Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βιέννη: Υποχρεωτική από αύριο η χρήση προστατευτικής μάσκας FFP2

Στις πολυσύχναστες πλατείες της Βιέννης

Στην αυστριακή πρωτεύουσα δεν παρατείνεται μόνον η ισχύς του "σκληρού lockdown" μέχρι την 11η Απριλίου, αλλά από αύριο, Πέμπτη 1η Απριλίου, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας τύπου FFP2 σε έξι πολυσύχναστα σημεία -κυρίως σε πλατείες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Μίχαελ Λούντβιγκ, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης, η οποία είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Πρόκειται για τις Πλατείες Αγίου Στεφάνου (Stephansplatz), Σουηδίας (Schwedenplatz), Καρόλου (Karlsplatz) με το παρακείμενο Πάρκο Ρέσελ (Resselpark), την Πλατεία Μαρίας-Θηρεσίας (Maria-Theresien-Platz) ανάμεσα στα ξακουστά Μουσεία Ιστορίας της Τέχνης και Φυσικής Ιστορίας, όπως επίσης τις όχθες στο τμήμα του Καναλιού του Δούναβη που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Το απόγευμα, δεν ήταν ακόμη σαφές εάν τελικά η υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2 σε εξωτερικούς χώρους θα ισχύσει μόνον για τα έξι αυτά σημεία της πόλης, ή εάν θα επεκταθεί και σε άλλα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Μίχαελ Λούντβιγκ, αναφέροντας ότι εάν η κοσμοσυρροή μετακινηθεί σε άλλα σημεία, τότε θα υπάρξουν και σε αυτά τα κατάλληλα μέτρα.

Προχθές, Δευτέρα, ο ίδιος είχε ανακοινώσει την παράταση στη Βιέννη έως τις 11 Απριλίου, του "σκληρού lockdown" που προβλέπεται να ισχύσει τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών (που εφέτος είναι στις 4 Απριλίου) από αύριο Πέμπτη, 1η Απριλίου, μέχρι την επόμενη Τρίτη, 6 Απριλίου, στα τρία από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια στα ανατολικά της χώρας (Βιέννη, Κάτω Αυστρία, Μπούργκελαντ).

Σύμφωνα με τον Μίχαελ Λούντβιγκ, στη Βιέννη θα παραμείνουν κλειστά για μία επιπλέον εβδομάδα μετά τις γιορτές του Πάσχα, έως τις 11 Απριλίου, το λιανεμπόριο , οι υπηρεσίες σωματικής φροντίδας, τα μουσεία, όπως και τα σχολεία - στα οποία τα μαθήματα θα διεξάγονται μετά τις διακοπές του Πάσχα εξ αποστάσεως και όχι με φυσική παρουσία.

Με αυτόν τον τρόπο, η Βιέννη αντιδρά στον αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων και στην κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς, σήμερα, Τετάρτη, 968 νέες λοιμώξεις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν στην αυστριακή πρωτεύουσα και περισσότεροι από 2ο0 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μέχρι τώρα, στο πλαίσιο της λεγόμενης "ανάπαυλας του Πάσχα" για τις ανατολικές περιοχές της Αυστρίας προβλεπόταν το κλείσιμο καταστημάτων, παρόχων υπηρεσιών, μουσείων κ.α. από την 1η Απριλίου, έως την Τρίτη του Πάσχα (6 Απριλίου).

Ήδη πριν τις προχθεσινές διαβουλεύσεις κορυφής, κυβέρνησης, τοπικών κυβερνητών και εμπειρογνωμόνων, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε ένα πιο μακράς διάρκειας και πιο συνεπές lockdown, ενώ και οι ειδικοί αμφέβαλαν επίσης εάν οι προγραμματισμένοι περιορισμοί θα είναι αρκετοί.

Ο Μίχαελ Λούντβιγκ θεωρεί ως ακόμη πιο σημαντική μια κοινή προσέγγιση, καθώς δεν είναι σαφές, ακόμη και σήμερα, Τετάρτη, εάν η Κάτω Αυστρία και το Μπούργκενλαντ θα συμμετάσχουν στην επέκταση του lockdown.

Η κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και ο κυβερνήτης του Μπούργκενλαντ Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, εμφανίζονται επιφυλακτικοί και πιθανόν τελικά να απαιτήσουν μια ομοιόμορφη προσέγγιση σε όλη την Αυστρία και μια νέα σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή και των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων, όπως επίσης να υπάρξει από το υπουργείο Υγείας μία συνολικότερη λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπρησμός η φωτιά στο εργοστάσιο που ετοίμαζε τα σχολικά γεύματα στη Λαμία
Εκεί παρασκευάστηκαν τα έτοιμα γεύματα που μοιράστηκαν σε σχολεία της περιοχής και αρκετοί μαθητές είχαν πάθει τροφική δηλητηρίαση
Εμπρησμός η φωτιά στο εργοστάσιο που ετοίμαζε τα σχολικά γεύματα στη Λαμία