Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βραζιλία: Διάταγμα για την επέκταση της οπλοκατοχής από τον Μπολσονάρο

Αντιδράσεις για το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος της Βραζιλίας

Εκατομμύρια Βραζιλιάνοι θα μπορούν πλέον να οπλοφορούν στον δρόμο και στον χώρο εργασίας τους, βάσει ενός διατάγματος του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο, το οποίο οι αντίπαλοί του εκτιμούν ότι είναι αντισυνταγματικό και θα επιδεινώσει τη βία στη χώρα.

Αιρετοί, αξιωματούχοι της Δικαιοσύνης, οδηγοί φορτηγών, κυνηγοί, δικηγόροι ακόμη και ορισμένοι δημοσιογράφοι περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που θα μπορούν στο εξής να φέρουν όπλο, έπειτα από την άρση των περιορισμών για την οπλοκατοχή, η οποία επικυρώθηκε από ένα διάταγμα του ακροδεξιού Βραζιλιάνου προέδρου.

Ο Μπολσονάρο, υπέρμαχος της οπλοκατοχής και με κύριο σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας την πάταξη της ενδημικής βίας στη Βραζιλία, υπέγραψε προχθές το συγκεκριμένο διάταγμα, το πλήρες κείμενο του οποίου δημοσιοποιήθηκε αργότερα στη διάρκεια της εβδομάδας.

Μετά την υπογραφή, στη διάρκεια μιας τελετής στη Μπραζίλια, ο ίδιος μαζί με πολλούς υπουργούς και εκπροσώπους του ισχυρού λόμπι των όπλων στο Κογκρέσο, αναπαρήγαγε την εμβληματική του χειρονομία, προσποιούμενος ότι κρατά στο χέρι του πιστόλι.

Τον Ιανουάριο, λίγο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος είχε υπογράψει ήδη ένα διάταγμα που χαλάρωνε τις προϋποθέσεις που διέπουν την οπλοκατοχή, ικανοποιώντας μία από τις κύριες προεκλογικές υποσχέσεις του.

Η οπλοκατοχή θα επιτρέπεται στο εξής σε περίπου είκοσι κατηγορίες επαγγελμάτων ή σε άτομα, τα οποία δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδείξουν στις αρχές την ανάγκη να έχουν όπλο. Επίσης, ο αριθμός των πυρομαχικών που θα μπορούν τα άτομα αυτά να αγοράζουν, αυξάνεται από 50 σε 1.000 ανά πυροβόλο όπλο.

Στο τέλος του περασμένου έτους, μόνο 36.700 άνθρωποι από τον πληθυσμό των 210 εκατομμυρίων κατοίκων της Βραζιλίας κατείχαν νόμιμη άδεια οπλοφορίας, η απόκτηση της οποίας μάλιστα απαιτούσε μία μακρά νομική και γραφειοκρατική διαδικασία.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν στο εξής άδεια να κυκλοφορούν και να φέρουν όπλα. Είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη Βραζιλία», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιβάν Μάρκες, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Σου Ντε Παζ, το οποίο δίνει αγώνα κατά της βίας και της εγκληματικότητας στη χώρα. «Μπορούμε να αναμένουμε αύξηση των θανάτων», προσθέτει.

«Περισσότερα όπλα, περισσότερες ανθρωποκτονίες»

Πολλές διεθνείς έρευνες έχουν δείξει πως «περισσότερα όπλα, σημαίνει περισσότερες ανθρωποκτονίες», αναφέρει στο ίδιο μήκος κύματος ο Ντανιέλ Σερκέιρα, σύμβουλος του βραζιλιάνικου φόρουμ για τη δημόσια ασφάλεια.

Η Βραζιλία έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά ανθρωποκτονιών στον κόσμο - στην πλειονότητά τους από πυροβόλα όπλα - με 64.000 το 2017, αριθμό τριπλάσιο του ορίου της ενδημικής βίας που έχει ορίσει ο ΟΗΕ.

«Οι Βραζιλιάνοι θα μπορούν να διαθέτουν έως και τέσσερα όπλα χωρίς επίσημη άδεια της ομοσπονδιακής αστυνομίας», εξήγησε ο Ρομπέρ Μούγκα, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ιγκαραπέ στο Ρίο Ντε Ζανέιρο.

Με το διάταγμα διευκολύνεται επίσης η εισαγωγή όπλων και πυρομαχικών, όπως ζητούσαν με επιμονή οι διεθνείς κατασκευαστές και οι θιασώτες των ξένων όπλων, μεταξύ των οποίων οι γιοι του Ζαΐχ Μπολσονάρο. Η αγορά κυριαρχείται πλήρως στη Βραζιλία από τον μεγάλο κατασκευαστή Taurus, που είναι μεγάλος προμηθευτής του στρατού.

Εντούτοις, από την πλευρά τους, οργανώσεις ακτιβιστών και πολιτικά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι το προεδρικό διάταγμα είναι αντισυνταγματικό, καθότι δημιουργεί έναν νέο νόμο αντί να τροποποιεί μια υπάρχουσα νομοθεσία.

«Στο όριο του νόμου»

Το διάταγμα «θα επιφέρει μοιραίο πλήγμα στη δημόσια ασφάλεια και συνιστά ευθεία παραβίαση της νομοθεσίας του 2003 που απαγορεύει την οπλοκατοχή», προσθέτει ο Μούγκα.

Μέχρι σήμερα, οι Βραζιλιάνοι μπορούσαν να κατέχουν όπλα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μόνο στα σπίτια τους, στα κέντρα βολής και στο κυνήγι.

Ο Μπολσονάρο θέλει οι άνθρωποι να μπορούν να οπλοφορούν στον δρόμο, όμως το πράσινο φως του Κογκρέσου είναι απαραίτητο, προκειμένου να αλλάξει ο νόμος, προσθέτει ο Μούγκα.

«Έχουμε φθάσει στο όριο του νόμου αλλά δεν έχουμε υπερβεί τον νόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βραζιλιάνος πρόεδρος την Τρίτη.

Οι θιασώτες της οπλοκατοχής που δεν περιλαμβάνονται στους επαγγελματίες που ορίζονται στο διάταγμα, μπορούν να φέρουν όπλα μόνο αν εγγραφούν ως κυνηγοί, αθλητές σκοποβολής ή συλλέκτες.

«Θα είναι πραγματικά εύκολο για όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες», λέει ο Κάιο Πιζέτα Τόρες, ειδικός στην ασφάλεια στο Control Risks, στο Σάο Πάολο. «Μιλάμε εδώ για επέκταση της οπλοκατοχής σε άτομα που δεν έχουν την κουλτούρα του χειρισμού όπλων», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κλειστά μαγαζιά 2 ώρες πιο νωρίς για 3 μέρες – Ποιοι θα το τηρήσουν
Πρόταση για νέο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έκανε ο ΕΣΘ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας - Τι απαντά ο πρόεδρος του ΕΣΘ στο...
Θεσσαλονίκη: Κλειστά μαγαζιά 2 ώρες πιο νωρίς για 3 μέρες – Ποιοι θα το τηρήσουν