Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ισπανία: Με δελτίο το ηλιέλαιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Πολλοί πολίτες έτρεξαν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες για να έχουν αποθέματα

Πολλά σούπερ μάρκετ στην Ισπανία άρχισαν να πωλούν με το δελτίο το ηλιέλαιο, ώστε οι καταναλωτές να μην μπορούν να κάνουν αποθέματα.

Όπως φαίνεται, πολλοί πολίτες της Ισπανίας φοβούνται μήπως υπάρξουν ελλείψεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Λόγω αυτής της κατάστασης, λοιπόν, «έχουμε προβλήματα στον ανεφοδιασμό με ηλιέλαιο. Γι' αυτόν τον λόγο επιτρέπεται η αγορά μόνο τριών μπουκαλιών του ενός λίτρου ή μιας συσκευασίας των πέντε λίτρων ανά πελάτη την ημέρα», αναφέρεται -με μικρά γράμματα- στα ράφια πολλών σουπερμάρκετ της αλυσίδας Corte Inglés, στη Μαδρίτη.

Οι περιορισμοί κατέστησαν αναγκαίοι επειδή οι καταναλωτές «στράφηκαν στο ηλιέλαιο», προκαλώντας μια «μη φυσιολογική ζήτηση» του προϊόντος αυτού, σύμφωνα με την Asedas, την ισπανική Ένωση Προμηθευτών Σούπερ Μάρκετ.

Ορισμένοι καταναλωτές φοβούνται ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις, επειδή η Ουκρανία αποφάσισε την Κυριακή (6/3), εν μέσω του πολέμου, ότι οι εξαγωγές ορισμένων αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων είναι και το ηλιέλαιο, θα επιτρέπονται στο εξής κατόπιν ειδικής άδειας των αρχών.

Ο Πριμιτίβο Φερνάντεθ, διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Βιομηχανιών Βρώσιμων Ελαίων (Anierac), διαβεβαίωσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης».

Η Ουκρανία κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο όσον αφορά την παραγωγή και τις εξαγωγές ηλιελαίου.

 

Ισπανία: Έρευνα για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Παράλληλα, η ισπανική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε την Τρίτη (8/3) την έναρξη έρευνας για «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» που απορρέουν από την «αδικαιολόγητη πολεμική ενέργεια» της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μερικές ώρες έπειτα από εκείνην για την έναρξη έρευνας από τη γερμανική Γενική Εισαγγελία για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Η έρευνα της ισπανικής Δικαιοσύνης «αποσκοπεί να προσδιορίσει τον αξιόποινο χαρακτήρα των γεγονότων και να διενεργήσει όσες έρευνες χρειαστεί», διευκρινίζει η Εισαγγελία.

«Η επίθεση που υφίσταται το κυρίαρχο έθνος της Ουκρανίας είναι μια αδικαιολόγητη πολεμική ενέργεια που δεν καλύπτεται από οποιονδήποτε διεθνή κανόνα» και από την οποία «απορρέουν άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρεται ακόμη.

«Οι ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ηγετών της δεν έλαβαν χώρα στο πλαίσιο οποιασδήποτε νόμιμης αιτίας ή περίστασης», προσθέτει η Εισαγγελία, σύμφωνα με την οποία η ισπανική Δικαιοσύνη, βάσει της αρχής της παγκόσμιας δικαιοδοσίας, είναι αρμόδια προκειμένου να διερευνήσει τα γεγονότα που διαπράχθηκαν «εκτός της εθνικής επικράτειας που [και] μπορούν να χαρακτηριστούν (ποινικά) σύμφωνες με τον ισπανικό νόμο».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξετάζει επίσης παρόμοιες υποψίες και ερευνά από την περασμένη εβδομάδα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και διεξάγει πόλεμο σε όλη την επικράτεια, με βομβαρδισμούς στις μεγάλες πόλεις. Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Κορωνοϊός: Τέλος εποχής για τα κρούσματα – Μεγάλη αλλαγή στα τεστ

Rapid test: Πάνω από το 25% η θετικότητα σε περιοχή στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός, Βασίλης Δέλιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ στη Θεσσαλονίκη: Δίπλωσε νταλίκα στον Περιφερειακό – Μπαράζ τροχαίων
Έχει μείνει ανοιχτή μόνο μια λωρίδα και έχει σχηματιστεί μεγάλο μποτιλιάρισμα – Σε ποιο σημείο έγινε το ατύχημα
ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ στη Θεσσαλονίκη: Δίπλωσε νταλίκα στον Περιφερειακό – Μπαράζ τροχαίων