Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νικολαΐδης: «Αν γυρνούσα πίσω το χρόνο, θα ζητούσα βοήθεια από κάποιον ειδικό»

«Στη σημερινή εποχή δεν είναι ταμπού το να μιλάς με ψυχολόγο» είπε

Ο Ντέμης Νικολαΐδης με αφορμή το πρόγραμμα Empower Forward & Giannis Antetokounmpo το οποίο ασχολείται με την ενίσχυση και προαγωγή της ψυχικής υγείας των νέων αθλητών και αθλητριών, μίλησε για την δική του ψυχολογία όσο ήταν ποδοσφαιριστής, και ανέφερε πως αν γυρνούσε τον χρόνο πίσω, θα ζητούσε βοήθεια από κάποιον ειδικό. 

Για το αν υπήρχε κάτι που σημάδεψε την ψυχική του υγεία είπε: 

«Την ώρα που θα το περνούσα σίγουρα δεν το καταλάβαινα. Η γενιά μας δεν ήταν εξοικειωμένη με την ψυχοθεραπεία. Δεν δουλεύαμε με τον εαυτό μας.

Τώρα, έπειτα από χρόνια μπορώ να γυρίσω πίσω και να σκεφτώ, ότι για παράδειγμα υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να χάσω το Euro, που ήταν η τελευταία μου διοργάνωση και τα τελευταία ματς της καριέρας μου.

Είχα πρόβλημα τραυματισμού. Ευτυχώς, μέχρι την τελευταία στιγμή ο Ρεχάγκελ με περίμενε για να δει εάν μπορώ να πάρω μέρος. Τελικά, μπόρεσα να πάρω μέρος, αλλά πιέστηκα. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες στιγμές, αλλά εάν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, θα ζητούσα βοήθεια από κάποιον ειδικό».

«Στη σημερινή εποχή δεν είναι ταμπού το να μιλάς με ψυχολόγο. Τότε ήταν ταμπού σε όλη την ελληνική κοινωνία. Οι άνδρες δεν πήγαιναν τόσο πολύ πριν από 30 χρόνια. Αυτό έχει αλλάξει, και φυσικά οι άντρες πηγαίνουν σε ψυχολόγο.

Όλες οι μεγάλες ομάδες ποδοσφαίρου έχουν ψυχολόγους. Υπάρχει και αθλητική ψυχολογία, οπότε είναι πιο οικείο αυτό. Υπάρχουν επίσης πολλοί αθλητές που μιλάνε για τα προβλήματα, που έχουν περάσει, άρα αυτό δίνει θάρρος στα νέα παιδιά να συμβουλευτούν ανθρώπους.

Νομίζω θα περάσουν καλύτερα από εμάς, που τα κρατούσαμε όλα μέσα μας, γιατί έτσι νομίζαμε πως ήταν το σωστό. Κάποιοι δεν τα λέγαμε και πουθενά, όπως εγώ, γιατί δεν ήθελα να επιβαρύνω κάποιον. Είναι λάθος αυτή η σκέψη, πρέπει κάπου να τα πεις».

Τέλος, για τη συμβουλή που θα έδινε στους νέους αθλητές, ο Ντέμης Νικολαΐδης είπε: «Να είναι πειθαρχημένοι και να τα δίνουν όλα μέσα στο γήπεδο. Από εκεί και έπειτα, το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι μία άλλη ιστορία.

Όταν τελειώνει το αγώνισμα και το άθλημα και γυρνάνε στο σπίτι τους να αισθάνονται, ότι τα έδωσαν όλα. Εάν αισθάνονται πιεσμένοι, ψυχολογικά καταβεβλημένοι και θυμωμένοι θα πρέπει να μιλάνε στους γονείς ή σε έναν ειδικό για να τους βοηθήσει. Είναι σίγουρο, ότι αυτή η κίνηση θα κάνει μόνο καλό» συμπλήρωσε. 

Δείτε video: 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ