε για το θέμα, έδειξε το δάχτυλο δεξιά στην κορυφή, ισχυριζόμενος ότι το πρόβλημα ήταν οι μεγαλύτεροι, οι πιο διψασμένοι για εξουσία σύλλογοι, ενώ προέτρεψε την UEFA να λάβει σθεναρά μέτρα κατά των παραβατών και να αξιολογήσει εκ νέου το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου», ανέφερε στην εισαγωγή της η «Express».

«Η ΕΠΟ εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον συμπαίκτη μου στην εθνική ομάδα το 2004, τον Θεόδωρο Ζαγοράκη. Σχεδόν το 99% τοις εκατό των ψηφοφόρων τον επέλεξαν και ήθελαν να ηγηθεί του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, και όλοι ήλπιζαν να γίνουν αλλαγές σύμφωνα με τις οδηγίες της UEFA και της FIFA. Όμως σχεδόν έξι μήνες μετά, ο Ζαγοράκης επέλεξε να αποχωρήσει από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Τώρα είμαστε ξανά στην ίδια θέση με πριν. Η ίδια κατάσταση στο ότι δύο, τρεις, ίσως τέσσερις σύλλογοι στην Ελλάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο και οι υπόλοιποι προσπαθούν να επιβιώσουν οικονομικά. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα από πριν από τις εκλογές» τόνισε ο Άγγελος Χαριστέας.

«Έφυγε γιατί δεν είχε την ελευθερία να παίρνει αποφάσεις. Νομίζω ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους για να πει “αντίο, δεν θέλω να είμαι μέρος αυτού”. Υπήρχε πολλή πίεση από τους μεγάλους συλλόγους, να γίνουν τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο» πρόσθεσε.

«Κάποιοι μεγάλοι σύλλογοι προσπαθούν να ελέγξουν τα πάντα και γι’ αυτό δεν επικεντρωθήκαμε στο να δημιουργήσουμε καλές ομάδες και να αναπτύξουμε παίκτες. Ξέρετε, σκεφτόμαστε περισσότερο πώς να ελέγξουμε τους διαιτητές, πώς να ελέγχουμε τα πάντα γύρω από το ποδόσφαιρο και όχι στο ποδόσφαιρο» είπε.

«Μερικοί σύλλογοι αποφασίζουν ποιος θα είναι ο πρόεδρος και επίσης οι άνθρωποι γύρω του, και οι άλλοι σύλλογοι είναι εκεί μόνο για να δουν την… ταινία. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω γιατί η ομοσπονδία δεν θέλει περισσότερους ανθρώπους με γνώσεις ποδοσφαίρου δίπλα της. Δούλεψα σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ελλάδα, τον Άρη Θεσσαλονίκης, με επιτυχία. Κάποιοι άλλοι παίκτες δούλεψαν στον Παναθηναϊκό, στην ΑΕΚ, στον ΠΑΟΚ και έχουν και επιτυχίες. Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έδωσαν την ευκαιρία σε έναν ή περισσότερους από εμάς να ηγηθούν της ΕΠΟ.

Στις τελευταίες εκλογές, πέντε πρώην παίκτες από την ομάδα του Euro 2004 στήριζαν δημόσια τον Ζαγοράκη. Ήμασταν υποψήφιοι στις τελευταίες εκλογές αλλά δεν πήραμε τις ψήφους για να εκλεγούμε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ήθελαν απλώς να βάλουν ένα μεγάλο όνομα ως πρόεδρο, χωρίς καμία εξουσία να κάνει κανόνες ή να βάλει τις ιδέες του στην ομοσπονδία. Νομίζω ότι από την αρχή όλοι κατάλαβαν ότι δεν ήθελαν να δώσουν στον Ζαγοράκη εξουσία» συνέχισε ο Άγγελος Χαριστέας, ζητώντας στη συνέχεια μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Νομίζω ότι η UEFA πρέπει να πιέσει και να βάλει τους δικούς της ανθρώπους και κανόνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Διαφορετικά δεν θα αλλάξουμε ποτέ, δεν θα βελτιώσουμε ποτέ το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μερικές φορές χρειάζεσαι ανθρώπους που όχι μόνο γνωρίζουν και σέβονται τους κανόνες, αλλά ξέρουν και το παιχνίδι. Αλλά η UEFA χρειάζεται ξεκάθαρους ανθρώπους με καλή επικοινωνία για να φέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε καλύτερο επίπεδο. Η κατάσταση είναι περίπλοκη, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ ξεκάθαρο ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση χειροτερεύει. Επομένως, μόνο οι διεθνείς ομοσπονδίες μπορούν να το αλλάξουν αυτό ριζικά, με παρέμβαση».

Κλείνοντας η βρετανική εφημερίδα αναρωτήθηκε «πόσο κακό είναι το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου», σημειώνοντας την παρουσία του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Europa League, τις επιτυχίες που είχε με την Άρσεναλ, αλλά και την συμμετοχή του ΠΑΟΚ στο Europa Conference League.

Παρ’ όλα αυτά, ο Άγγελος Χαριστέας εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι πολύ πίσω από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

«Στους μεγαλύτερους συλλόγους της Ελλάδας το επίπεδο είναι πολύ κακό. Αν συγκρίνετε με άλλες χώρες όπως η Ολλανδία ή η Πορτογαλία και μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία ή η Γαλλία, τότε είναι ντροπή. Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι βήματα πίσω. Η πρότασή μου είναι πολύ σαφής. Το λέω ήδη ανοιχτά στην Ελλάδα ότι πρέπει να αλλάξουμε όλη τη δομή. Το εκλογικό σχήμα δεν λειτουργεί, 50 άτομα ή 100 άτομα χωρίς ποδοσφαιρικό υπόβαθρο να αποφασίζουν για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι τρελό και ο τρόπος που εκλέγουμε τον πρόεδρο είναι επίσης κακός. Πρώτα από όλα, πρέπει να αλλάξουμε τους κανόνες, τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου και μετά να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε κάτι νέο» ολοκλήρωσε ο 41χρονος -πλέον- πρωταθλητής Ευρώπης με την Ελλάδα στο Euro 2004.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ