Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερντογάν μίλησε στις νέες διαπραγματεύσεις (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές, συναντήθηκαν πρώτα με Ερντογάν

Η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους ομολόγους της. Σύμφωνα με το BBC στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται και η ρωσική αντιπροσωπεία.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας είναι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, καθώς και ο Mikhail Podolyak, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της χώρας.

 

 

Έφτασαν στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ οι ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες

Η ρωσική και ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασαν στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, όπως δήλωσε στο Ria Novosti πηγή των διπλωματικών κύκλων.

diapragmateyseis_tourkia_2.jpg

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ria Novosti, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ήδη εκεί. Σε νεότερο tweet του Ria Novosti, φαίνεται το αυτοκίνητο του Ερντογάν που φτάνει στον τόπο των διαπραγματεύσεων.

 

diapragmateyseis_tourkia_3.jpg

 

Τι είπε ο Ερντογάν πριν την έναρξη των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν ξεκινήσει η διαδικασία μίλησε στους εκπροσώπους των δύο πλευρών που κάθονται στο ίδιο τραπέζι για συζητήσεις σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian ανέφερε ότι ελπίζει ότι η συνάντηση θα είναι επωφελής για τις εμπλεκόμενες χώρες και ολόκληρη την περιοχή, ότι η Τουρκία έχει δείξει δίκαιη στάση για τη σύγκρουση σε κάθε στάδιο, και ότι σε μια δίκαιη ειρήνη δεν υπάρχουν χαμένοι. Έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

erdogan_diapragmateyseis.jpg

Σύμφωνα με το Reuters ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι βλέπει τόσο τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «πολύτιμους φίλους». Είπε επίσης ότι η πρόοδος στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, την οποία η Τουρκία είναι επίσης πρόθυμη να φιλοξενήσει.

Είπε επίσης στη ρωσική και την ουκρανική ομάδα ότι και οι δύο πλευρές έχουν «εύλογες ανησυχίες», αλλά ότι έχουμε φτάσει σε μια στιγμή που οι συνομιλίες πρέπει να αποφέρουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Σε ανάρτησή του το μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, ο οποίος βρίσκεται στο Ντολμά Μπαχτσέ, ανέφερε κάποια από τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έγραψε: «’Η συνέχιση του πολέμου δε θα ωφελήσει κανέναν. Η αποκατάσταση της ειρήνης θα ωφελήσει τις χώρες σας και όλες τις άλλες. Εσείς, ως αντιπροσωπείες, φέρετε ιστορική ευθύνη για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα’ είπε ο πρόεδρος Ερντογάν κατά την έναρξη του γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη» .

Αμέσως μετά αποχώρησε. Στη συνάντηση δεν αναμένεται να συμμετάσχουν διπλωμάτες από την Τουρκία. Οι διαβουλεύσεις θα κρατήσουν σήμερα και αύριο και αν χρειαστεί και την Πέμπτη.

Στη συνάντηση δεν αναμένεται να συμμετάσχουν διπλωμάτες από την Τουρκία. Οι διαβουλεύσεις θα κρατήσουν σήμερα και αύριο και αν χρειαστεί και την Πέμπτη.

 

Σύμφωνα με το Reuters ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι βλέπει τόσο τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «πολύτιμους φίλους». Είπε επίσης ότι η πρόοδος στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, την οποία η Τουρκία είναι επίσης πρόθυμη να φιλοξενήσει. Είπε επίσης στη ρωσική και την ουκρανική ομάδα ότι και οι δύο πλευρές έχουν «εύλογες ανησυχίες», αλλά ότι έχουμε φτάσει σε μια στιγμή που οι συνομιλίες πρέπει να αποφέρουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Σε ανάρτησή του το μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, ο οποίος βρίσκεται στο Ντολμά Μπαχτσέ, ανέφερε κάποια από τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έγραψε: «’Η συνέχιση του πολέμου δε θα ωφελήσει κανέναν. Η αποκατάσταση της ειρήνης θα ωφελήσει τις χώρες σας και όλες τις άλλες. Εσείς, ως αντιπροσωπείες, φέρετε ιστορική ευθύνη για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα’ είπε ο πρόεδρος Ερντογάν κατά την έναρξη του γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη».

 

 

Τι αναμένεται να συζητήσουν οι δύο πλευρές

O «ελάχιστος» στόχος της ουκρανικής αντιπροσωπείας είναι η διευθέτηση ανθρωπιστικών θεμάτων και ο μέγιστος είναι μια σταθερή εκεχειρεία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. «Αναμένουμε τις συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών για να δούμε αν οι Ρώσοι θα προσέλθουν σε αυτές τις συνομιλίες έτοιμοι να συμφωνήσουν πραγματικά σε κάτι ή απλώς να επαναλάβουν τις αξιώσεις τους, που ακούστηκαν από την αρχή», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα. Αν συμβεί το δεύτερο, πρόσθεσε, «τότε οι δύο πλευρές θα αποχωρήσουν όπως έφθασαν».

Οι εγγυήσεις ασφαλείας, είπε , θα πρέπει να ακολουθηθούν από δημοψήφισμα στην Ουκρανία. Ο Κουλέμπα σημείωσε ότι το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος δεν θα συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία και ότι αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα της Ουκρανίας.

Όσον αφορά τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με το αν αυτή είναι πιθανή. Οι πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες, οι πρώτες σε περισσότερες από δύο εβδομάδες, θα φιλοξενηθούν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10:30 τοπική ώρα (07:00 GMT) της Τρίτης. Μεταξύ άλλων, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να εγκαταλείψει κάθε πρόθεση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - ένα ζήτημα για το οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί.

Άλλα ακανθώδη ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν περιλαμβάνουν την τύχη των περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και το καθεστώς της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε επίσημα από τη Ρωσία το 2014.

 

Χαμηλός ο πήχης των προσδοκιών

ΟΙ δύο αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις στις 10:30 π.μ. στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, στις ακτές του Βοσπόρου.

Πάντως στην Ουάσιγκτον κρατούν μικρό καλάθι με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει χθες το βράδυ απαισιόδοξος: «Ό,τι έχω δει μέχρι τώρα μου λέει ότι (ο Πούτιν) δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί αυτή τη στιγμή».

 

Διαπραγματεύσεις στη σκιά της δηλητηρίασης Αμπράμοβιτς - Η προειδοποίηση Κουλέμπα

Σημειώνεται, ότι οι νέες διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία αναμένονται στην σκιά του θρίλερ με τη δηλητηρίαση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Μετά από αυτό, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ προέτρεψε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές που θα κάτσουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Ρώσους, σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, να μην φάνε και να μην πιούν τίποτα!

«Συμβουλεύω όποιον πάει για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάει και να μην πιει τίποτα. Και, κατά προτίμηση, αποφύγετε να αγγίξετε οποιαδήποτε επιφάνεια. Σας το λέω από προσωπική εμπειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα, σε δήλωσή του, που μεταδίδει το Skynews.

«Δεύτερον, όλες αυτές οι ιστορίες -κάποιος άκουσε κάτι, κάπου, από κάποιον- τώρα έχουν πληθύνει, γιατί όλοι διψούν για ειδήσεις, για πάθη», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στη δυτική Θεσσαλονίκη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Μπαίνουν κυλιόμενες σκάλες στο σταθμό Αγία Σοφία (VIDEO)

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 15χρονος που είχε εξαφανιστεί από τον Ωρωπό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ