Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Πώς νίκησε τον ιό η Σιγκαπούρη – Τα 2 κρίσιμα μέτρα

Το… αντιπαράδειγμα των ΗΠΑ - Τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως καταγράφονται στην Αμερική

Του Γιώργου Καλλίνη

Ο Lee Kuan Yew, ο πρώτος πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, ήταν οραματιστής πολιτικός, ισχυρός και τεχνοκρατικός. Ακόμη θεωρείται εδώ ιδρυτής, ηγέτης, οραματιστής και σύμβολο του νεαρού έθνους, δημιούργησε τον οδηγό για τη σύγχρονη Σιγκαπούρη, με ισχυρή δέσμευση για διαφάνεια, πίστη στη δύναμη της λογικής αντί για δεισιδαιμονίες και αγάπη για την καθαριότητα. 

Όλα αυτά οδήγησαν στην πρωτοποριακή και αποτελεσματική απάντηση της Σιγκαπούρης στον κοροναϊό, που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους δύο μήνες.

Η Σιγκαπούρη επλήγη νωρίς, ως ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Κίνας. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τη «γρίπη Wuhan», είχε μια ντουζίνα περιστατικά. Πολύ σύντομα συνειδητοποίησε ότι όλο αυτό ήταν κάτι περισσότερο από εποχική γρίπη και έλαβε γρήγορα μέτρα.

Με την εμπειρία από τον ιό SARS του 2002-3, η Σιγκαπούρη άρχισε να παρακολουθεί προσεκτικά τα κρούσματα για να βρει τις κοινότητες που τις συνδέουν. Εντός μίας ημέρας, μερικές φορές δύο, από τη στιγμή που διαπιστωνόταν ένα κρούσμα, οι αρχές ήταν σε θέση να συνθέσουν την πολύπλοκη αλυσίδα μετάδοσης από ένα άτομο σε άλλο, με χρήση μιας μεγάλης βάσης δεδομένων. Από τον Φεβρουάριο και μετά, όλοι όσοι εισέρχονταν σε κυβερνητικό ή εταιρικό κτίριο στη Σιγκαπούρη έπρεπε να παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας για να επισπεύσουν τη διαδικασία.

Όμως, δεν είναι απλώς η δυνατότητα ιχνηλάτησης των περιπτώσεων και η εξήγηση των κρουσμάτων που καθιστά τη Σιγκαπούρη ένα πρωτοπόρο μοντέλο σε αυτήν την επιδημία. Τα τεστ νουκλεϊκών οξέων χρησιμοποιήθηκαν γρήγορα και αναπτύχθηκαν στα σημεία εισόδου στη χώρα. Μέσα σε τρεις ώρες, το εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να επιβεβαιώσει εάν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό πριν τους επιτραπεί η είσοδος, ενώ παράλληλα έχουν ήδη μπει σε επιτόπια καραντίνα. Πλέον, στην Σιγκαπούρη μετρούν 1000 κρούσματα και μόνο τρεις θανάτους.

Τα μέτρα στις ΗΠΑ ήταν ουσιαστικά το αντίθετο. Αρχικά, οι περισσότεροι άνθρωποι φαινόταν να υποθέτουν ότι ήταν ο κορωνοϊός ήταν «κινεζικό», ή ίσως «ασιατικό», θέμα -πανδημίες δεν συμβαίνουν στις ΗΠΑ, πίστεψαν! Αυτός ο αλαζονικός εφησυχασμός είχε ως αποτέλεσμα οι δημόσιες υγειονομικές αρχές να μη λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Δεκάδες μολυσμένα άτομα, ίσως περισσότερο, είχαν μπει στις ΗΠΑ και επέτρεψαν - ακόμη και ενθαρρύνθηκαν - να πάνε στην εργασία άρρωστοι, επιταχύνοντας την εξάπλωση του ιού.

Όταν κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους αρρώστησαν με τα συμπτώματα του Covid-19 και ζήτησαν να υποβληθούν σε δοκιμή, τους το αρνήθηκαν επειδή δεν είχαν άμεση σύνδεση με την Κίνα ή δεν ήταν αρκετά άρρωστοι. Εντούτοις, αυτό ήταν ένα «θολό» σημείο, δεδομένου ότι το κιτ δοκιμών που αναπτύχθηκε και διανεμήθηκε από το CDC ήταν ελαττωματικό και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Αυτή η ασυνήθιστη καθυστέρηση στις δοκιμές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 25% των αμερικανών εργαζομένων δεν έχουν άδεια ασθενείας, ανάγκασαν πραγματικά τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία, εξαπλώνοντας περαιτέρω τη μόλυνση.

 

Το αντιπαράδειγμα των ΗΠΑ

Αντιθέτως στις ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, γύρω στα 189,661, ενώ έχουν σημειωθεί και 4,097 θάνατοι, καθώς θεωρείται από τους ειδικούς ως το νέο επίκεντρο του κορωνοϊού. Τα μέτρα εξαρχής ήταν ανεπαρκή και ο κίνδυνος υποτιμήθηκε πλήρως.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανόν ότι θα καταγραφούν ακόμη περισσότεροι θάνατοι ημερησίως, καθ΄υπέρβασιν των θλιβερών ρεκόρ που κατέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τον αριθμό των νεκρών, σύμφωνα με τα επισήμως ανακοινωμένα στοιχεία, της Κίνας, από όπου προήλθε η πανδημία, με τη Νέα Υόρκη να είναι η περισσότερο πληγείσα Πολιτεία.

Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ έφθασε τους 4.076 σήμερα, διπλασιαζόμενος σε διάστημα τριών ημερών, ανακοίνωσε το αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Περισσότερο από το 40% των θανάτων στις ΗΠΑ εντοπίζονται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τις προβλέψεις του: η νόσος θα προκαλέσει 100.000 - 240.000 θανάτους στις ΗΠΑ με δεδομένη την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί έως σήμερα, έναντι 1,5 - 2,2 εκατομμυρίων θανάτων, εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα.

Στις ΗΠΑ, σήμανε εν τέλει γενικός συναγερμός: περισσότερο των τριών τετάρτων του αμερικανικού πληθυσμού ζει σε συνθήκες αποκλεισμού.

Την ώρα που ο νέος κορωνοϊός «σαρώνει» τη χώρα, δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσαν πως το στρατηγικό απόθεμα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Στα είδη που έχουν σχεδόν εξαντληθεί συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Μια μικρή ποσότητα έχει αφεθεί κατά μέρος για το ομοσπονδιακό προσωπικό, ανέφερε ο ένας από τους δύο αξιωματούχους, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν εξαιτίας της φύσης του θέματος.

Το εθνικό στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ έχει θεωρητικά σκοπό την επάρκεια υλικού σε καταστάσεις εκτάκτων καταστάσεων τόσο σοβαρών που προκαλούν ελλείψεις. Αλλά πολιτείες σε όλη τη χώρα ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες ποσότητες υλικού για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση των ασθενών με COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη