Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις - Συμφωνία για το Brexit

«Ημέρα ανακούφισης, αλλά και λύπης», δηλώνουν οι Βρυξέλλες

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, μια ιστορική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτεύχθηκε, την παραμονή των Χριστουγέννων, μια εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου, θα τεθούν σε ισχύ νέες ρυθμίσεις που επιτρέπουν το εμπόριο αγαθών χωρίς δασμούς και στενή αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

Η ανακοίνωση ακολούθησε μια τελική πρωινή κλήση μεταξύ της Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες - η πέμπτη τέτοια τηλεφωνική συνομιλία τις τελευταίες 24 ώρες.

Η εμπορική συμφωνία - που εκτείνεται σε 2.000 σελίδες - έχει ένα άνευ προηγουμένου πεδίο εφαρμογής, η οποία περιέχει διατάξεις για θέματα που ποικίλλουν από την πολιτική πυρηνική συνεργασία και τις ενεργειακές διασυνδέσεις έως την αλιεία και την αεροπορία.

Φον ντερ Λάιεν: Η Βρετανία είναι πλέον τρίτη χώρα

Για «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο όραμα με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ωστόσο, σημείωσε πως «η αρχή μπορεί να είναι και ένα τέλος», προσθέτοντας ότι «όλοι θα πρέπει να αφήσουμε το Brexit πίσω μας και να προχωρήσουμε».

Μπαρνιέ: Ο χρόνος δεν μετρά πια ανίστροφα

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ευχαριστώντας τους συνδιαπραγματευτές του, δήλωσε πως είναι μια «τεράστια ανακούφιση αυτή η συμφωνία, παράλληλα όμως είναι και μια μέρα λύπης», όχι μόνο για ό,τι έμεινε πίσω, αλλά και για ό,τι έπεται.

«Φαναστική είδηση», λένε πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ

«Η συμφωνία ολοκληρώθηκε», είπε μια πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. «Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας».

«Η συμφωνία είναι φανταστική είδηση ​​για οικογένειες και επιχειρήσεις σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με βάση μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις που έχουν επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ«

«Έχουμε παραδώσει αυτήν την μεγάλη προσφορά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής μας αγοράς και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας», ανέφερε η πηγή.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στο υπουργικό συμβούλιο αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι σέβεται την κυριαρχία και των δύο πλευρών, καθώς παρότρυνε ανώτερα πρόσωπα να τον βοηθήσουν να το πουλήσει.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ομάδα Έρευνας των Συντηρητικών Βουλευτών Brexiter δήλωσε ότι θα ζητήσει από μια ομάδα δικηγόρων να εξετάσει τους όρους πριν δώσει την υποστήριξή του.

Η συμφωνία αποφεύγει μια άτακτη έξοδο, για την οποία είχε προειδοποιήσει το Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό ότι θα μείωνε την οικονομική παραγωγή της Βρετανίας κατά 40 δισ. Λίρες το 2021 και θα κόστιζε περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, αλλά επωφελήθηκε από τη συνεχιζόμενη ένταξη στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση κατά το τελευταίο έτος, με τους Βρετανούς πολίτες να διατηρούν το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία γύρω από το μπλοκ.

Το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα φέρει ευρείες αλλαγές για τις βρετανικές επιχειρήσεις και τους πολίτες, καθώς ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση της χώρας με τους γείτονές της.

Η συμφωνία θα αποτελέσει τεράστια ανακούφιση για εκατομμύρια ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, τεσσεράμισι χρόνια από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2016. Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, έμοιαζαν πως θα αποτύγχαναν.

Μόνο πριν από δύο εβδομάδες, ο Τζόνσον είπε στο υπουργικό συμβούλιο να προετοιμαστεί για έξοδο χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας το κοινό ότι μια τέτοια πιθανότητα ήταν «πολύ πιθανό».

Η αλιεία

Τα κρίσιμα σημεία στο τέλος των συνομιλιών ήταν η πρόσβαση της ΕΕ στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα και η απαίτηση των Βρυξελλών για κανόνες που θα εξασφαλίζουν ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο εμπόριο καθώς το βιβλίο κανόνων τους αποκλίνει με την πάροδο του χρόνου.

Τις τελευταίες ημέρες, υπήρχε μελλοντική πρόσβαση στην ΕΕ και ποσοστώσεις στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα, ένα ζήτημα μικρού οικονομικού αντίκτυπου, αλλά υψηλή πολιτική προεξοχή και για τις δύο πλευρές, αυτή ήταν η διαφορά μεταξύ μιας συμφωνίας και μιας διακοπής των συνομιλιών.

Η ΕΕ είχε προσφέρει μια εξαετή μεταβατική περίοδο για τη σταδιακή μείωση κατά 25% των αλιευμάτων από την αξία των ευρωπαϊκών στόλων στα βρετανικά ύδατα, με πρόσβαση εγγυημένη σε ζώνη έξι έως 12 ναυτικών μιλίων από τις βρετανικές ακτές.

Πηγή: naftemporiki

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονόμου για ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ: 'Εδειξε ότι είναι ξεπερασμένος
Ξανά παροχές χωρίς κοστολόγηση  και ξανά διαγραφή χρεών. Ήταν λες και το ημερολόγιο έδειχνε 2014, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Οικονόμου για ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ: 'Εδειξε ότι είναι ξεπερασμένος
Τσίπρας: Η κυβέρνηση αγνοεί τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη
Οπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανασχεδιαστούν με προτεραιότητα τη Βόρεια Ελλάδα και τη...
Τσίπρας: Η κυβέρνηση αγνοεί τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη