Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ για το Ιράν

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Γάλλος ΥΠΕΞ σε Τραμπ: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για να μιλήσουμε για το Ιράν

Η Γαλλία δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για να μιλήσει για το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν, αντιδρώντας στην κριτική που άσκησε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Απαντώντας εμμέσως στον Αμερικανό πρόεδρο, που κατηγόρησε χθες τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι μιλάει στο Ιράν εξ ονόματος των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας ανέφερε πως «στο θέμα του Ιράν, η Γαλλία εκφράζεται εν πλήρη κυριαρχία. Έχει δεσμευτεί σθεναρά στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και δεν έχει ανάγκη την άδεια κανενός για να το κάνει».

«Η Γαλλία παραμένει πιστή στη συμφωνία της Βιέννης που εμποδίζει τη διάδοση των πυρηνικών» συνέχισε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών «η Γαλλία σέβεται την υπογραφή της, όπως το κάνουν και τα υπόλοιπα μέρη αυτής της συμφωνίας, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, και ζητάει από το Ιράν να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του».

«Η επιδείνωση των εντάσεων απαιτεί πολιτικές πρωτοβουλίες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για διάλογο. Αυτό κάνει ο πρόεδρος Μακρόν με κάθε διαφάνεια με τους εταίρους μας, καταρχάς τους Ευρωπαίους υπογράφοντες. Προφανώς, κρατά ενήμερες τις αμερικανικές αρχές. Πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτή η συγκρουσιακή κατάσταση να μετατραπεί σε επικίνδυνη αντιπαράθεση» καταλήγει ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Ντόναλντ Τραμπ είχε στείλει σαφές μήνυμα προς την Γαλλία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω ότι ο Εμανουέλ έχει καλές προθέσεις, όπως όλοι οι άλλοι, όμως κανένας δεν μιλάει εξ ονόματος των ΗΠΑ παρά μόνο οι ΗΠΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σάκης Αρναούτογλου: Γιατί ξέσπασαν ξαφνικά έντονα μπουρίνια στη Βόρεια Ελλάδα
Ο ευρωβουλευτής εξηγεί πώς ο συνδυασμός ζέστης, υγρασίας και ψυχρότερων αέριων μαζών προκάλεσε τις ισχυρές καταιγίδες της Δευτέρας
Σάκης Αρναούτογλου: Γιατί ξέσπασαν ξαφνικά έντονα μπουρίνια στη Βόρεια Ελλάδα
«Ανακαινίζω 2026»: Χιλιάδες νέοι δικαιούχοι – Ποιες οι 2 μεγάλες αλλαγές στα κριτήρια
Διευρύνονται οι δικαιούχοι του προγράμματος με χαλάρωση των όρων για κλειστές κατοικίες και συνιδιοκτησίες
«Ανακαινίζω 2026»: Χιλιάδες νέοι δικαιούχοι – Ποιες οι 2 μεγάλες αλλαγές στα κριτήρια