Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θέατρο

Θεσσαλονίκη: Νέες παραστάσεις που ξεχωρίζουν – Τι θα δούμε σε σκηνές της πόλης

κορίτσια ποδόσφαιρο
Θεσσαλονίκη: Νέες παραστάσεις που ξεχωρίζουν – Τι θα δούμε σε σκηνές της πόλης
Το TyposThes επέλεξε μερικές από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία

Στην καρδιά του φθινοπώρου αρκετές σκηνές ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν νέες παραγωγές, και κάποιες επαναλαμβάνουν επιτυχημένες παραστάσεις της περσινής σαιζόν. 

Το TyposThes επέλεξε μερικές από αυτές και σας τις προτείνει.

«Ζ - Το χρονικό μιας δολοφονίας»

z

Ακριβώς 60 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, το “Ζ” επιστρέφει στη σκηνή για να υπενθυμίσει πως κάποιες ιστορίες δεν πρέπει να μένουν στη λήθη.

Η παράσταση “Ζ - Το χρονικό μίας δολοφονίας”, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Γκιζώτη, που θα ανεβεί στο Artbox Fargani (Αγίου Παντελεήμονος 5, Αρχή Ιασωνίδου, Καμάρα Τηλ.: 2310 208 007) αποτελεί μια θεατρική κατάθεση για τη συλλογική μνήμη και την ανάγκη αναμέτρησης με την πολιτική ιστορία της μετεμφυλιακής Ελλάδας, παράλληλα με τη χαρτογράφηση των μηχανισμών που γεννούν, συγκαλύπτουν και κανονικοποιούν τη βία.

Η Ιστορία επιστρέφει στη μνήμη μέσα από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ένα γεγονός που σημάδεψε την Ελλάδα. 

Επί σκηνής μια ομάδα καλλιτεχνών με βάση την Αθήνα και ρίζες από τη Θεσσαλονίκη, αντλεί έμπνευση από την ιστορία του τόπου της και επιστρέφει σε αυτόν.

Ο σκηνοθέτης αναφέρει: «Κάθε πόλη έχει τις ιστορίες που θυμάται και εκείνες που προσπαθεί να ξεχάσει. 

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι ένα ιστορικό γεγονός. Έχει ημερομηνία, πρόσωπα, τόπο, πολιτικές συνθήκες. Αν όμως σταθεί κανείς λίγο περισσότερο μέσα σ’ εκείνη τη στιγμή, θα αρχίσει να βλέπει κάτι πέρα από το ίδιο το γεγονός. 

Θα δει μια πόλη και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μέσα της σωπαίνουν, αντιδρούν, φοβούνται, οργίζονται, συμβιβάζονται, διεκδικούν, διχάζονται και ενώνονται. 

Θα δει την κοινωνία του τότε και ταυτοχρόνως θα αναγνωρίσει αντανακλάσεις της πόλης του σήμερα. Η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη τέτοιες αντιφάσεις. Όμορφη και σκληρή, ανατρεπτική και συντηρητική, φωτεινή και σκοτεινή, ποιητική και πεζή. Μια πόλη που αφήνεται στο φως, κρατώντας τις σκιές της. Μια πόλη που κουβαλά πολλές ιστορίες και συχνά δυσκολεύεται να τις κοιτάξει όλες κατάματα.

Το “Ζ” γίνεται ένα παράθυρο στο χρόνο, μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να δει το παρελθόν και όσο βαθύτερα κοιτάξει, τόσο καθαρότερα θα διακρίνει το παρόν και τη Θεσσαλονίκη του σήμερα. Άλλωστε ό,τι δε φάνηκε αρκετά, δεν ειπώθηκε και επιχειρήθηκε να περάσει στη λήθη, βρίσκει πάντα τον τρόπο να επιστρέφει, γιατί Ζει». 

Παραγωγή: Καλλιτεχνικός Οργανισμός «Ανδρέας Βουτσινάς». Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Δημήτρης Ροΐδης, Αγγελίνα Τερσενίδου, 

Νίκος Τσόπογλου, Γιώργος Χιώτης.

Ημερομηνίες Παραστάσεων: Πρεμιέρα 30.10.26 

Ημέρες & Ώρες: Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00. Τιμές Εισιτηρίων: 15€ (γενική είσοδος), 12€ (φοιτητικό/ανέργων), Προπώληση Εισιτηρίων: more.com στα καταστήματα Public και στο ταμείο του θεάτρου. Τηλέφωνο Πληροφοριών & Κρατήσεων: 2310-208007.

«Ο Βυσσινόκηπος»

«Ο Βυσσινόκηπος», ένα από τα πιο κλασικά και βαθιά ανθρώπινα έργα του Αντόν Τσέχωφ, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο, σε μετάφραση Δαυίδ Μαλτέζε και σε σκηνοθεσία & δραματουργική επεξεργασία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. 

Η παραγωγή που γνώρισε θερμή ανταπόκριση από το κοινό, με υψηλή προσέλευση καθ’όλη τη διάρκεια των παραστάσεων της προηγούμενης σεζόν, αποτελεί ένα ποιητικό και ταυτόχρονα διεισδυτικό σχόλιο για το τέλος μιας εποχής και τη βαθιά προσκόλληση των ανθρώπων σε ό,τι χάνεται. 

Η νέα πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου  2026, στις 21.00 στο Βασιλικό Θέατρο. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Αντίνοος Αλμπάνης, Βασίλης Ευταξόπουλος και Γιολάντα Μπαλαούρα ενώ συμμετέχει ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών.

Ο Βυσσινόκηπος αποτελεί ένα έργο-σταθμό της παγκόσμιας δραματουργίας, που με λεπτότητα και διαύγεια φωτίζει τις ρωγμές μιας κοινωνίας σε μετάβαση. Είναι ένα ποιητικό και ταυτόχρονα διεισδυτικό σχόλιο για το τέλος μιας εποχής και τη βαθιά προσκόλληση των ανθρώπων σε ό,τι χάνεται. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας και τον ισχυρό συμβολισμό του βυσσινόκηπου, αναδύεται η σύγκρουση ανάμεσα στη μνήμη και την αναγκαιότητα της αλλαγής, στην παρακμή της αριστοκρατίας και στην άνοδο μιας νέας κοινωνικής πραγματικότητας. Ο κορυφαίος δραματουργός των υπόγειων συγκρούσεων και των ανείπωτων ρηγμάτων της ανθρώπινης ψυχής σχοινοβατεί ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό στοιχείο αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη αδυναμία μπροστά στον χρόνο και στις αποφάσεις που διαρκώς αναβάλλονται. Εδώ, η απώλεια δεν εκδηλώνεται με κραυγές, αλλά με σιωπές, αμηχανία και ευκαιρίες που χάνονται.

Πρεμιέρα: Παρασκευή 16 Οκτωβρίου  2026, στις 21.00. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 45 λεπτά (με διάλειμμα).Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη- Παρασκευή- Σάββατο: 20:30, Κυριακή: 19:00. Προπώληση: ntng.gr | more.com. Πληροφορίες: Εκδοτήρια ΚΘΒΕ | Τ. 2315 200 200 | ntng.gr.

Το «Κρυφτό»

Το «Κρυφτό» ανεβαίνει από αύριο στο Artbox Fargani (Αγίου Παντελεήμονος 5, Αρχή Ιασωνίδου, Καμάρα τηλ. 2310-208-007) σε Σκηνοθεσία Βάσιας Αργέντη. Παίζουν: Μαριάννα Τουμασάτου, Λένα Δροσάκη.

Στα Ιωάννινα, δύο αδελφές ζουν υπό τη βαριά σκιά μιας αυταρχικής μητέρας και των μυστικών που στοιχειώνουν την οικογένεια. Η Ηρώ, μεγαλύτερη και καλλιτέχνης με ταλέντο στη ζωγραφική, παλεύει με τις αδυναμίες της και τη δική της ευαλωτότητα, ενώ η μικρότερη αδελφή της φαίνεται να γνωρίζει περισσότερα από όσα αποκαλύπτει.

Το έργο κινείται διαρκώς μπρος και πίσω στο χρόνο, φωτίζοντας παρελθόν και παρόν, ενοχές και ψευδείς ερμηνείες, στιγμές αγάπης και ζήλιας, καθώς οι δύο γυναίκες παίζουν το δικό τους αδυσώπητο κρυφτό με την αλήθεια.

Όταν η μητέρα τους πεθαίνει, οι σχέσεις δοκιμάζονται και οι κατηγορίες γίνονται όπλα, οδηγώντας σε μια αλυσιδωτή τραγωδία που ξεπερνά τα όρια της συγγένειας. Στο τέλος, οι αλήθειες φανερώνονται αλλά η συνειδητοποίηση έρχεται πολύ αργά.

Παραστάσεις: 16,17,22,23 Οκτωβρίου στις 21:00, 18 και 25 Οκτωβρίου στις 19:00.

«Το Σωσίβιο»

«Το Σωσίβιο» του Θανάση Τριαρίδη ανεβαίνει σε πρώτη παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη από τη Θεατρική Ομάδα ΑΝΤΙΠΟΔΑΣ από τις 17/10 στο In Situ Stage (Κασσάνδρου 42).

Η Υπόθεση; Σε μια «εντελή» Δημοκρατία του κοντινού μέλλοντος, ένα φαινομενικά ασήμαντο περιστατικό έρχεται να ταράξει τα νερά: Ο «Ε», καθηγητής Θεωρίας του Κινηματογράφου, μπαίνει σε ένα πολυκατάστημα και ζητάει ένα σωσίβιο. Αυτή η απλή, καθημερινή πράξη ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά ενός απόλυτα ελεγχόμενου συστήματος. Ο ήρωας συλλαμβάνεται και οδηγείται σε ανάκριση.  Καθώς η δράση προχωρά ο «Ε» έρχεται αντιμέτωπος με το απολυταρχικό καθεστώς μιας αποστειρωμένης κοινωνίας, που αντιμετωπίζει ως εχθρούς όσους τολμούν να μιλούν, να νιώθουν, να διεκδικούν και να ονειρεύονται.

Ο Θανάσης Τριαρίδης γράφει ένα έργο γροθιά, για την ηθική συνενοχή, την ατομική ευθύνη και την απάνθρωπη «κανονικότητα» της εποχής μας.

Τελικά πρόκειται για δυστοπία ή για πραγματικότητα;

Σκηνοθεσία, εικαστική και μουσική επιμέλεια: Μαρία Γρίβα, Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Αντίποδας. Παίζουν:  Γιάννης Γαρυφάλλου,  Αγάπη Ιωσηφίδου,  Δωροθέα Καρακόλια,  Μαρία Λαμπριανίδου,  Πασχάλης Μουδούρης,  Έφη Στεφανίδου.

Παραστάσεις: Σάββατο 17, Κυριακή 18 και Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 21:00. Ώρα προσέλευσης 20:30. Στην παράσταση της Κυριακής 18/10, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης θα είναι παρών για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό!

Προτεινόμενη οικονομική συνεισφορά 5 ευρώ. Στο ταμείο δεν διατίθεται POS. Κρατήσεις στο τηλ. 6987791553.

«Ο Τζίμης και ο Τζίνης σε περιπέτειες αισιοδοξίας»

Τζιμης Τζινης

Στο Θέατρο Σοφούλη την Κυριακή 25 Οκτωβρίου ώρα 20.00 θα παρουσιαστεί «Ο Τζίμης και ο Τζίνης σε περιπέτειες αισιοδοξίας» .

Ένα έργο που λατρεύτηκε τη περσινή χρονιά εξίσου από μεγάλους και μικρούς, γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος οποιαδήποτε ηλικίας που δε χρειάστηκε ή δεν θα χρειαστεί την αισιοδοξία στη ζωή του. Έρχεται λοιπόν φέτος, παραμονή της γιορτής του Τζίμη, για να μαζευτούμε όλοι μαζί μια παρέα και να γιορτάσουμε όλα αυτά που στη ζωή έχουν τελικά πραγματική αξία. Θα υπάρξουν κεράσματα και δώρα.

Λίγα λόγια για το έργο… Ο Τζίμης είναι ένας νεαρός σε αναπηρικό αμαξίδιο και μια μέρα καθώς προχωρούσε, πάτησε κάτι με τις ρόδες του και αυτό που ξεπρόβαλε μπροστά του έμοιαζε απίστευτο! Είχε πατήσει ένα λυχνάρι και μπροστά του βρισκόταν το πρώτο Τζίνι στην ιστορία των Τζίνι, που ήταν σε αναπηρικό λυχναροαμαξίδιο! 

Οι περιπέτειες που θα ακολουθήσουν τις ευχές που θα κάνει ο Τζίμης είναι γεμάτες από χιούμορ, συγκίνηση, ευγνωμοσύνη, φαντασία και φυσικά μεγάλες δόσεις αισιοδοξίας. Τα παιδιά χρειάζονται την αισιοδοξία περισσότερη από ποτέ και η παράσταση μας είναι εδώ για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Επίσης το έργο βάζει τον μαθητή - θεατή στα ‘’παπούτσια του Τζίμη’’ με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση γύρω από την αναπηρία και την προσβασιμότητα. 

Κείμενο: Δημήτρης Αντωνίου , Σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα. Παίζουν: Πλάτων Τσιπίδης , Κοσμάς Ζιώτας.

Γενική Τιμή:  12 Ευρώ. Τηλέφωνο Πληροφοριών Κρατήσεων: 2310423925

Προπώληση more.com

«Σε γνωρίζω / Nation in progress»

σε γνωρίζω

Από 30 Οκτωβρίου και για λίγες παραστάσεις το «Σε γνωρίζω / Nation in progress» θα παίζεται στο Θέατρο Τεχνών Θεσσαλονίκης (Κωνσταντινουπόλεως 75, Ανάληψη) σε σκηνοθεσία Παντελή Μπακατσέλου.

Tέσσερις ηθοποιοί πάνω στη σκηνή, λένε τις δικές τους ιστορίες, μαλώνουν για το ποιος θα κρατήσει την ελληνική σημαία, αναγκάζουν ο ένας τον άλλον να χορέψουν μαζί τσάμικο και βλέπουν την Ελλάδα ως μια εντελώς προσωπική υπόθεση μέσα στη συλλογική εμπειρία…

Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή; Την όψη που μετράει τη γη; Από τους κάμπους, τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά; Αλήθεια από τι αναγνωρίζουμε την πατρίδα μας; Τι σημαίνει για εμάς το έθνος;

Αποθήκη. Κούτες. Μετακόμιση, σκόνη, περιτυλίγματα. Τέσσερις μεταφορείς τακτοποιούν τα συστατικά του έθνους, όπως τα παλιά έπιπλα στη διάρκεια μιας ανακαίνισης. Μέσα από τις κούτες δραπετεύουν ιστορίες, αντικείμενα, μύθοι χαραγμένοι στο υποσυνείδητό μας, παρανοήσεις, το Φιλότιμο, το Μεράκι, σχόλια στο Youtube, η ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου, το σουβλάκι. Αυτά που συνδέουν τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν τον τόπο.  Τους τουρίστες και τις φοιτήτριες στο εξωτερικό που ακούν ελληνικά και γυρνάνε το κεφάλι. Τα παιδιά των Γεωργιανών, των Πακιστανών και των Σενεγαλέζων στη Βικτώρια που συνεννοούνται στα ελληνικά όταν παίζουν μπάλα. 

Η παράσταση ρωτάει: Από τι αναγνωρίζουμε την πατρίδα μας;  Τι σημαίνει για εμάς το έθνος; 

Σε σκηνοθεσία Παντελή Μπακατσέλου, σε δραματουργική σύνθεση από τη θεατρική ομάδα yapi21 και παραγωγή Θεάτρου Τεχνών Θεσσαλονίκης, ανοίγει ένας διάλογος για ό, τι μας κρατά δεμένους, σε αυτόν τον τόπο που, όπως έχει μάθει ο Έλληνας, δεν πεθαίνει ποτέ.

«Έτσι έχει μάθει ο Έλληνας. Τρεις φορές θα πέσει; Τέσσερις θα σηκωθεί. Επιβάλλεται να πέσεις. Όχι επιτρέπεται να πέσεις. Επιβάλλεται να σηκωθείς».

Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της πόλης 2026 του Δήμου Θεσσαλονίκης που φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Τεχνών με θερμή υποδοχή του κοινού. Επιστρέφει για λίγες παραστάσεις.   

Σκηνοθεσία: Παντελής Μπακατσέλος, Παραγωγή: Θέατρο Τεχνών Θεσσαλονίκης, Παίζουν: Ευρώπη Κεσσίδου, Γιάννης Μονοκρούσος, Παντελής Μπακατσέλος, Βασιλική Σασλή.

Πότε: 30 & 31 Οκτωβρίου και 1, 20, 21 & 22 Νοεμβρίου (Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00).

Διάρκεια: 60 λεπτά. Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 14€, Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65) 12€, Ατέλεια 8€ (στο ταμείο του θεάτρου)

Προπώληση: more.com & στο ταμείο του Θεάτρου Τεχνών Θεσσαλονίκης (καθημερινές 9:00-15:00). Πληροφορίες: 2311218224.    

«Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο»

«Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο» θα δούμε στις 2-3 Νοεμβρίου 2026 στο Θέατρο Αυλαία. 

Η υπόθεση; Τρεις άνθρωποι (ένα κορίτσι 12 ετών, μια νεαρή γυναίκα και ένας μεσήλικας) επέβαιναν στο ίδιο όχημα, γεγονός για το οποίο οι οικείοι τους δεν ήταν ενημερωμένοι. Έπειτα από ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα, μεταφέρονται στα επείγοντα, και οι συγγενείς τους στην αίθουσα αναμονής ξεδιπλώνουν την υπόθεση. Πώς βρέθηκαν αυτοί οι τρεις άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι μέσα στο ίδιο αυτοκίνητο; Άγνωστες πτυχές από τις ζωές τους έρχονται στο φως, αποκαλύπτοντας κρυφές σχέσεις και ψυχολογικές πληγές. Ένα τροχαίο στέκεται η αφορμή για να διερευνηθούν βαθιά οικογενειακά θέματα, να δοκιμαστούν οι χρόνιες δομημένες σχέσεις, και να αμφισβητηθούν όλα τα κοινωνικά στερεότυπα. 

Ο Αποστόλης Ψαρρός γράφει σε σημείωμά του: «Στην εποχή που οι τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών πραγματοποιούν άλματα μπροστά, παράλληλα, η ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Παρατηρούμε συνεχώς αναρτήσεις μέσω των social με τα παιδιά μας, τους γονείς μας, τον σύντροφό μας. Ωστόσο, αυτή η επίδειξη ευτυχίας δεν συνάδει απαραίτητα και με το πόσο γνωρίζουμε πραγματικά τους οικείους μας.

Αγνοούμε απλά πράγματα, από τα χόμπι -βλέπε ποδόσφαιρο- μέχρι το πώς δρά και νιώθει και σκέφτεται ο άνθρωπός μας. Αυτή η άγνοια, μας οδηγεί δυστυχώς σε ολοένα και πιο επικίνδυνα μονοπάτια.

Κοντολογίς , αντί να βρούμε την φυσική μας τάση προς το φώς, ψάχνουμε με κάθε τρόπο να βυθιστούμε στο σκοτάδι.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όσα έπρεπε να ειπωθούν και δεν ειπώθηκαν ποτέ».

Συγγραφέας: Μάρτα Μπουτσάκα, Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ , Δημήτρης Ψαρράς, Σκηνοθεσία / σκηνική εγκατάσταση / φωτισμοί: Αποστόλης Ψαρρός, Παίζουν οι ηθοποιοί: Ευγενία Παναγοπούλου, Ιωάννα Ανεμογιάννη, Αποστόλης Ψαρρός.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Θέατρο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Νότια Κορέα: Πέθανε 25χρονη influencer – Κατέρρευσε 500 μέτρα πριν από τον τερματισμό ημιμαραθωνίου
Νότια Κορέα

Αδριανός Γολέμης: Ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης ταξιδεύει στο Διάστημα - «Εννοείται ότι φοβάμαι»
golemis