Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal (το προσωνύμιό τους σημαίνει «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο») προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.
Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.
Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι είναι αδύνατο να επαληθεύσει τις ανακοινώσεις αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.
▫️Destruction of a weapons depot of the Armed Forces of Ukraine by high-precision missile weapons strike. We can see the exact hit of an underground hangar with weapons and ammunition. pic.twitter.com/sKTF46Tdb0
— Минобороны России (@mod_russia) March 19, 2022
Τα χαρακτηριστικά του
Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει, πάντως, χαρακτηρίσει τον πύραυλο Kinzhal «ιδανικό όπλο».
Ο λόγος για έναν πύραυλο που μπορεί να «πιάσει» ταχύτητες έως και δεκαπλάσιες εκείνης του ήχου, παρακάμπτοντας τα συστήματα αεράμυνας του όποιου εχθρού. Εκτοξεύεται από αεροσκάφη και πλήττει στόχους στο έδαφος, έως και 2.000 χιλιόμετρα μακριά, ή και παραπάνω σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά. Ενώ μπορεί να φέρει και πυρηνικές κεφαλές.
Έχει παρουσιαστεί επισήμως από το 2018. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται, ωστόσο, να έχουν χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους και στη Συρία από το 2016 και έπειτα.
Σημειώνεται πως η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, είχε στο πρόσφατο παρελθόν αναφερθεί στους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους, προειδοποιώντας πως αυτό είναι ένα από τα οπλικά συστήματα στα οποία η Μόσχα έχει ήδη εξασφαλίσει ή υπάρχει κίνδυνος να εξασφαλίσει προβάδισμα.
Από την πλευρά τους οι Ρώσοι έχουν τα τελευταία χρόνια κάνει τα αποκαλυπτήρια υπερηχητικών πυραύλων όπως είναι οι για παράδειγμα οι Tsirkon. Ο λόγος για έναν πύραυλο που, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ρωσική πλευρά, φέρεται να μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και εννεαπλάσια του ήχου, πλήττοντας στόχους έως και 1.000 χιλιόμετρα μακριά.
Παράλληλα, η ρωσική πλευρά έχει διαφημίσει τα τελευταία χρόνια και άλλους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους: τους Avangard (που μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 27πλάσια του ήχου, σύμφωνα με τη Μόσχα, και να φέρουν πυρηνικά).
Δεν υπάρχει σήμερα χώρα που να διαθέτει συστήματα αεράμυνας ικανά να αντιμετωπίσουν και να μπλοκάρουν υπερηχητικές επιθέσεις.
Τα υπερηχητικά συστήματα, ωστόσο, βρίσκονται και εκείνα ακόμη σε φάση ανάπτυξης. Για αυτό και πολλοί αναλυτές αμφισβητούν κάποιες από τις σχετικές με αυτά τα συστήματα ρωσικές ανακοινώσεις περί πληγμάτων ή επιτυχημένων δοκιμών.
Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ με προέλευση EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Κατώτατος μισθός: Έρχεται αύξηση μέχρι 60 ευρώ το μήνα – Ποια τα 2 σενάρια
Γυρίσματα The Bricklayer: Κλειστοί δρόμοι το Σ/Κ και για 3 ημέρες στη Θεσσαλονίκη
Αγγελική Νικολούλη: Την απείλησαν στο Φως στο Τούνελ – Για το θάνατο 3 παιδιών