Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτά είναι τα 3 ονόματα που "παίζουν" για τα Σκόπια!

Τι θέλουν Σκόπια-Αθήνα και τι προτιμά ο Καμμένος

Σε τρία ονόματα τα οποία και θα παρουσιάσει στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη σε Ελλάδα και πΓΔΜ έχει καταλήξει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η Real News της Kυριακής, τα ονόματα αυτά είναι:  

  • Βόρεια Μακεδονία 
  • Άνω Μακεδονία 
  • Nova Macedonia 

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και κάποια τέταρτη πρόταση για όνομα έστω και την τελευταία στιγμή ενώ ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και τα ονόματα τα οποία τελικά φαίνεται να έχει απορρίψει αλλά είχαν πέσει στο τραπέζι όπως: «Μaκεδονία του Βαρδάρη» (Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια) και «Σλαβοματσεντόνιγια» (δηλ. Σλαβική Μακεδονία).   

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί, ο κ.Νίμιτς θα καταθέσει στους διαπραγματευτές της Ελλάδα και της πΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, το όνομα που προτείνεται.  Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως λίγο πριν την παρουσίαση των ονομάτων που προτείνονται, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επέλεξε να επισκεφθεί την γείτονα χώρα η υποψηφιότητα της οποίας για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία που συζητείται τον Ιούλιο, περνά μέσα από τη λύση του θέματος της ονομασίας αφού η Ελλάδα έχει διαμηνύσει πως θα ασκήσει βέτο. 

Στα δε μέσα Απριλίου θα συζητηθεί επίσης η ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στην ΕΕ και φυσικά η στάση της Αθήνας είναι ανάλογη. Βέβαια το κλίμα στην γείτονα όσο και στην Αθήνα δεν είναι ιδανικό. Στην πΓΔΜ, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ δημιουργείται ένα μπλοκ κατά του οποιουδήποτε συμβιβασμού στο οποίο μετέχουν ηγετικές προσωπικότητες της σλαβομακεδονικής κοινότητας, η Εκκλησία, ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ. Στόχος δε αρκετών επισκέψεων ξένων ηγετών στη χώρα είναι ακριβώς η προσπάθεια κάμψης αυτών των αντιδράσεων αλλά και η ενθάρρυνση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό παρά τις αντιστάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό. 

Η δε Αθήνα προειδοποιεί πως δεν θα πρέπει να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση των πολιτικών ηγετών της πΓΔΜ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση της συμφωνίας εκτιμώντας πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα απόρριψης. Στην Ελλάδα, και όπως φάνηκε στη σύσκεψη του μίνι υπουργικού στο Μαξίμου η κυβέρνηση φαίνεται πως υιοθετεί την θέση του Κώστα Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι για λύση με σύνθεση ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes). H θέση αυτή ουσιαστικά είναι αποδεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Φώφη Γεννηματά. 

Η συζήτηση βέβαια δεν αφορά μόνο το όνομα αλλά και άλλα ζητήματα όπως πχ η ιθαγένεια ή τα εμπορικά σήματα τα οποία είναι επίσης ευαίσθητα αλλά πιθανότατα θα συζητηθούν μετά την οποία συμφωνία για το όνομα. 

Στην ελληνική πλευρά υπάρχουν βέβαια τα γνωστά ζητήματα με τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο αλλά στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης φάνηκε ως οι αντιδράσεις του κάμφθηκαν ενώ δείχνει έτοιμος, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμφωνήσει στο όνομα «Νova Macedonia» ή σε σύνθετη ονομασία όπου θα υπάρχει αμετάφραση πχ η λέξη «Macedonski». Σε καμία περίπτωση όμως δεν δέχεται να υπάρχει το ελληνικό όνομα «Mακεδονία».

Τσίπρας από Κάλυμνο: Μήνυμα συνεργασίας, ειρήνης και αποφασιστικότητας στους γείτονες 

Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, προς τους πολίτες, και μήνυμα προς τους γείτονες, συνεργασίας, ειρήνης, αλληλεγγύης, φιλίας, αλλά και αποφασιστικότητας «να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο», έστειλε από την Κάλυμνο ο Αλέξης Τσίπρας. «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στην Κάλυμνο, στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σηματοδοτήσουμε ότι στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, από τον Έβρο έως το Καστελόριζο χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, δημιουργικής Ελλάδας, της περήφανης Ελλάδα, της Ελλάδας του μόχθου, που θα τα καταφέρει». Για να προσθέσει: «Και να στείλουμε και μήνυμα και στους γείτονες μας, μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας, φιλίας, αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστικότητας». «Συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας», τόνισε, «γιατί η πατρίδα μας υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες διαχρονικά, την αξία της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας». «Ταυτόχρονα όμως και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

Πηγή: Real News

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η απάντηση του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν» για τις καταγγελίες Καλλιάνου
Οι υγειονομικοί και το κίνημα τους είναι μαζί με το λαό στον αγώνα για δωρεάν υγεία. Εχθρούς έχουν μόνο την πολιτική που θέλει να τα διαλύσει και να...
Η απάντηση του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν» για τις καταγγελίες Καλλιάνου