Ο Τζ. Κέρι και ο Σ. Λαβρόφ συναντήθηκαν για τελευταία φορά στις 7 Μαΐου στη Μόσχα και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να πιέσουν τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συζητήσουν ώστε να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί πλέον περισσότερο από 2 χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 80.000 ανθρώπους, κατά τις (μάλλον) συντηρητικές εκτιμήσεις. Οι δυο υπουργοί θα έχουν και πάλι συνομιλίες για τη Συρία τη Δευτέρα στο Παρίσι.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται και θα συζητήσουν εκ νέου το συριακό ώστε να αποφασίσουν αν θα παραταθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων στους αντάρτες ή αν θα τροποποιηθεί με κάποιο τρόπο. Η Γαλλία, η οποία τάσσεται υπέρ της άρσης, και η Γερμανία, που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική, ελπίζουν σε «όσο το δυνατόν πιο συναινετική λύση» για το θέμα αυτό τη Δευτέρα, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Λοράν Φαμπιούς και Γκίντο Βεστερβέλε.
«Το πιο σημαντικό είναι να βρούμε μια κοινή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή το χειρότερο πράγμα θα ήταν ένα σημάδι διαφωνίας στην Ευρώπη σχετικά με τη Συρία, θα ήταν ένα σημάδι που θα άρεσε σίγουρα πολύ στον Μπασάρ αλ Άσαντ», παρατήρησε σχετικά ο γερμανός υπουργός.
Στα τέλη Απριλίου το Βερολίνο είχε δηλώσει έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο, «αν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αυτά τα όπλα να πέσουν σε λάθος χέρια», δηλαδή στις ομάδες των τζιχαντιστών που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Γαλλία και η Βρετανία είναι οι χώρες που ασκούν πιέσεις για την άρση του εμπάργκο στις παραδόσεις όπλων προκειμένου να μπορέσουν να εξοπλίσουν τους «Σύρους αντάρτες», οι οποίοι, βέβαια, δεν έχουν μείνει παραπονεμένοι μέχρι σήμερα, καθώς από οι φήμες για εξοπλισμό τους βρίθουν στο διεθνή τύπο.
Το Ιράν διαψεύδει πως έχει στείλει δυνάμεις στη Συρία
Παράλληλα, διαψεύδει η ιρανική κυβέρνηση ότι έχει στείλει δυνάμεις στη Συρία που υποστηρίζουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, απαντώντας στους «Φίλους της Συρίας», τις δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, και οι οποίες ζήτησαν την απόσυρση από τη συριακή επικράτεια ιρανών μαχητών, καθώς και ανταρτών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
«Οι αληθινοί εχθροί της Συρίας κατασκευάζουν αυτές τις κατηγορίες για να προκαλέσουν το λαό αυτής της χώρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί στη δημόσια τηλεόραση. Οι «Φίλοι της Συρίας» απηύθυναν κατά τη σύνοδο της Τετάρτης στο Αμμάν έκκληση για την άμεση απόσυρση από την Συρία των ιρανών μαχητών και των ανταρτών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που φέρεται ότι μάχονται μαζί με τον συριακό στρατό και την πολιτοφυλακή που πρόσκειται στο καθεστώς στην πόλη Κουσέιρ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
«Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες ότι ιρανικές δυνάμεις και μέλη της Χεζμπολάχ βρίσκονται στην Συρία, ο Αμπάς Αρακτσί δήλωσε ότι οι ιρανικές δυνάμεις ουδέποτε υπήρξαν, ούτε βρίσκονται σήμερα στην Συρία» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Το Ιράν, σιιτική μουσουλμανική χώρα, είναι ο στενότερος σύμμαχος του Άσαντ και έχει προμηθεύσει με χρήματα, όπλα, επιμελητειακή υποστήριξη και εκπαίδευση τις καθεστωτικές δυνάμεις κατά της κυρίως σουνιτικής μουσουλμανικής εξέγερσης από την οποία έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι. Η Τεχεράνη έχει ζητήσει τη διενέργεια εκλογών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Συρία, αλλά δεν δέχεται την απομάκρυνση του Άσαντ υποστηρίζοντας ότι η λύση στην κρίση δεν μπορεί να επιβληθεί από τρίτες χώρες. Η Τεχεράνη κατηγορεί, επίσης, τις δυτικές και αραβικές χώρες ότι εξοπλίζουν τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.