Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Brexit: Οι 4 + 1 αλλαγές για τους Έλληνες φοιτητές – Η εμπορική συμφωνία

Γεγονός η ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες

Μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σήμερα σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους της μελλοντικής συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι «αξίζει να αγωνιστούμε για αυτή τη συμφωνία, επειδή τώρα έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα προστατεύει τα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα, θα διασφαλίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει την απαραίτητη προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Τέλος, μπορούμε να αφήσουμε το Brexit πίσω μας και να κοιτάξουμε το μέλλον. Η Ευρώπη προχωρά τώρα».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε: «Έχουμε φτάσει στο τέλος μιας πολύ εντατικής τετραετούς περιόδου, ιδίως τους τελευταίους εννέα μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπραγματευτήκαμε την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και μια ολοκαίνουργια σχέση, την οποία συμφωνήσαμε επιτέλους σήμερα. Η προστασία των συμφερόντων μας υπήρξε στο επίκεντρο όλων αυτών των διαπραγματεύσεων και χαίρομαι που το καταφέραμε. Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εκφράσουν τη γνώμη τους για αυτή τη συμφωνία».

 

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε το γεγονός ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν στη «μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία» στα χρονικά, τονίζοντας ότι η χώρα του ανέκτησε τον έλεγχο της νομοθεσίας της, των συνόρων της και των αλιευτικών υδάτων της. «Επομένως, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω αυτό το απόγευμα ότι ολοκληρώσαμε την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει γίνει μέχρι τώρα, ύψους 660 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως, μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στα πρότυπα εκείνης με τον Καναδά», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Παράλληλα, ο Τζόνσον εμφανίστηκε καθησυχαστικός προς τις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Θα είμαστε φίλοι σας, σύμμαχοί σας, υποστηρικτές σας και, ας μην το ξεχνάμε, η κυριότερη αγορά σας». Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την εμπορική συμφωνία στις 30 Δεκεμβρίου, πρόσθεσε.

 

Τι αλλάζει για τους Έλληνες φοιτητές

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που θα επιφέρει το Brexit για τους Έλληνες φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Βρετανία, έναν εξαιρετικά συνήθη προορισμό για τους φοιτητές μας.

Οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:

  • Θα υπάρξει αύξηση των διδάκτρων για όσους επιλέξουν να σπουδάσουν στη Βρετανία από το 2021 και μετά, καθώς για τους ήδη υπάρχοντες φοιτητές υπάρχει συμφωνία για μη αύξησή τους.
  • Οι Έλληνες φοιτητές θα θεωρούνται «διεθνείς» κάτι που σημαίνει πως τα δίδακτρα θα ανέρχονται μέχρι και 16.500 ευρώ το χρόνο. Επαναλαμβάνεται πως οι ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές δεν θα υποστούν αυξήσεις μέχρι το τέλος των σπουδών τους.
  • Χάνεται το δικαίωμα για κρατικά φοιτητικά δάνεια ώστε να καλύπτονται τα έξοδα των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια.
  • Οι φοιτητές θα πρέπει να βγάζουν φοιτητική βίζα.
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενδεχόμενη πτώση της βρετανικής στερλίνας, καθώς μία σημαντική πτώση θα αλλάξει και τις τιμές για όσους φοιτητές από Ελλάδα επιθυμούν να σπουδάσουν στη Βρετανία, καθώς η ισοτιμία με το ευρώ θα είναι ευνοϊκή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ