Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανησυχία για πιθανό άγνωστο πυρηνικό ατύχημα στην Ευρώπη

Τι έδειξε έρευνα σχετικά με την προέλευση ραδιενεργού νέφους που εμφανίστηκε πάνω από την Ευρώπη το 2017

Ανησυχία περί πιθανού άγνωστου πυρηνικού ατυχήματος προκαλεί έρευνα στην οποία συμμετείχαν το TU Wien (Πολυτεχνείο της Βιέννης), το IRSN στη Γαλλία και το Leibniz Universität Hannover, σχετικά με την προέλευση ενός ραδιενεργού νέφους που εμφανίστηκε πάνω από την Ευρώπη το 2017.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο EurekAlert, επρόκειτο για την πιο σημαντική απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού από το 2011 (Φουκουσίμα) και μετά, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό πέρασε απαρατήρητη. Τον Σεπτέμβριο του 2017 ένα ραδιενεργό νέφος κινήθηκε ανά την Ευρώπη, και στο πλαίσιο της νέας έρευνας έγιναν πάνω από 1.300 μετρήσεις ανά την ήπειρο, αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση του φαινομένου. Σύμφωνα με την έρευνα, δεν φαίνεται να επρόκειτο για κάποιο ατύχημα που να περιελάμβανε αντιδραστήρα, αλλά για ατύχημα σε εγκατάσταση επεξεργασίας πυρηνικών υλικών. Η ακριβής προέλευση της ραδιενέργειας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, ωστόσο εκτιμάται πως η πηγή ήταν μια περιοχή στα νότια Ουράλια, όπου βρίσκονται οι ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Μαγιάκ. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, από το συμβάν δεν φαίνεται να υπήρξαν κίνδυνοι στην υγεία του πληθυσμού της Ευρώπης.

«Μετρήσαμε ραδιενεργό ρουθήνιο 106» είπε ο Γκέοργκ Σταϊνχάουζερ, καθηγητής του Leibniz Universität Hannover. «Οι μετρήσεις υποδεικνύουν τη μεγαλύτερη μεμονωμένη έκλυση ραδιενέργειας από πολιτικές εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας» πρόσθεσε.

Το φθινόπως του 2017 μετρήσεις έδειξαν νέφος ρουθηνίου 106 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με μέγιστες τιμές 176 millibecquerel ανά κυβικό μέτρο αέρα. Οι τιμές αυτές ήταν 100 φορές πιο ψηλά από αυτές που μετρήθηκαν στην Ευρώπη μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα. Η ημιζωή του ραδιενεργού ισοτόπου είναι 374 ημέρες.

Αυτού το είδους η έκλυση είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, και οι ερευνητές σημειώνουν ότι το γεγονός πως δεν μετρήθηκαν άλλες ραδιενεργές ουσίες από το ρουθήνιο υποδεικνύει πως η πηγή πρέπει όντως να ήταν εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας πυρηνικών υλικών. Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν και η έκταση του νέφους, που εντοπίστηκε σε μεγάλα τμήματα της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας και της Αραβικής Χερσονήσου- μάλιστα, ρουθήνιο 106 βρέθηκε ακόμα και στην Καραϊβική.

Παρόλα αυτά, υπογραμμίζεται πως, όσο ασυνήθιστο και να ήταν ως φαινόμενο, το ραδιενεργό υλικό δεν φαίνεται να έφτασε σε επίπεδα που ήταν επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Η ανάλυση των δεδομένων και τα ατμοσφαιρικά μοντέλα υποδεικνύουν πως η ραδιενέργεια προήλθε από τα νότια Ουράλια, όπου βρίσκονται οι ρωσικές εγκαταστάσεις του Μαγιάκ. Αξίζει να σημειωθεί πως εκεί είχε λάβει χώρα ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα της ιστορίας, τον Σεπτέμβριο του 1957, όταν είχε εκραγεί δεξαμενή με υγρά απόβλητα από την παραγωγή πλουτωνίου, μολύνοντας την περιοχή.

Όσον αφορά στο περιστατικό του 2017, εκτιμάται πως έλαβε χώρα μεταξύ της 25ης και της 26ης Σεπτεμβρίου του έτους- περίπου 60 χρόνια μετά το ατύχημα του 1957.

Όπως σημειώνει το Live Science, η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει πως ένα ραδιενεργό νέφος είχε εντοπιστεί πάνω από τα Ουράλια εκείνη την περίοδο, αλλά ουδέποτε παραδέχτηκε κάποια διαρροή ραδιενέργειας ή κάποιο ατύχημα στο Μαγιάκ.

Ο Σταϊνχάουζερ είπε στο Live Science πως η Ρωσία είχε δημιουργήσει επιτροπή για τη διερεύνηση του νέφους, η οποία ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να διαπιστωθεί εάν το νέφος οφειλόταν σε κάποιο ατύχημα. Παρόλα αυτά, ο ίδιος πρόσθεσε πως η έρευνα δείχνει πως το συμβάν μάλλον δεν οφείλεται σε κάποια απελευθέρωση ραδιενεργού αερίου, μα ίσως να επρόκειτο για κάποια φωτιά ή έκρηξη- που μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα την έκθεση εργαζομένων στις εγκαταστάσεις σε επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Φωτογραφία: shutterstock

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ