Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ερντογάν: Ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης των Ορθοδόξων

«Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν

Σε δηλώσεις του προς τα στελέχη του κόμματος του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δήλωσε πως «το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεγμάνιγιε».

Ενώ πρόσθεσε ότι «ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο κυβερνήτης τους. Κι εμείς έχουμε εκκλησία των Ρωμιών Ορθοδόξων. Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί», κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι παρών, όπως άφησε εμμέσως να εννοηθεί, στις 24 Ιουλίου όταν η Αγιά Σοφιά θα ξανανοίξει ως τζαμί μετά το 1934.

Παράλληλα για διατήρηση της θρησκευτικής εικονογραφίας εντός του κτιρίου της Αγιάς Σοφιάς, το οποίο χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., όταν επαναλειτουργήσει ως ισλαμικό τέμενος, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Αμφισβητώντας την ορθότητα της απόφασης για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από τέμενος σε μουσείο επί εποχής Κεμάλ Ατατούρκ, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ότι οι θρησκευτικές εικόνες στο εσωτερικό του κτιρίου θα παραμείνουν "ανέγγιχτες" προκειμένου να είναι προσβάσιμες σε ανθρώπους όλων των θρησκειών.

Σε συνέντευξή του στο διεθνές τουρκικό δίκτυο TRT World και το βρετανικό BBC, ο κ. Καλίν υπογράμμισε ότι η κίνηση να μετατραπεί η Αγία Σοφία, μετά από μισόν αιώνα χρήσης της ως μουσείου σε μουσουλμανικό λατρευτικό χώρο είχε την υποστήριξη όλων των κομμάτων στην Τουρκία.

"Υπάρχει συντριπτική υποστήριξη και συναίνεση σε αυτό το ζήτημα εάν κοιτάξετε τα πολιτικά κόμματα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όλοι υποστήριξαν την απόφαση", είπε.

Απορρίπτοντας ως "αναληθείς" τους ισχυρισμούς ότι η παγκόσμια ιστορική κληρονομιά θα "σκιαστεί ή καταστραφεί" μέσω της σχετικής απόφασης του προέδρου της Τουρκίας, ο Ιμπ. Καλίν ανέφερε: "Όσον αφορά τα επιχειρήματα περί κοσμικότητας, θρησκευτικής ανεκτικότητας και συνύπαρξης, υπάρχουν σήμερα περισσότερες από τετρακόσιες χριστιανικές εκκλησίες και εβραϊκές συναγωγές στην Τουρκία".

Μέσω Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας συμπλήρωσε ακόμη ότι όλοι οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων και των ψηφιδωτών της.

"Οποιοσδήποτε ισχυρισμός για το αντίθετο είναι απλώς ψευδής", κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία
Έργα αποκατάστασης ύψους 1,4 δισ. ευρώ ξεκινoύν το καλοκαίρι στη Θεσσαλία μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel
Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία
Ανδρουλάκης: Να αναπτυχθεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης
Σε συνάντηση με τη δήμαρχο Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, συζήτησαν για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.
Ανδρουλάκης: Να αναπτυχθεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης