Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΗΠΑ: Η Ρωσία πίσω από τις επιθέσεις χημικών στη Συρία

Στην περιοχή της Ανατολικής Γούτας, στη Συρία

Στα άκρα φαίνεται να οδηγούνται οι σχέσεις Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα ότι «φέρει την ευθύνη» για την επίθεση με χημικά στην περιοχή της Ανατολικής Γούτας, στη Συρία, τη Δευτέρα.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, αναφορές από δίκτυο της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για επίθεση των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με αέριο χλωρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, τουλάχιστον 21 άτομα, μεταξύ τους και παιδιά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης, ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν από το βομβαρδισμό που πραγματοποίησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις σε περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες της αντιπολίτευσης, κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Την Τρίτη, ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις με χημικά στην Ανατολική Γούτα και σε άλλες περιοχές», τονίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του συριακού στρατού και της αεροπορίας.

Ο Ρεξ Τίλερσον επιβεβαίωσε ότι περισσότεροι από 20 πολίτες, στην πλειοψηφία τους παιδιά, χτυπήθηκαν από χημικά. Πρόσθεσε, δε, ότι οι συγκεκριμένες αναφορές δημιουργούν «έκδηλη ανησυχία» για το καθεστώς Άσαντ, το οποίο φαίνεται να επιμένει στη χρήση χημικών όπλων και δη εναντίον άμαχου πληθυσμού.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι «η Μόσχα παραβίασε τη συμφωνία που είχε με την Ουάσιγκτον για τη μεταφορά και απόσυρση των χημικών όπλων από το έδαφος της Συρίας», τερματίζοντας επί της ουσίας τη συνεργασία που είχε αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση του συριακού ζητήματος και την εξολόθρευση του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε κατηγορήσει ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δημιουργούν «εναλλακτικές κυβερνήσεις», ήτοι παρακράτος, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ουάσιγκτον απέναντι στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ειδικότερα.

Στους Παλαιστίνιους το «μπαλάκι» των διαπραγματεύσεων

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε την Τρίτη πως ο χρόνος παρουσίασης μιας πολυαναμενόμενης πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή εξαρτάται από το πότε θα επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι στις διαπραγματεύσεις.

Οι σύμβουλοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εργάζονται εδώ και κάποιο καιρό για τις γενικές γραμμές ενός σχεδίου, όμως οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν τον μεσολαβητικό ρόλο της Ουάσινγκτον μετά την αναγνώριση, στις 6 Δεκεμβρίου, από τον Αμερικανό πρόεδρο της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Ο Λευκός Οίκος εργάζεται με τους εταίρους μας στην περιοχή για να δούμε αν μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα πλαίσιο για ειρήνη», δήλωσε ο Πενς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς στην Ιερουσαλήμ, τελευταίο σταθμό της τριήμερης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή. «Όλα εξαρτώνται τώρα από το πότε οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στο τραπέζι». Η απόφαση του Τραμπ εξόργισε τους Παλαιστίνιους και προκάλεσε διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή και ανησυχία σε δυτικές χώρες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Ο Πενς είπε πως ο ίδιος και ο πρόεδρος πιστεύουν πως η απόφαση, βάσει της οποίας επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, θα βελτιώσει τις προοπτικές για την επίτευξη ειρήνης. «Θέλουμε να ξέρουν (οι Παλαιστίνιοι) ότι η πόρτα είναι ανοιχτή. Καταλαβαίνουμε πως δεν είναι ευτυχείς με αυτή την απόφαση αλλά ο πρόεδρος ήθελε να μεταφέρω την προθυμία και την επιθυμία μας να είμαστε μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας που προχωρεί», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ