Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ ενισχύει περαιτέρω την Ουκρανία

Συμφώνησαν την περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Την περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με 40.000 στρατιώτες και της Ουκρανίας με αμυντικά και αντιπυραυλικά συστήματα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.  «Ο λαός της Ουκρανίας έχει δείξει θάρρος και αποφασιστικότητα παλεύοντας για την ελευθερία και το μέλλον του. Τους στηρίζουμε» επισήμανε.

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε για ενίσχυση της Ουκρανίας τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Η άμυνα στον κυβερνοχώρο ενισχύεται επίσης, και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι των πυρηνικών και βιολογικών απειλών.

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να επιβάλλει «άνευ προηγουμένου κόστος» στη Ρωσία και θα ενισχύσει τη συμμαχική αποτροπή, δεσμεύτηκε. 

H κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ αναλυτικά (αγγλικά) 

 «Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και αναπτύσσουμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά», ανακοίνωσε, μετά τις συνομιλίες των ηγετών στις Βρυξέλλες. Εγκρίθηκαν τέσσερις νέες ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, οι οποίες προστίθενται σε τέσσερις άλλες ομάδες στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Κάλεσε επίσης την Κίνα να μην παράσχει καμία υποστήριξη στρατιωτική ή οικονομική στη Ρωσία, και να ασκήσει την επιρροή της για μια ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. «Το μήνυμα του ΝΑΤΟ είναι ότι θα πρέπει να συμμετάσχει με τον υπόλοιπο κόσμο στην καταδίκη του βίαιου πολέμου κατά της Ουκρανίας, και όχι να στηρίζει τη Ρωσία οικονομικά ή στρατιωτικά» διεμήνυσε.

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ακόμα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συντονίζουν τις προσπάθειες όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 

Όπως επισήμανε ο ΓΓ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μετά τη ρωσική εισβολή υπάρχει μια «νέα πραγματικότητα ασφάλειας». Στην ξηρά, θα υπάρχουν ουσιαστικά περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας και σε υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας. Στον αέρα θα αναπτυχθούν περισσότερα μαχητικά, και στη θάλασσα θα υπάρχουν, υποβρύχια και μαχητικά πλοία σε μόνιμη βάση. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας θα συζητήσουν την παραπέρα υποστήριξή τους στην Ουκρανία στη νέα Σύνοδο του Απριλίου.

To NATO καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία 

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον πιο έντονο τρόπο, η οποία αποτελεί «τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», σύμφωνα με την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής που μόλις ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια. Η επίθεσή της στα διεθνή πρότυπα κάνει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή. Η κλιμακωτή ρητορική του Προέδρου Πούτιν είναι ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική», τονίζουν στη δήλωσή τους οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, καλώντας τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις καταστροφικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ατόμων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις. Θα συνεργαστούμε με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου», τονίζουν στη δήλωσή τους οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ. Προτρέπουν, επίσης, τη Ρωσία να επιτρέψει «την ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση αμάχων και να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις».

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής», επισημαίνεται στη συνέχεια στη δήλωση και προστίθεται ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικού ή βιολογικού όπλου από τη Ρωσία θα ήταν απαράδεκτη και θα είχε σοβαρές συνέπειες».

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, εφαρμόζοντας αμέσως μια κατάπαυση του πυρός. «Καλούμε τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, ξεκινώντας από μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και προχωρώντας προς την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της από το ουκρανικό έδαφος. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας ενώ διεξάγονται συζητήσεις είναι λυπηρή. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να επιτύχει την ειρήνη και εκείνες που αναλαμβάνονται διπλωματικά από τους Συμμάχους για να βαρύνουν τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου», αναφέρει η δήλωση.

Παράλληλα, οι χώρες του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη τους στον Πρόεδρο Ζελένσκι, στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους «γενναίους» Ουκρανούς πολίτες, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τονίζουν ότι στηρίζουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και στο δικαίωμα της αυτοάμυνάς της και υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν περαιτέρω «πολιτική και πρακτική υποστήριξη». «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η προστασία από απειλές χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής φύσης», αναφέρουν στη δήλωση, σημειώνοντας ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν περαιτέρω την υποστήριξη στην Ουκρανία, στη Σύνοδο του Απριλίου.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν την ενότητά τους απέναντι στη Ρωσία και δηλώνουν ότι παραμένουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν συντονισμένη διεθνή πίεση στη Μόσχα, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Αναφορικά με την Κίνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δηλώνουν τα εξής: «Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν, επίσης την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον πολυεθνικών ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Επισημαίνουν, δε, ότι θα επιταχύνουν το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ για μια πιο επικίνδυνη στρατηγική πραγματικότητα, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη. «Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, θα ενισχύσουμε επίσης σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και θα αναπτύξουμε περαιτέρω όλο το φάσμα των έτοιμων δυνάμεων και δυνατοτήτων που απαιτούνται για τη διατήρηση αξιόπιστης αποτροπής και άμυνας», αναφέρεται στη δήλωση.

Τέλος, το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στις θεμελιώδεις αρχές του, επιβεβαιώνοντας την πολιτική «ανοιχτών θυρών», ενώ τονίζει ότι παρέχει υποστήριξη σε εταίρους που πλήττονται από ρωσικές απειλές και παρεμβάσεις. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια των συμμαχικών πληθυσμών μας και κάθε σπιθαμή συμμαχικής επικράτειας. Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια», υπογραμμίζουν οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες από skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΑΣΕΠ: Προκηρύχθηκαν 1.030 θέσεις ΕΠΟΠ για το Στρατό Ξηράς

Έρχεται επιδότηση για νέα ελαστικά σε ΙΧ αυτοκίνητα – 200 ευρώ ανά τετράδα

Πλεύρης: Στόχος να καταργηθούν μάσκες - πιστοποιητικά μέχρι το καλοκαίρι (VIDEO)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάρισα: Συνελήφθη Σέρβος κακοποιός που τον έψαχνε η Interpol - Κουβαλούσε πριόνι
Στην κατοχή του μεταξύ άλλων είχε ένα ηλεκτρικό πριόνι, ένα σιδερένιο κουτί με φλόγιστρο, πριόνια και σπάτουλες, αλλά και τρεις εργαλειοθήκες
Λάρισα: Συνελήφθη Σέρβος κακοποιός που τον έψαχνε η Interpol - Κουβαλούσε πριόνι
Τα λάθη που οδήγησαν στην πτώση ελικοπτέρου - Τι λένε συγγενείς του πιλότου
Ο πιλότος δεν ενεργοποίησε το σύστημα που θα του έδινε alarm όταν πλησιάζει κάτω από τα 500 μέτρα - Έχασε τα όρια της θάλασσας με τον ουρανό,...
Τα λάθη που οδήγησαν στην πτώση ελικοπτέρου - Τι λένε συγγενείς του πιλότου