Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Lockdown: Έρχονται νέα σκληρά μέτρα ανά την Ευρώπη – Πώς αντιδρά η Ελλάδα

Αυστηροποίηση των μέτρων από Γερμανία και Αγγλία εν όψει του χειμώνα

Με νέα σκληρά μέτρα υποδέχεται το 2021 η Ευρώπη, με την μία χώρα μετά την άλλη να δίνει παράταση στο lockdown, ενώ παράλληλα υπάρχει και αυστηροποίηση των μέτρων με εισαγωγή νέων απαγορεύσεων, με την Γερμανία και την Αγγλία να δίνουν τον τόνο πως οι μήνες του φετινού χειμώνα θα είναι συνυφασμένοι με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Νέα μέτρα ανακοίνωσε η Μέρκελ στη Γερμανία

Την παράταση του πανεθνικού λοκντάουν μέχρι τα τέλη του μήνα, αλλά και την εισαγωγή νέων, σκληρότερων μέτρων, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η πανδημία, ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

«Πρέπει να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές (...) Ζητάμε από όλους τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές στις ελάχιστες δυνατές», είπε η καγκελάριος.

Τα περισσότερα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι πολιτιστικοί χώροι, οι αίθουσες ψυχαγωγίας, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας. Τα σχολεία θα μείνουν επίσης κλειστά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Στο εξής, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γερμανία από περιοχές «υψηλού κινδύνου» θα υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 δύο φορές. Όλοι τους θα πρέπει επίσης να μπαίνουν σε καραντίνα πέντε ημερών, ακόμη και αν το πρώτο τεστ βγει αρνητικό και κατόπιν να κάνουν και το δεύτερο τεστ. Στις περιοχές με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων οι μετακινήσεις των πολιτών θα περιορίζονται σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

«Πρέπει να φτάσουμε σε σημείο όπου να μπορούμε να ιχνηλατούμε τις αλυσίδες μετάδοσης», τόνισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος προέτρεψε επίσης τις εταιρείες να συνεχίσουν την τηλεργασία.

Το εμβόλιο, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, δίνει την ελπίδα της επιστροφής στην κανονικότητα και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι αρχές θα είναι σε θέση να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα εμβολιαστούν.

Αγγλία σε lockdown μέχρι τον Μάρτιο

Το νέο lockdown που επιβλήθηκε στην Αγγλία λόγω της έξαρσης των μολύνσεων, που οφείλεται στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, δεν θα αρχίσει να αίρεται παρά τον Μάρτιο, προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός κυβερνητικού συντονισμού Μάικλ Γκόουβ.

«Μπαίνοντας στον Μάρτιο, θα μπορούμε να άρουμε ορισμένους από τους περιορισμούς αυτούς, αλλά όχι απαραιτήτως όλους», προειδοποίησε ο Γκόουβ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον συντονισμό της δράσης της κυβέρνησης, μιλώντας στο κανάλι Sky News.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να αίρουμε σταδιακά τους περιορισμούς», διαβεβαίωσε.

Αντιμέτωπος με την ανησυχητική άνοδο της νέας παραλλαγής του ιού, η οποία είναι κατά 50% έως 70% πιο μεταδοτική, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, και με τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος υγείας, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επεξέτεινε το lockdown, που εφαρμόζεται πλέον στα τρία τέταρτα του αγγλικού πληθυσμού και στο σύνολο της επαρχίας, και το ενίσχυσε. Τα σχολεία, που παρέμεναν μέχρι τώρα ανοικτά, έκλεισαν.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οι αρχές ελπίζουν ότι θα έχουν εμβολιάσει όλους τους άνω των 70 ετών καθώς και το υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι είναι μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο, χάρη σε μια επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού που άρχισε στις 8 Δεκεμβρίου και διεξάγεται πλέον με δύο εμβόλια, αυτά των Pfizer/BioNTech και των AstraZeneca/Οξφόρδης.

«Όσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού (...), τόσο ευκολότερο θα είναι να αρθούν οι περιορισμοί αυτοί», επέμεινε ο υπουργός, ανακοινώνοντας πως «οι ερχόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ, πολύ δύσκολες».

Εξάλλου, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, o Μάικλ Γκόουβ είπε ακόμη πως η κυβέρνηση εξετάζει επιλογές για τον περιορισμό των διεθνών ταξιδιών.

«Εξετάζουμε περαιτέρω επιλογές για να περιορίσουμε τα διεθνή ταξίδια», δήλωσε ο υπουργός. «Το μήνυμα είναι πολύ, πολύ ξεκάθαρο για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι δεν πρέπει να ταξιδεύουν».

Από νομικής πλευράς, το lockdown θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη, στις 00:01 (τοπική ώρα, 02:01 ώρα Ελλάδας), όμως ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον πληθυσμό να αρχίσει αμέσως να τηρεί τους νέους κανόνες. Το κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα αύριο, Τετάρτη.

Οι κάτοικοι απαγορεύεται να βγαίνουν από το σπίτι παρά μόνο για λόγους ανάγκης, όπως για ψώνια ή για επίσκεψη σε γιατρό.

Όπως και κατά το πρώτο lockdown, την άνοιξη, και αντίθετα από το δεύτερο, τον Νοέμβριο, τα σχολεία έχουν κλείσει και από σήμερα πέρασαν στην τηλεδιδασκαλία.

 

Με περισσότερους από 75.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο από την Covid-19 και η τάση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αριθμός των μολύνσεων, που ανακοινώνεται καθημερινά υπερβαίνει τις 50.000 και χθες, Δευτέρα, είχε πλησιάσει τις 59.000.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του θα ζητήσει σύντομα τεστ Covid-19 για τους επιβάτες που έρχονται από το εξωτερικό, προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του ιού.

Με την απόφαση αυτή, η Βρετανία θα ακολουθήσει μια πολιτική που χρησιμοποιείται σε πολλές άλλες χώρες.

«Θα θέσουμε σε εφαρμογή μέτρα με τα οποία θα διασφαλίσουμε πως θα κάνουμε τεστ στους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα και θα αποτρέψουμε την εκ νέου είσοδο του ιού», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πως από την Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, θα ανοίξουν δημοτικά, νηπιαγωγεία αλλά και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

 

Παράλληλα, σήμερα επιβεβαιώθηκε πως και τα καταστήματα θα επανέλθουν σε καθεστώς click away, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξουν και τα κομμωτήρια.

Ειδικότερα, η απόφαση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.

Ειδικότερα, οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι:

  1. Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
  2. Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
  3. Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.
  4. Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε σχετικά:  

«Αναγνωρίζοντας τη σημασία της κοινωνικοποίησης στην ανάπτυξη των παιδιών αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τη διευκόλυνση της επαγγελματικής ζωής και του καθημερινού προγράμματος των οικογενειών, αποφασίσαμε την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών από την 11η Ιανουαρίου.

»Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εξετάζοντας πολύ προσεκτικά όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, έθεσε το πλαίσιο των οδηγιών για την ασφαλή λειτουργία τους και βάσει αυτών λαμβάνουμε όλα τα μέτρα μεριμνώντας τόσο για την ασφάλεια του προσωπικού όσο και των παιδιών».

Άνοιγμα με click away 

Δηλώσεις σχετικά με το πότε και πώς θα γίνει με το άνοιγμα της αγοράς έκανε ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υποστηρίζοντας ότι από τη Δευτέρα θα λειτουργήσει και πάλι το click away. «Για λίγες ημέρες έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία του click away. Τη Δευτέρα θα λειτουργήσει ξανά κανονικά. Τα τρόφιμα και άλλα αγαθά που αλλοιώνονται δεν βρίσκονται σε επιχειρήσεις που έχουν περιορισμούς. Για λίγες ημέρες υπομονή. Το πάγωμα για μια εβδομάδα έγινε γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο υγειονομικό χώρο για να λειτουργήσουν τα σχολεία με περισσότερη ασφάλεια. Η αγορά είναι κλειστή. Το click away είναι μια επιλογή που δώσαμε στις κλειστές επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν ένα έσοδο πέρα από τη βοήθεια που λαμβάνουν από το κράτος. Περιορίζουμε την κινητικότητα και αυτό θα βοηθήσει στο να διευρύνουμε την υγειονομική ζώνη ώστε τα σχολεία να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε ο κ. Σταμπουλίδης.

«Η βούληση είναι να επανέλθουμε στο όπως ήμασταν πριν το τελευταίο lockdown. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα. Τη Δευτέρα να επέλθουμε σε όσα ήταν σε λειτουργία μέσα στις γιορτές. Εχτές έγινε η συζήτηση για τα σχολεία. Καθημερινά συλλέγουμε δεδομένα, θα δούμε πώς κινείται η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε», συνέχισε ο ίδιος.

«Είμαστε κλειστά. Οι περιορισμοί είναι σε ισχύ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος και να είμαστε σε περιορισμό και να καλύψουμε τις επιχειρήσεις και τις ανάγκες μας. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε έχουν και αυτές ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όσο οδηγούμαστε στους μαζικούς εμβολιασμούς θα διευκολυνθούμε και θα παίρνουμε περισσότερες αποφάσεις. Δεν περιμένουμε ένα νούμερο, είναι σειρά παραμέτρων που καθορίζουν τις αποφάσεις. Βαδίζουμε με ασφάλεια σε μια διαδικασία που απέδωσε, το click away, συνεχίζουμε με αυτό και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα με προσοχή», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης.

«Το click in shop επί τους ουσίας είναι άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν υπάρχει σενάριο να λειτουργήσει από τη Δευτέρα. Δεν εφαρμόστηκε, είναι το επόμενο βήμα όταν έρθει η ώρα. Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε τα στοιχεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Σταμπουλίδης.

«Απροετοίμαστη» η Ολλανδία για τα εμβόλια 

Η ολλανδική κυβέρνηση πιάστηκε απροετοίμαστη από την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ τον Δεκέμβριο και δεν μπόρεσε να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 λόγω προβλημάτων στην υλικοτεχνική υποδομή, παραδέχθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Η Ολλανδία κρατά αποθηκευμένες σε θαλάμους βαθιάς κατάψυξης εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου των Pfizer/BioNTech, αλλά δεν θα χορηγήσει μια πρώτη δόση μέχρι αύριο Τετάρτη, σε περιορισμένες ποσότητες ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Η κυβέρνηση Ρούτε δέχθηκε κριτική από βουλευτές κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή ότι επέτρεψε η Ολλανδία να είναι η τελευταία χώρα στην ΕΕ που ξεκινά τους εμβολιασμούς.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, 164.000 δόσεις είχαν παραδοθεί στην Ολλανδία και ο αριθμός αυτός ανέρχεται σήμερα σε 288.000, γνωστοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Η χώρα δεν ήταν έτοιμη για την υλικοτεχνική υποστήριξη της διανομής του εμβολίου αυτού, το οποίο πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες μείον 70 βαθμών Κελσίου, τόνισε ο Ρούτε στη Βουλή.

«Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι το πήραμε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε, αναφερόμενος στην έγκριση του EMA. «Ήταν ένα διαφορετικό εμβόλιο (από ό, τι περιμέναμε) ... καθιστώντας το αδύνατο να είμαστε ευέλικτοι».

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Λόντβικ Ασερ κατηγόρησε τον Ρούτε ότι προσπαθεί να βρει δικαιολογίες, ενώ «υπάρχουν 300.000 εμβόλια σε καταψύκτες και κανείς δεν έχει εμβολιαστεί».

Οι Ολλανδοί προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων σε οίκους ευγηρίας, αλλά το εμβόλιο Pfizer διατίθεται σε κουτιά σχεδόν 1.000 δόσεων, που δεν μπορούσαν να αποθηκευτούν σε αυτές τις πόλεις. Οι μολύνσεις από κορωνοϊό στην χώρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το σκληρό lockdown με τα σχολεία και πολλά καταστήματα να παραμένουν κλειστά από τον περασμένο μήνα.

«Δεν υπάρχουν ακόμη πειστικά αποτελέσματα από το lockdown που ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου», ανέφερε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Κόντρες για τα σχολεία στην Ιταλία

Η επιστροφή των μαθητών στα ιταλικά λύκεια αναβάλλεται για τις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα ξαναλειτουργήσουν κανονικά, όπως είχε αποφασιστεί, από μεθαύριο, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές ιταλικές περιφέρειες (Βένετο, Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, Μάρκε, Απουλία) είχαν εκφράσει ανοικτά την διαφωνία τους με την θέση της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι, για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στη φάση αυτή πρέπει να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Δεν αποκλείεται, η τοπική αυτοδιοίκηση, σε ορισμένες περιοχές, να επιμείνει στην ανάγκη να αναβληθεί η επιστροφή των νέων 14 έως 19 ετών, στις τάξεις τους.

Στις 11 Ιανουαρίου, πάντως, πρόκειται να κάνει μάθημα στις σχολικές αίθουσες μόνον το 50% των μαθητών των λυκείων της χώρας.

Πριν λάβει την όποια νέα απόφαση, η κυβέρνηση της Ρώμης θέλει να αξιολογήσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, σχετικά με την συνολική κατάσταση των μολύνσεων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις 8 του μηνός.

Παράλληλα, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, οι Ιταλοί δεν θα μπορούν να βγουν από την περιφέρεια στην οποία ζουν μόνιμα (εκτός αν συντρέχει λόγος υγείας ή επαγγελματικός) και θα επιτρέπονται επισκέψεις δύο μόνον ατόμων σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Πριν λίγο, εξάλλου, οι υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό ότι μέχρι σήμερα στην Ιταλία έχουν εμβολιασθεί κατά του κορωνοϊού 179.000 άνθρωποι. Η περιφέρεια, που έως τώρα έχει παρουσιάσει τα μεγαλύτερα οργανωτικά προβλήματα, όσον αφορά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer, είναι η Λομβαρδία, παρότι πρόκειται για την περιοχή που έχει πληρώσει το υψηλότερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, από την αρχή της επιδημίας covid- 19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στα απογευματινά χειρουργεία - «Θέλουμε να κοιτάμε τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη», ανέφερε ο πρόεδρος του...
Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας