Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υπεγράφη το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (ΦΩΤΟ)

Τι θα ισχύει μέχρι την επικύρωσή του από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία

Τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ ως το 30ό μέλος του. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ, το οποίο θα φέρει περισσότερη ασφάλεια και ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Ανυπομονώ για την ημέρα που 30 σημαίες θα κυματίζουν έξω από το κεντρικό τμήμα του ΝΑΤΟ».

 

 

Με αυτήν την πράξη τα 29 κράτη-μέλη εκφράζουν τη συμφωνία τους να γίνει η ΠΓΔΜ μέρος του συστήματος και των διαδικασιών του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει στα όργανα της Συμμαχίας ως προσκληθέν κράτος-μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

«Αμέσως μετά τη συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία», είχε επισημάνει σε σχετική της ανακοίνωση η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν σκότωσα, δεν λεηλάτησα, δεν έκλεψα, δεν βίασα και, κυρίως, δεν ξεκίνησα κατακτητικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας»
Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία