Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζάεφ: Ας πει η Ελλάδα αν μιλάει Μακεδονικά

Δηλώσεις του Ζάεφ στο φόντο της συμφωνίας των Πρεσπων

Το «μπαλάκι» στην Αθήνα, αναφορικά με τη «μακεδονική γλώσσα», πέταξε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς για το αν ομιλείται και στο ελληνικό έδαφος η συγκεκριμένη γλώσσα.

Ο πρωθυπουργός της γείτονος, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, επανέλαβε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» στα Σκόπια.

«Η Συνθήκη είναι σαφής. Αν ακολουθήσουμε το πνεύμα της φιλίας, θα καταλάβουμε εύκολα ο ένας τον άλλον. Πρώτον, είναι γεγονός ότι η γλώσσα μας είναι η μακεδονική γλώσσα, και αυτό γίνεται αποδεκτό στη Συνθήκη. Είναι επίσης γεγονός ότι αυτή είναι μια γλώσσα από την ομάδα των σλαβικών γλωσσών. Επίσης ένα επιστημονικό γεγονός. Είναι επίσης η γλώσσα όλων των πολιτών που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία και της διασποράς. Αλλά, αυτό είναι διαφορετικό από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις τους», τόνισε ο Ζάεφ.

«Εδώ κάναμε μια διάκριση. Και στο πνεύμα της οικοδόμησης καλών σχέσεων γειτονίας και φιλίας θα δείξουμε κατανόηση σε αυτά τα ζητήματα. Αυτό εξήγησε ο υπουργός Ντιμιτρόφ και τελικά είπα ότι τα θέματα ταυτότητας είναι προσωπικά, είναι κάτι που όλοι μας μεταφέρουμε στο στήθος και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν στην Ελλάδα ομιλείται η «μακεδονική», ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απέφυγε να απαντήσει, καλώντας ουσιαστικά την Αθήνα να απαντήσει για το θέμα. «Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, αυτοί θα πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις, καθώς η Συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα, για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Ο ίδιος επισήμανε πως η «μακεδονική» κληρονομιά είναι διαφορετική από την ελληνική και επικαλούμενος το πνεύμα της καλής γειτονίας και της φιλίας, ανέφερε ότι πρέπει να μπορεί να υπάρξει κατανόηση τέτοιων θεμάτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά
«Θα συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα» - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της οικογένειας
Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά