Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπάιντεν: Θα «στραγγαλίσουμε» τη Ρωσία - Ο Πούτιν θέλει νέα Σοβιετική Ένωση

Μεγάλες κυρώσεις στην τεχνολογία, στις ρωσικές εξαγωγές, στο ρωσικό νόμισμα και στις ρωσικές τράπεζες

Διάγγελμα απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για «την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία». Πρόκειται για προμελετημένη εδώ και μήνες επίθεση τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

«Για πολλές εβδομάδες προειδοποιούσαμε για την επίθεση. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» επισήμανε ο Aμερικανός πρόεδρος. 

«Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο. Αυτός και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες. Εξουσιοδοτώ νέες κυρώσεις με τεράστιο κόστος για τη Ρωσία» ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η επίθεση του Πούτιν θα έχει μεγάλο κόστος στρατηγικά και οικονομικά για τη χώρα του θα το εξασφαλίσουμε αυτό δεσμεύθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ αποκάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν παρία.  

Έκανε λόγο για μεγάλες κυρώσεις στην τεχνολογία, στις ρωσικές εξαγωγές, στο ρωσικό νόμισμα, στις ρωσικές τράπεζες που διαχειρίζονται 1 τρισεκ. δολάρια με αποκοπή τους από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πρόκειται για 4 τράπεζες όπως η VTB, ενώ θα επιβληθούν κυρώσεις και σε άλλους ολιγάρχες. 

Οι δράσεις μας θα έχουν αντίκτυπο σε βάθος ετών προειδοποίησε. «Θα χτυπήσουμε αλύπητα την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στρατού τους και εκσυγχρονισμού του διαστημικού τους προγράμματος». 
Αύριο Παρασκευή στο ΝΑΤΟ θα σχεδιαστούν τόνισε, τα επόμενα βήματα κατά της Ρωσίας. 

Ξεκαθάρισε πάντως εκ νέου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δε θα εμπλακούν σε συγκρούσεις με τη Ρωσία στην Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την επικράτεια του ΝΑΤΟ» διευκρίνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν βάσει του Άρθρου 5. 

Το ΝΑΤΟ επισήμανε, ανέπτυξε προγράμματα ταχείας αντίδρασης για να προστατευθούν οι σύμμαχοί του στα Ανατολικά της Ευρώπης. 

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει διακοπή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας σε συνεργασία με χώρες σε όλο τον κόσμο. «Θα απελευθερώσουμε περαιτέρω ποσότητες πετρελαίου αν χρειαστεί» ανακοίνωσε. 

«Η Αμερική αντιστέκεται στους νταήδες. Αν η Ρωσία προχωρήσει σε κυβερνοεπιθέσεις είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» διεμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν. 

Ο Πούτιν, τόνισε ο κ. Μπάιντεν, ξεκίνησε μια επίθεση πάνω σε αρχές, που προκαλούν αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα. «Ποτέ δεν είχε να κάνει με θέματα ασφαλείας, είχε να κάνει με την επιθυμία του Πούτιν με κάθε μέσο εκφοβίζοντας τους γείτονες του, αναχαράζοντας τα σύνορα με τη βία» σημείωσε. 

Στην διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, ο Μπάιντεν τόνισε πως οι κυρώσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν τώρα τον Πούτιν, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος πως μακροπρόθεσμα θα πληγώσουν πολύ τη Ρωσία.

Μάλιστα, σε ερώτηση αν θεωρεί πως ο Πούτιν θα προχωρήσει και πέρα από την Ουκρανία, απάντησε ναι! «Το θέμα είναι ότι ήδη είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τις χώρες του ΝΑΤΟ. Αν δεν κινηθούμε τώρα, μπορεί να πάρει θάρρος», είπε συγκεκριμένα.

«Έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την Ουκρανία. Στην πραγματικότητα θέλει να επανασυστήσει την πρώην Σοβιετική Ένωση. Αυτό είναι το θέμα» συμπλήρωσε ο Αμεριικανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να μιλήσει με τον Πούτιν στο κοντινό μέλλον, ο Μπάιντεν ήταν κατηγορηματικός: «Δεν σκοπεύω να μιλήσω μαζί του»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου «ψυχρού πολέμου», τόνισε πως τώρα σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος είναι ενάντια στην Ρωσία και η μέρα θα είναι «ψυχρή» για την Ρωσία. «Δεν φαίνεται να την υποστηρίζουν πολλοί».

Σε ερώτηση για το τι θεωρεί πως θα κάνει η Κίνα, ο Μπάιντεν απάντησε πως δεν θέλει να σχολιάσει.

Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν, με ανάρτησή του στο twitter προανήγγειλε «καταστροφικά» πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. 

«Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τους ομολόγους μου της G7 για να συζητήσω την αδικαιολόγητη επίθεση του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε καταστροφικά πακέτα κυρώσεων και άλλα οικονομικά μέτρα για να λογοδοτήσει η Ρωσία. Στεκόμαστε στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας», σημείωσε. 

Πηγή: skai

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μητσοτάκης: Ζήτησα μέτρα για τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ρωσία έτοιμη να διαπραγματευτεί όρους για την παράδοση του Κιέβου

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας αν χρειαστεί» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο»