Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τουρκικό F-16 κατέρριψε αεροσκάφος της Αρμενίας - Νεκρός ο πιλότος

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αρμενικός στρατός

Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατέρριψε αεροσκάφος της Αρμενίας μέσα στον εναέριο χώρο της τελευταίας, αναφέρει δημοσίευμα του Armenian Press συμπληρώνοντας ότι ο πιλότος είναι νεκρός. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τουρκικά F-16 έχουν αναπτυχθεί εναντίον της Αρμενίας και κατέρριψαν ένα αρμενικό στρατιωτικό αεροσκάφος εν μέσω της αζερικής επίθεσης στο Artsakh, δήλωσε ο Αρμενικός στρατός.

Όπως ανέφερε, «η πολεμική αεροπορία μας παρείχε αεροπορική υποστήριξη στις μονάδες Άμυνας των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε ένα αεριωθούμενο αεροσκάφος SU-25 της Αρμενικής Πολεμικής Αεροπορίας στον αρμενικό εναέριο χώρο », δήλωσε ο Shushan Stepanyan προσθέτοντας ότι ο πιλότος είναι νεκρός. 

Σημειώνεται πως η Τουρκία προ ολίγου διέψευσε την κατάρριψη. 

Η Τουρκία αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει «τα κατεχόμενα εδάφη του»

Η Τουρκία διαβεβαίωσε σήμερα πως είναι αποφασισμένη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να «ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέατρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ του Μπακού και των αυτονομιστών που στηρίζει η Αρμενία.

«Η Τουρκία θα είναι πλήρως δεσμευμένη στο να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του, βάσει του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Επισημαίνοντας πως το Αζερμπαϊτζάν «απλά επιδιώκει να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων πληθυσμών κοντά στη γραμμή του μετώπου και να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη του», ο Αλτούν εκτιμά πως «ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσο τρόπο ο επιτιθέμενος και το θιγόμενο μέρος στο όνομα της λεγόμενης αρχής της ουδετερότητας».

Οι δηλώσεις της τουρκικής προεδρίας γίνονται λίγο αφότου το Κρεμλίνο κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από το να «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και να εργαστεί για την ειρήνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 100 άνθρωποι από την Κυριακή.

Το Κρεμλίνο καλεί όλες τις χώρες και την Τουρκία να μην ρίχνουν λάδι στην φωτιά στη διένεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι δηλώσεις περί ενδεχόμενης στρατιωτικής υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, που βρίσκονται σε διένεξη εξαιτίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν λάδι στην φωτιά, θεωρώντας ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να πεισθούν να επιστρέψουν στα πολιτικά και διπλωματικά μέσα διευθέτησης της διένεξης. Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι έχει συνεχείς επαφές με το Γερεβάν, το Μπακού και την Άγκυρα, ενώ παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην περιοχή για να διαμορφώσει την στάση του.

«Το Κρεμλίνο ξεκινάει πρωτίστως από το ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει το ταχύτερο κατάπαυση του πυρός και τερματισμός των εχθροπραξιών. Οποιεσδήποτε δηλώσεις περί κάποιας στρατιωτικής υποστήριξης ή στρατιωτικής δραστηριότητας αναμφίβολα ρίχνουν λάδι στην φωτιά. Είμαστε κατηγορηματικά εναντίον αυτής της προσέγγισης και δεν συμφωνούμε με μία τέτοια τοποθέτηση του ζητήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες, αλλά και την εταίρο της Ρωσίας, την Τουρκία, να χρησιμοποιήσουν την γλώσσα της πειθούς, πολιτικά και διπλωματικά μέσα για να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες.

«Καλούμε όλες τις χώρες , ιδιαίτερα τις χώρες που είναι εταίροι μας, όπως η Τουρκία, να κάνουν το παν ώστε να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στην ειρηνική διευθέτηση αυτής της παλιάς διένεξης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι «η ρωσική πλευρά βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με το Γερεβάν , το Μπακού και την Άγκυρα σε διάφορα επίπεδα».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία από την περιοχή που διαδραματίζεται η σύγκρουση, παρακολουθεί όλες τις σχετικές ειδήσεις , αναλύει την κατάσταση και αξιοποιεί αυτές τις γνώσεις για να διαμορφώσει την μελλοντική της στάση και τα περαιτέρω της βήματα μαζί με τους εταίρους της στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επιστροφή στις διαπραγματεύσεις ζητούν Μέρκελ-Μάας

Εκεχειρία επειγόντως και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ζήτησε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε νωρίτερα με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νίκολ Πασινιάν και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Τέλος στις εχθροπραξίες ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε συνομιλία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με δήλωση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, η κυρία Μέρκελ «τόνισε ότι επείγουν η κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επισήμανε δε ότι «ο ΟΑΣΕ, με την Ομάδα του Μινσκ, προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για αυτό» και πρόσθεσε ότι οι γειτονικές χώρες πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών Χάικο Μάας και Mεβλούτ Τσαβούσογλου αντάλλαξαν τηλεφωνικά απόψεις για τη σύγκρουση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Θα πρέπει να μπει τέλος στις εχθροπραξίες, ο στόχος θα πρέπει να είναι μία ειρηνική λύση», αναφέρεται σε ανάρτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Δέκα άμαχοι νεκροί, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αλίεφ - Αζέροι άνοιξαν πυρ εναντίον Αρμενίων μακράν του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε σήμερα πως 10 άμαχοι Αζέροι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή που άρχισαν οι μάχες με τις αρμενικές δυνάμεις για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Αρμενικές και αζερινές δυνάμεις αλληλοκατηγορούνται για πυρά εναντίον μεθοριακών θέσεων και οικισμών αμάχων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε στο μεταξύ πως αζερινές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αρμενικής στρατιωτικής μονάδας στη μεθοριακή πόλη Βάρντενις, χιλιόμετρα μακριά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σε δήλωση που εξέδωσε, το αρμενικό υπουργείο αναφέρει πως ένα πολιτικό λεωφορείο έπιασε φωτά αφού επλήγη από αζερινό μη επανδρωμένο αεροπλάνο.

Σε χωριστή ανακοίνωση, η Αρμενία διέψευσε προηγούμενη πληροφορία από το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ότι ο αρμενικός στρατός βομβάρδισε την περιφέρεια Ντασκεσάν στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, η αζερινή κρατική εταιρεία ενέργειας SOCAR ανακοίνωσε σήμερα πως οι πετρελαϊκές υποδομές της χώρας φρουρούνται από τον στρατό.

Η ανάμιξη της Τουρκίας περιπλέκει τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

των Henry Foy και Laura Pitel (*)

Οποτε έχουν ξεσπάσει εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τα διαμφισβητούμενα εδάφη, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη φορά, όμως, οι εκκλήσεις της Μόσχας για αυτοσυγκράτηση δεν είχαν αποτέλεσμα και ο βασικός λόγος είναι η ανάμιξη της Τουρκίας που αλλάζει τη λεπτή ισορροπία στα βουνά του Καυκάσου.

Η υποστήριξη της Αγκυρας προς το Αζερμπαϊτζάν έχει οδηγήσει στις πιο βίαιες μάχες των τελευταίων ετών και έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσία, που προσπαθούσε ως τώρα να κρατήσει ουδέτερη στάση, διατηρεί μια στρατιωτική βάση στην Αρμενία και έχει υπογράψει μαζί της σύμφωνο στήριξης σε περίπτωση επίθεσης από τρίτες χώρες.

Την ίδια στιγμή, η στήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν έχει ενθαρρύνει το Μπακού και έχει διαβρώσει την επιρροή της Μόσχας στην αζερική ηγεσία.

«Η αυξανόμενη ανάμιξη της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο μέσω του Αζερμπαϊτζάν είναι κάτι που δεν αρέσει στη Ρωσία», σημειώνει ο Ντμίτρι Τρένιν, επικεφαλής του Carnegie Moscow Center. «Τα ρωσικά και τουρκικά συμφέροντα συγκρούονται εδώ περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. O Πούτιν και ο Ερντογάν ούτε ήταν ούτε θα είναι ποτέ πραγματικοί σύμμαχοι. Αυτό που κάνουν είναι να δίνουν έμφαση στα παράλληλα συμφέροντά τους και να υποβαθμίζουν τις διαφορές τους, ώστε να μην υπάρξει ευθεία σύγκρουση Ρωσίας και Τουρκίας.»

Η μαχητική απάντηση του Ερντογάν στις συγκρούσεις και η επίθεσή του στην αρμενική ηγεσία αποτυπώνουν μια μεγάλη στροφή στην τουρκική πολιτική, επισημαίνει από την πλευρά του ο Τόμας ντε Βάαλ, ειδικός για την περιοχή. «Η Τουρκία ανέκαθεν παρείχε πολιτική στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά επέμενε ότι η διένεξη πρέπει να λυθεί με ειρηνικά μέσα. Υπήρχε ως τώρα μια γεωπολιτική ισορροπία όπου κανείς δεν υποστήριζε πραγματικά τη μία πλευρά. Τώρα ξαφνικά ένας από τους πρωταγωνιστές στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας κατηγόρησε τη Δευτέρα την Τουρκία για ενεργή παρουσία στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, με όπλα και μαχητικά αεροσκάφη. Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε αυτούς τους ισχυρισμούς ανυπόστατους.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να κρατά ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές θα οδηγήσει μοιραία τη Μόσχα να προτιμήσει τη διπλωματία έναντι των στρατιωτικών λύσεων που είχε επιλέξει στις περιπτώσεις της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Το αμυντικό σύμφωνό της με την Αρμενία δεν καλύπτει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οπότε το Γερεβάν μπορεί να ζητήσει ρωσική στρατιωτική βοήθεια μόνο αν δεχθεί επίθεση σε μη διαμφισβητούμενα εδάφη.

«Θα δούμε πιθανότατα μια προσεκτική απάντηση από τη Μόσχα», εκτιμά ο Ρίτσαρντ Γκιραγκοσιάν, διευθυντής του Κέντρου Περιφερειακών Σπουδών που εδρεύει στο Γερεβάν. Όπως επαναλαμβάνει άλλωστε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει καλές σχέσεις τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Σινάν Ουλγκέν, ένας τούρκος πρώην διπλωμάτης που διευθύνει σήμερα το ίδρυμα Edam στην Κωνσταντινούπολη, πιστεύει ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα προσπαθήσουν να βρουν λύση στη σύγκρουση χωρίς να βλάψουν τη διμερή τους σχέση. Αν όμως οι μάχες επεκταθούν σε περιοχές όπως ο αυτόνομος θύλακας του Ναχτσιβάν, που συνορεύει με την Αρμενία και που η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει με βάση μια συμφωνία του 1921, τα πράγματα θα περιπλακούν.

(*) Ο Χένρι Φόι και η Λάουρα Πιτέλ είναι ανταποκριτές των Financial Times στη Μόσχα και την 'Αγκυρα αντιστοίχως

(Πηγή: Financial Times)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τελευταία ψώνια για το Πάσχα στο Καπάνι – Πού παίζουν οι τιμές (ΦΩΤΟ)
Σχετικά υποτονική από το πρωί η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα
Θεσσαλονίκη: Τελευταία ψώνια για το Πάσχα στο Καπάνι – Πού παίζουν οι τιμές (ΦΩΤΟ)
Κικίλιας: Στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας για μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο
Συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Associated Press παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Κικίλιας: Στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας για μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο