Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πάπας: Χωριζουμε πρόσφυγες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας - Είμαστε ρατσιστές

«Καταλαβαίνω τους κυβερνώντες που αγοράζουν όπλα, τους καταλαβαίνω. Δεν τους συγχωρώ, αλλά τους καταλαβαίνω», είπε μεταξύ άλλων ο Ποντίφικας

Ο Ποντίφικας Φραγκίσκος προέβη σήμερα Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών στην πρώτη του συνέντευξη από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από την παρουσιάστρια της πνευματικής εκπομπής A Sua Immagine της Rai1, Lorena Bianchetti, και προβλήθηκε στις 2μμ ώρα Ιταλίας.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με τον Ποντίφικα αναφερόμενο εκτενέστερα στους πολέμος (“είναι παντού”) και αμέσως τόνισε πως “αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, αυτός ο πόλεμος μας επηρεάζει τόσο πολύ. Ας δούμε όμως λίγο παραπέρα. Ο Κόσμος είναι σε πόλεμο!”. Ένας Κόσμος που “επέλεξε το σχέδιο του Κάιν ώστε να εφαρμόσει τον Καϊνισμό, δηλαδή να σκοτώσει τον αδελφό του”. 

Η δημοσιογράφος υπογράμμισε πως “μερικές φορές ζούμε σε μια Κοινωνία στην οποία φαίνεται ότι το διαβολικό (σχέδιο) είναι αναμφισβήτητα πιο συναρπαστικό, πιο διεγερτικό από το καλό, το τίμιο, το ευγενικό και επίσης το πνευματικό, που εμφανίζεται και προτείνεται ως βαρετό”. Στο σημείο αυτό ο Πάπας Φραγκίσκος όντως συμφώνησε πως “ναι, αυτό είναι αλήθεια, το κακό είναι πιο σαγηνευτής” και πως “ο διάβολος σου παρουσιάζει κάτι όμορφο στην αμαρτία, και σε οδηγεί στην αμαρτία”. 

Ο Ποντίφικας είπε επίσης πως πόλεμος είναι τα πολλά έργα του κακού, όπως η εκμετάλλευση των ανθρώπων, στην εργασία (“και αυτός είναι πόλεμος”) ως την εμπορία (“πόσες γυναίκες είναι σκλάβες του trafficking, εδώ στη Ρώμη και στις μεγάλες πόλεις”).

Αναφερόμενος στον πόνο όσων υποφέρουν, ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας τόνισε πως “ένα από τα πράγματα που έχω μάθει είναι να μην μιλάω όταν κάποιος πονάει” σε περίπτωση αρρώστιας και τραγωδίας. “Τους πιάνω από το χέρι, σιωπηλά” είπε, και πρόσθεσε πως “μπροστά στον πόνο, σιωπή. Και κλάμα” το οποίο τόνισε πως αποτελεί “δώρο Θεού”. Σημειωτέον, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στο κλάμα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. 

Στη συνέχεια η συζήτηση μεταφέρθηκε στη “φιγούρα της γυναίκας, μορφή της μητέρας”, με αφορμή τις εικόνες του πρόσφατου βομβαρδισμού του μαιευτηρίου στην Ουκρανία. “Οι γυναίκες βρίσκονται στο σταυροδρόμι των μεγαλύτερων θανάτων, είναι εκεί, είναι δυνατές” τόνισε ο Ποντίφικας, ο οποίος αναφέρθηκε μάλιστα σε μια προσωπική ανάμνηση, όταν ήταν στο Μπουένος Άιρες και περνούσε μπροστά από τις φυλακές όπου οι μητέρες των κρατουμένων ανέμεναν στη σειρά, εκτεθειμένες “για τα παιδιά τους” ενώ όλοι σχολίαζαν “ ‘αυτή είναι η μητέρα κάποιου που είναι μέσα’ και ανέχονταν τους πιο επαίσχυντους ελέγχους”.

“Η δύναμη μιας γυναίκας, μιας μητέρας που είναι ικανή να συνοδεύσει τα παιδιά της μέχρι τέλους” τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος επίσης σχολίασε θλιβερά πως “η εκμετάλλευση και η βία κατά της γυναίκας είναι το καθημερινό μας ψωμί” και πως “οι γυναίκες είναι το απόθεμα της ανθρωπότητας (…) οι γυναίκες είναι η δύναμη”. 

Η συζήτηση μετέβη στο προσφυγικό, και η δημοσιογράφος Lorena Bianchetti υπογράμμισε πως στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία “υπήρχε μια έμπρακτη, αληθινή ανταπόκριση” και ρώτησε τον Ποντίφικα εάν κατά τη γνώμη του η εν λόγω περίπτωση “έχει γδάρει τα τείχη της αδιαφορίας, της προκατάληψης” ή εάν “συνεχίζεται να γίνεται ο διαχωρισμός των προσφύγων σε ενοχλητικές κατηγορίες”.

Ο Ποντίφικας απάντησε πως “αυτό είναι αλήθεια. Οι πρόσφυγες καταλογίζονται. Πρώτης κατηγορίας, δεύτερης κατηγορίας, χρώμα δέρματος, [αν] προέρχονται από ανεπτυγμένη χώρα [ή από] μη ανεπτυγμένη. Είμαστε ρατσιστές. Και αυτό είναι κακό” ενώ υπενθύμισε πως “πριν από μερικά χρόνια είπα ότι βιώνουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, λίγο λίγο. Αλλά δεν μάθαμε ποτέ”. Ο Πάπας θυμήθηκε την απόβαση της Νορμανδίας: “τα παιδιά πηδούσαν με τουφέκια και οι Γερμανοί…(ο Ποντίφικας μιμήθηκε τη χειρονομία του πυροβολισμού) 30.000 (σκοτώθηκαν) στην παραλία”.

Διερωτώμενος σχετικά με την “κούρσα στον (αμυντικό) εξοπλισμό”, ο Ποντίφικας Φραγκίσκος τόνισε πως “καταλαβαίνω τους κυβερνώντες που αγοράζουν όπλα, τους καταλαβαίνω. Δεν τους συγχωρώ, αλλά τους καταλαβαίνω. Γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, γιατί [είναι] το Καϊνιστικό σχέδιο πολέμου” και παράλληλα τόνισε πως “έχουμε ξεχάσει τη γλώσσα της ειρήνης”.

Η δημοσιογράφος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσευχή του Ποντίφικα σε μια πρωτοφανή άδεια Πλατεία του Αγίου Πέτρου, βρεγμένη από τη βροχή, στις 27 Μαρτίου 2020. Ο Πάπας, αναφερόμενος στο γεγονός, τόνισε πως “δεν ήξερα ότι η Πλατεία θα ήταν άδεια. Έφτασα εκεί και [δεν ήταν] κανείς. (…) Ήταν ένα μήνυμα του Κυρίου ώστε να κατανοήσουμε καλά τη μοναξιά” και πρόσθεσε πως “ένιωσα το δράμα εκείνης της στιγμής, τόσων ανθρώπων (…) τη μοναξιά, τα βάσανα εκείνης της εποχής, των ηλικιωμένων”. 

Έγινε επίσης και αναφορά στις “πληγές που συνεχίζει να προκαλεί σήμερα η Εκκλησία” στην οποία ο Ποντίφικας Φραγκίσκος απάντησε πως το πρόβλημα είναι “η κοσμικότητα, το πνεύμα της εγκοσμιότητας” υπενθυμίζοντας “τους τρεις πειρασμούς του διαβόλου στον Ιησού, οι κοσμικές προτάσεις – πείνα, δύναμη, ματαιοδοξία”.

Τέλος, ο Πάπας χαιρέτησε με “ένα μήνυμα αδελφοσύνης” όλους τους Ορθόδοξους επισκόπους, ενόψει του δικού μας Πάσχα.

Πηγή: ertnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τραγωδία στην Εγνατία Οδό: Νεκρή 14χρονη σε τροχαίο – Μάχη για ζωή δίνει ο πατέρας

Θεσσαλονίκη: «Ναυάγησε» η υποθαλάσσια στο Θερμαϊκό με αποζημίωση 85 εκατ. ευρώ

Οικονόμου στο TyposThes: Γρήγορες, απλές διαδικασίες για τα φθηνά σπίτια σε νέους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ