Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέλος στον πόλεμο με «μοντέλο Αυστρίας» για την Ουκρανία, προτείνει η Ρωσία

Τι προβλέπει το μοντέλο ουδετερότητας για την Ουκρανία που προτείνει το Κρεμλίνο

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, που διαπραγματεύεται σχεδόν σε καθημερινή βάση με τους Ουκρανούς για την εκεχειρία, είπε ότι στις συνομιλίες που προηγήθηκαν, το Κίεβο πρότεινε να δημιουργηθεί στην Ουκρανία μια «αυστριακή ή σουηδική εκδοχή ενός αποστρατικοποιημένου κράτους, που θα έχει όμως τις δικές του δυνάμεις».

Ο Μεντίνσκι διευκρίνισε ότι αυτό συζητείται σε επίπεδο ηγεσιών των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Μεντίνσκι κατονόμασε τον στόχο της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

«Χρειαζόμαστε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη – όχι μέλος στρατιωτικών μπλοκ, όχι μέλος του ΝΑΤΟ - μια χώρα που θα είναι φίλος, γείτονάς μας, με την οποία αναπτύσσουμε σχέσεις μαζί, χτίζουμε το μέλλον μας και η οποία δεν θα αποτελεί εφαλτήριο για στρατιωτικές και οικονομικές επιθέσεις κατά της χώρας μας».

Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που «κυριολεκτικά κάθε αριθμός και κάθε γράμμα στις συμφωνίες» συζητείται με ιδιαίτερη προσοχή με την ουκρανική πλευρά.

«Θέλουμε αυτή να είναι μια συμφωνία για τις επόμενες γενιές, έτσι ώστε τα παιδιά μας να ζουν επίσης σε έναν κόσμο, τα θεμέλια του οποίου θα τεθούν σε αυτή τη συμβατική διαδικασία», εξήγησε ο Μεντίσνκι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας μίλησε και για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, αναφέροντας πως «αποτελούν έναν πλήρους κλίμακας και άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Επιβεβαιώνει την πρόταση της Ουκρανίας και ο Πεσκόφ

Το Κρεμλίνο είπε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι η ιδέα της δημιουργίας μιας αποστρατικοποιημένης Ουκρανίας «όπως η Αυστρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συμβιβασμός για το τέλος του πολέμου».

«Αυτή είναι μια παραλλαγή που συζητείται επί του παρόντος και η οποία θα μπορούσε πραγματικά να θεωρηθεί ως συμβιβασμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι όροι της αποστρατικοποίησης που θέλει η Ρωσία δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά φαίνεται να υποδηλώνεται ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διατηρήσει ουδέτερο καθεστώς. Η χώρα θα εξακολουθούσε να έχει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.

Κίεβο: «Θέλουμε πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας»

Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απαντώντας στην ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

«Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι "ουκρανικό"», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

Η περίπτωση της Αυστρίας

Η Αυστρία έχει δικό της στρατό, αλλά δεσμεύεται σε ουδετερότητα από τη Συνθήκη του 1955 και το σύνταγμά της, που απαγορεύει την είσοδο σε στρατιωτικές συμμαχίες και τη δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο αυστριακό έδαφος.

Σύμφωνα με μια παρόμοια ρύθμιση, είναι πιθανό η Ουκρανία να μην καταφέρει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που έχει ζητήσει επίμονα η Ρωσία.

Η δήλωση του Κρεμλίνου έρχεται αφότου ένας ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι είπε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία ήταν «πολύ δύσκολες», αλλά «υπάρχουν σίγουρα περιθώρια για συμβιβασμό».

Πηγή: protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

ΕΚΤΑΚΤΟ: Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα για τα μέτρα για την ακρίβεια

Ζέρβας: Ατμομηχανή της Θεσσαλονίκης το λιμάνι - 55 κρουαζιερόπλοια το '22 (VIDEO)

«Χόλιγουντ» η Θεσσαλονίκη: Γυρίσματα στο κέντρο της πόλης (VIDEO + ΦΩΤΟ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό – Πού θα κλείνει τμηματικά μια λωρίδα
Συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κάνουν και σήμερα εργασίες συντήρησης στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού
Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό – Πού θα κλείνει τμηματικά μια λωρίδα