Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιταλία: Ξεπέρασε το φράγμα των 12.000 νεκρών από τον κορωνοϊό

Δραματικές στιγμές στην γείτονα χώρα – Μαύρες μέρες και για Ισπανία και Βρετανία

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 105.792. Οι νεκροί έφτασαν τους 12.428. Παράλληλα, 15.729 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 101.739 και είχαν χάσει την ζωή τους 11.591 άνθρωποι, ενώ 14.620 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 837 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.053 νέα κρούσματα.

1.109 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 4.023 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.192 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 45.420 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία, τα συνολικά περιστατικά είναι 43.208 και οι νεκροί 7.199. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 14.074 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.644. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 9.155, με 477 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να είναι χαμηλότερος από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ο αριθμός των νεκρών παραμένει πολύ υψηλός. Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας, ο ιός έχει αγγίξει το υψηλότερο σημείο διάδοσής του και αναμένεται, μετά από κάποιες ημέρες, να αρχίσει η καθοδική πορεία. Υπό τον όρο, όμως, ότι όλοι θα σεβαστούν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.

Βρετανία-Covid-19: Ρεκόρ ημέρας με 381 επιπλέον νεκρούς

 

Ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε επιπλέον 381 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφοντας ρεκόρ ημέρας, που σηματοδοτεί την επιτάχυνση των ρυθμών εξάπλωσης της πανδημίας. Το σύνολο των νεκρών από τη νόσο ανέρχεται σε 1.789, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Ο απολογισμός αυτός του υπουργείου Υγείας, που αφορά το διάστημα μέχρι τις 17.00 τοπική ώρα τη Δευτέρα, είναι διπλάσιος και πλέον από εκείνον που δημοσιεύτηκε πριν από 24 ώρες με 180 νέους θανάτους.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων άγγιξε τις 25.150, ήτοι μια αύξηση άνω των 3000 κρουσμάτων.

Ισπανία-κορονοϊός: 94.417 κρούσματα, 8.189 νεκροί

 

Κατά 9.222 αυξήθηκε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της επιδημίας Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο στην Ισπανία, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 849.

Η αύξηση του αριθμού των θανάτων είναι η μεγαλύτερη από την έναρξη της επιδημίας, αλλά σε ποσοστιαίο επίπεδο είναι μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Ο αριθμός των θανάτων πέρασε στους 8.189, από 7.340 χθες, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθασε στα 94.417, από 85.195 χθες.

Τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη έχουν ήδη σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές

 

Τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία έχουν λάβει διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κατά της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, έχουν επιβραδύνει σημαντικά την εξάπλωσή της και έχουν σώσει, ήδη, δεκάδες χιλιάδες ζωές, εκτιμά μία νέα μελέτη επιστημόνων του Imperial College του Λονδίνου.

Οι Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν τα μέτρα σε 11 χώρες (η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές), σύμφωνα με το «Nature», το «New Scientist» και την «Τέλεγκραφ», εκτιμούν ότι έως τις 31 Μαρτίου έχουν σωθεί κατά μέσο όρο 59.000 ζωές, με το πιθανό εύρος να κυμαίνεται από 21.000 έως 120.000 ανθρώπους που γλίτωσαν τον θάνατο χάρη στα μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων και η απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η μελέτη εκτιμά ότι χάρη στα μέτρα ένας βασικός συντελεστής στην εξίσωση της εξάπλωσης της πανδημίας, ο συντελεστής αναπαραγωγής (R0), που δείχνει πόσους νέους ανθρώπους μολύνει ένας φορέας, έχει πέσει κάτω από τον αριθμό ένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι νέες λοιμώξεις να μειώνονται σταδιακά και η επιδημία σε ορισμένες τουλάχιστον χώρες της Ευρώπης να αρχίσει να τίθεται υπό έλεγχο (κάτι που η Κίνα έχει ήδη πετύχει). Όταν ο εν λόγω αριθμός είναι δύο και πάνω, τότε η εξάπλωση του ιού γίνεται εκθετική.

Η μελέτη, με βάση μαθηματικά-επιδημιολογικά μοντέλα, εκτιμά ότι έως τώρα τα αυστηρά μέτρα έχουν μειώσει κατά μέσο όρο κατά 64% (σχεδόν κατά τα δύο τρίτα) τον βασικό ρυθμό αναπαραγωγής R0 του κορονοϊού. Αυτό «μεταφράζεται» σε περίπου 38.000 λιγότερους θανάτους στην Ιταλία, 16.000 στην Ισπανία και 2.500 στη Γαλλία.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι προφανώς χρειάζονται μερικές εβδομάδες από τη λήψη των μέτρων, έως ότου αντανακλαστεί η αποτελεσματικότητά τους στη μείωση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων από τη νόσο. «Αν οι τωρινές τάσεις συνεχιστούν, υπάρχει λόγος για αισιοδοξία», σημειώνουν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον, η «τρομοκρατική» μελέτη του οποίου προ ημερών (περί εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων) ήταν αυτή που ανάγκασε τον Μπόρις Τζόνσον να αλλάξει γραμμή πλεύσης επειγόντως και να πάρει αυστηρά μέτρα στη Βρετανία.

Από την άλλη πλευρά, η μελέτη εκτιμά ότι η Ευρώπη απέχει ακόμη από την επίτευξη μαζικής ανοσίας «αγέλης» στον πληθυσμό της, όταν δηλαδή η πλειονότητα των ανθρώπων θα έχουν νοσήσει από το νέο ιό, θα έχουν αναρρώσει και θα έχουν αποκτήσει μικρότερη ή μεγαλύτερη ανοσία. Οι Βρετανοί ερευνητές εκτιμούν ότι έως τις 28 Μαρτίου στις 11 χώρες της μελέτης είχαν μολυνθεί από επτά εκατομμύρια έως (στη χειρότερη περίπτωση) 43 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή από το 2% έως το 11,4% του πληθυσμού τους.

Η μελέτη υπολογίζει ότι η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων στον πληθυσμό (15% και 10% αντίστοιχα), ενώ το μικρότερο έχουν μέχρι στιγμής η Νορβηγία (0,4%) και η Γερμανία (0,7%), με τη Βρετανία γύρω στο 3%.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι πληθυσμοί στην Ευρώπη δεν βρίσκονται κοντά στην ανοσία αγέλης», τονίζουν οι ερευνητές και επισημαίνουν ότι όσο συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα, θα μειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης της Covid-19, «συνεπώς και ο ρυθμός απόκτησης ανοσίας αγέλης θα επιβραδύνεται γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός θα μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, αν τα μέτρα αρθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ