Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Υποαντιπροσωπεύονται οι γυναίκες σε πολιτική και επιχειρηματικότητα

Εκδήλωση από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του έργου INTERNISΑ, με στόχο τη μείωση της ανεργίας των γυναικών

Όταν η υπεύθυνη Πληροφοριών και Επικοινωνίας στη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαίρη Πανούση, συνάντησε στις Βρυξέλλες δύο νέους ανθρώπους -ένα αγόρι από τη Γαλλία και ένα κορίτσι από την Κύπρο, με πολύ υψηλά προσόντα, τους ρώτησε ποια είναι τα προσωπικά τους όνειρα. Και οι δύο απάντησαν ότι θέλουν να γίνουν διπλωμάτες, όμως το κορίτσι από την Κύπρο είπε ότι δεν ξέρει αν θα τα καταφέρει, γιατί επιθυμεί να δημιουργήσει οικογένεια. Η απάντηση που έλαβε από την κ. Πανούση ήταν ότι οικογένεια μπορούν να έχουν και οι άνδρες και οι γυναίκες, και οι ευθύνες θα πρέπει να μοιράζονται.

Την εμπειρία της αυτή μετέφερε η κ. Πανούση, μιλώντας σε εκδήλωση για το αύριο της ψηφιακής εργασίας, με τίτλο «Major Advocacy Event», που διοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του έργου INTERNISΑ, που έχει στόχο τη μείωση της ανεργίας των γυναικών. «Μιλάμε για ένα στερεότυπο που εκφράστηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ ενός Γάλλου και μιας Κύπριας και αυτό λέει τα πάντα» ήταν το σχόλιο της κ. Πανούση, η οποία παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες υποαντιπροσωπεύονται στην πολιτική και την επιχειρηματικότητα σε σχέση με τους άνδρες, σε όλη την Ευρώπη.

«Όσο οι γυναίκες μένουν πίσω, μένει πίσω και όλη η κοινωνία. Όσο προοδεύουν οι γυναίκες προοδεύει και η κοινωνία» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια συμπαγής διεθνής ατζέντα με συστάσεις και μέτρα για την ισότιμη είσοδο γυναικών και ανδρών στην αγορά εργασίας. Μιλώντας για τις προκλήσεις στη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία αναφέρθηκε στη μικρότερη εκπροσώπησή τους και σε τομείς όπως οι επιστήμες, η μηχανική και τα μαθηματικά, στη διαφορά που υπάρχει ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες που αποκτούν τα δύο φύλα, τη διάκριση ως προς την προώθηση της καριέρας των γυναικών, τη διαφορά στις αμοιβές και τη δυσκολία των γυναικών να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας, λόγω των πολλών ευθυνών που έχουν.

Ειδικά για τις γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες επισήμανε ότι υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας και υπογράμμισε ότι οι γυναίκες πρόσφυγες έχουν τριπλά μειονεκτήματα στην εργασία σε σχέση με τους άνδρες, με πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Οι γυναίκες αυτές, όπως τόνισε, αντιμετωπίζουν στερεότυπα για το φύλο, την καταγωγή, τη θρησκεία και τη φυλή από την οποία προέρχονται ενώ υπάρχουν ακόμη προβλήματα λόγω της γλώσσας, της μη αναγνώρισης των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων, της περιορισμένης κοινωνικής δικτύωσης και των οικογενειακών τους περιορισμών. «Κάποια κράτη - μέλη έκαναν κάποια βήματα. Γίνονται προσπάθειες να εντοπίσουμε τις προκλήσεις για τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες και να δούμε πώς μέσα από προγράμματα και χρηματοδοτήσεις θα προωθήσουμε τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση» πρόσθεσε η κ. Πανούση.

Στην κατάσταση που επικρατεί στον Λίβανο αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού, Βιομηχανικού και Γεωργικού Επιμελητηρίου Βηρυτού και Όρους Λιβάνου, Ραμπίχ Σάμπρα. Ο ίδιος σημείωσε ότι η απασχολησιμότητα των γυναικών στον Λίβανο σχετίζεται με πολιτισμικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες καθώς πρόκειται για μια χώρα με ποικιλομορφία θρησκευτική και πολιτιστική, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να δώσουν προτεραιότητα στην οικογένεια και όχι στις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας είναι μικρότερη από αυτή των ανδρών παρά τις όποιες βελτιώσεις και τις υψηλές εκπαιδευτικές επιδόσεις των γυναικών. «Γίνονται προσπάθειες για ισότητα των φύλων ως προς τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας αλλά η αστάθεια στην περιοχή έχει αρνητική επίδραση στον τομέα αυτό» πρόσθεσε.

Στις δράσεις του Καταλανικού Οργανισμού Νεολαίας για τη μείωση της ανεργίας των νέων και ειδικά των γυναικών αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, Λάια Γκιρός ι Μπαρές, ενώ η επικεφαλής προγράμματος του Arezzo Innovation, ενός κέντρου μεταφοράς τεχνογνωσίας με έδρα στην Τοσκάνη, Φραντσέσκα Ταβάντι, σημείωσε ότι προσφέρονται σε γυναίκες εργαστήρια και προγράμματα κατάρτισης για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δημιουργήθηκε μηχανισμός αντιστοίχισης της προσφοράς και ζήτησης εργασίας και υπάρχει καλύτερη διασύνδεση με τους οργανισμούς εύρεσης εργασίας, τα σχολεία και τις σχετικές υπηρεσίες. Η επικεφαλής προγραμμάτων της Action Aid Ελλάς, Άννα Ζωάκου, σημείωσε ότι το έργο της οργάνωσης εστιάζει στα δικαιώματα των γυναικών, την προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης, τη διασύνδεση των γυναικών με την αγορά εργασίας και την ενθάρρυνση των γυναικών για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, που έγινε στο πλαίσιο του έργου INTERNISΑ (το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ENI CBC «Mediterranean Sea Basin Programme 2014-2020»), ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άγγελος Χαριστέας τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας και του ιδίου είναι η ανάληψη δράσεων για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων διαφορετικών κοινοτήτων και τα επόμενα πέντε χρόνια. Γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας στο INTERNISΑ επωφελήθηκαν από τις δράσεις του διακόσιες γυναίκες.

Η διαχειρίστρια του προγράμματος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Ανθούλα Νικοπούλου, συμπλήρωσε ότι έγιναν εργαστήρια και σεμινάρια για άνεργες γυναίκες, υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και επιχειρηματίες, δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό που διατίθεται διαδικτυακά, λειτούργησε διαδικτυακή πλατφόρμα για αναζήτηση εργασίας, διοργανώθηκαν δύο ψηφιακά φεστιβάλ και εκθέσεις για εύρεση εργασίας, ενώ ήρθαν σε επαφή γυναίκες που θέλουν να βρουν εργασία στον ψηφιακό τομέα και εταιρείες που αναζητούν υπαλλήλους με συγκεκριμένα προσόντα και δεξιότητες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ