Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αγωγή από την κυβέρνησης ΗΠΑ σε Facebook για Instagram και What’sApp

Σε πώλησή τους μπορεί να εξαναγκαστεί η Facebook

Στην πώληση των επιχειρηματικών της «τροπαίων», What’sApp και Instagram, ίσως εξαναγκαστεί να προχωρήσει η Facebook μετά τις δύο αντιμονοπωλιακές αγωγές εναντίον της, από αμερικανική κυβέρνηση και πολιτείες.

Οι αγωγές αυτές, σύμφωνα με το CNN, βάζουν στο στόχαστρο τις δύο μεγάλες εξαγορές της εταιρείας -το Instagram και το WhatsApp- και τις κατέθεσαν την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) και μια ομάδα γενικών εισαγγελέων από 48 πολιτείες και περιοχές.

Στις αγωγές τους οι φορείς υποστηρίζουν ότι ο γίγαντας των social media έκανε κατάχρηση της κυριαρχίας του στην ψηφιακή αγορά και επέδειξε μονοπωλιακή συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, στην αγωγή της η Επιτροπή Εμπορίου χαρακτηρίζει την πολιτική της Facebook έναντι των αντιπάλων της ως «αγόρασε ή θάψε» (buy or bury).

Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή του κοινωνικού δικτύου υποχώρησε.

Από την πλευρά του, το Facebook χαρακτήρισε τις κυβερνητικές ενέργειες ως «ρεβιζιονιστική ιστορία» που τιμωρεί τις επιτυχημένες επιχειρήσεις και σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμπορίου ενέκρινε τις εξαγορές Instagram και WhatsApp πριν από χρόνια.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αγωγών, η Facebook έγραψε στο Twitter ότι τις εξετάζει και ότι θα επανέλθει σύντομα με νεότερα.

«Χρόνια μετά την έγκριση των εξαγορών μας από την FTC, η κυβέρνηση θέλει τώρα επανάληψη χωρίς μέριμνα για το προηγούμενο που δημιουργεί αυτό στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητά των ανθρώπων που επιλέγουν καθημερινά τα προϊόντα μας».

Στο πλαίσιο της αγωγής, η FTC θα επιδιώξει μια μόνιμη δικαστική εντολή που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πώληση του Instagram και του WhatsApp. Επιπλέον, η FTC θα επιδιώξει να απαγορεύσει στο Facebook την επιβολή αντιανταγωνιστικών όρων εναντίον τρίτων κατασκευαστών λογισμικού.

Στην αγωγή σημειώνεται επίσης πως η Facebook προσπάθησε και απέτυχε να εξαγοράσει τις ανταγωνίστριες Twitter και Snapchat.

Τον Ιούλιο, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε διαμηνύσει ότι θα αγωνιζόταν μέχρι τελικής πτώσης για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη νομική πρόκληση για το σπάσιμο της εταιρείας, αποκαλώντας την «υπαρξιακή απειλή».

Αν και οι θεραπείες διάσπασης είναι σπάνιες, κάποιοι ειδικοί στον αθέμιτο ανταγωνισμό θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει στην υπόθεση της Facebook.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εμπορίου είχε επιβάλει πρόστιμο στο Facebook ύψους 5 δισ. δολαρίων το 2019 για παραβιάσεις της προσωπικής ζωής των χρηστών, ενώ θέσπισε νέο εποπτικό μηχανισμό και περιορισμούς στην εταιρεία.

Το πρόστιμο αυτό ήταν το μεγαλύτερο που είχε επιβάλλει ποτέ η Επιτροπή σε μια εταιρεία τεχνολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Facebook αποτελεί το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο με 2,7 δισ. χρήστες, καθώς και μια εταιρεία αξίας περίπου 800 δισ. δολαρίων, της οποίας ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είναι ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Πηγή: skai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Τι προβλέπεται σε απόφαση από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας
Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης