Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δασμοί 11 δις από τον Τραμπ στην ΕΕ - Ποιος κλάδος θα χτυπηθεί

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Από τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι τα γαλακτοκομικά

Την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων (9,75 δισ. ευρώ) ανακοίνωσε την Τρίτη o πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας πράξη τις κατά καιρούς απειλές τους προς τους Ευρωπαίους.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου βρίσκει ότι οι επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Airbus επηρέασαν δυσμενώς τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα επιβάλουν τώρα δασμούς ύψους 11 δισ. Δολαρίων σε προϊόντα της ΕΕ! Η ΕΕ εκμεταλλεύθηκε τις ΗΠΑ στο εμπόριο για πολλά χρόνια. Αυτό σύντομα θα σταματήσει!» αναφέρει χαρακτηριστικά στο twitter ο αμερικανός πρόεδρος.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) έδωσαν στη δημοσιότητα έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση -από μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους ώς τα γαλακτοκομικά- στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, ως αντίποινα για ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Ενδεχόμενη επιβολή δασμών των ΗΠΑ στις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες θα συνιστούσε κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη παρεμποδίζοντας τη δυναμική της οικονομίας στη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Κορέα, προειδοποίησε πάντως την Τρίτη ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

 

Moodys: Κίνδυνος για την ανάπτυξη οι δασμοί ΗΠΑ στην αυτοκινητοβιομηχανία

Η επιβολή δασμών των ΗΠΑ στις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες θα συνιστούσε κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη παρεμποδίζοντας τη δυναμική της οικονομίας στη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Κορέα, προειδοποίησε την Τρίτη ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα είναι λιγότερο σοβαρή για την Κίνα, καθώς οι εξαγωγές οχημάτων της χώρας ήδη υπόκεινται σε εμπορικούς περιορισμούς, σύμφωνα με έκθεση του Moody's, όπου σημειώνεται επίσης ότι θα είναι σε γενικές γραμμές πιστωτικά αρνητικό για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

«Οι περιορισμοί στο εμπόριο αυτοκινήτων θα προκαλέσουν ευρύτερο πλήγμα στις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη παγκοσμίως σε μια ήδη επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία», ανέφερε η Έλενα Ντούγκαρ, υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου.

Πηγή kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανικά ΜΜΕ «βλέπουν» παραίτηση Στάρμερ ενδεχομένως και αύριο
Ο πρωθυπουργός «εξετάζει την πολιτική πραγματικότητα», δήλωσε σήμερα ένας από τους υπουργούς του - Δεδομένη θεωρεί την παραίτηση ο Τραμπ
Βρετανικά ΜΜΕ «βλέπουν» παραίτηση Στάρμερ ενδεχομένως και αύριο
Ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με το Τσανάκαλε της Τουρκίας για πρώτη φορά
Με το πρώτο δρομολόγιο έφθασαν στη Λήμνο εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του Τσανάκαλε, δημοσιογράφοι, στελέχη της εταιρείας που εκτελεί τη...
Ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με το Τσανάκαλε της Τουρκίας για πρώτη φορά