Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη - Η πρώτη χώρα που βάζει όριο στα κλιματιστικά

Όλα τα δημόσια κτήρια στην Ιταλία δεν θα πρέπει να ρυθμίζουν το καλοκαίρι την θερμοκρασία κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου και τον χειμώνα πάνω από 19 - Πιθανό το μέτρο να επεκταθεί ακόμη και στις ιδιωτικές κατοικίες

Σε ένα «αμφιλεγόμενο» μέτρο προχωρά η Ιταλία προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, θέτοντας ως όριο κατώτατο όριο τους 25 βαθμούς Κελσίου στα κλιματιστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια στην Ιταλία θα απαγορεύεται να ρυθμίζουν τον κλιματισμό τους σε θερμοκρασία χαμηλότερη από 25 βαθμούς Κελσίου από τον επόμενο μήνα.

Η πρωτοβουλία για τον περιορισμό της ενέργειας, που ονομάζεται «επιχείρηση θερμοστάτης», έρχεται καθώς η Ιταλία υπέγραψε την Τετάρτη συμφωνία με την Αγκόλα για την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη χώρα της Νότιας Αφρικής. Παράλληλα υπεγράφη δήλωση προθέσεων για την ανάπτυξη «νέων» εγχειρημάτων φυσικού αερίου. Ιταλοί υπουργοί ταξίδεψαν επίσης στην κεντρική Αφρική την Τετάρτη σε αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου στη Ρωσία, από όπου η Ιταλία εισάγει περίπου το 45% του φυσικού της αερίου.

Η όλη συζήτηση για τον κλιματισμό είχε ξεκινήσει όταν τις προάλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι έκανε ένα σκωοτικό σχόλιο λέγοντας πως οι Ιταλοί θα πρέπει να θυσιάσουν τον κλιματισμό τους σε αντάλλαγμα για την ειρήνη στην Ουκρανία. «Θέλουμε να έχουμε ηρεμία ή θέλουμε να έχουμε ανοιχτό τον κλιματισμό;» είπε νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού δεσμεύτηκε ότι η Ιταλία θα συμμορφωθεί εάν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, η «επιχείρηση θερμοστάτης» θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η έως την 31η Μαΐου του 2023 με την κυβέρνηση να καθορίζει τις ανώτατες και κατώτατες θερμοκρασίες των κλιματιστικών στα δημόσια κτήρια. Την ίδια ώρα, η θέρμανση στα δημόσια κτίρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αστυνομευτεί το μέτρο, αλλά επιθεωρητές από το υπουργείο Εργασίας θα μπορούσαν να αναλάβουν ελέγχους, με όσους παραβιάζουν τα όρια να δέχονται πρόστιμο μεταξύ 500 και 3.000 ευρώ, ανέφερε η ιταλική Il Messaggero. Το μέτρο δεν ισχύει για νοσοκομεία, αλλά μπορεί τελικά να επεκταθεί και σε ιδιωτικές κατοικίες.

Ο Renato Brunetta, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, είπε ότι η πρωτοβουλία, που εισήχθη από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ήταν ένα «θετικό» σημάδι και θα εξοικονομούσε 2-4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Περίπου το 57% του ενεργειακού κόστους ενός κτιρίου δημόσιων γραφείων προέρχεται από τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Η Angela Masi, πολιτικός του Κινήματος Πέντε Αστέρων, δήλωσε: «Είναι σωστό ότι η δημόσια διοίκηση δίνει το καλό παράδειγμα, μειώνοντας τις σπατάλες και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες σχετικά με τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης. Είναι ένας απλός τρόπος για να συνεισφέρετε και να μειώσετε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο».

Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera την Κυριακή, ο Ντράγκι είπε: «Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε πλέον από το ρωσικό αέριο, γιατί η οικονομική εξάρτηση δεν πρέπει να γίνει πολιτική υποταγή. Η διαφοροποίηση είναι δυνατή και μπορεί να εφαρμοστεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα – πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμασταν μόλις πριν από έναν μήνα».

Πηγή: protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ζελένσκι: Αποκλείεται να πάω στη Μόσχα για συνομιλίες με Πούτιν

Κατώτατος μισθός: Αύξηση 50 ευρώ αλλά όχι για όλους - Τι ισχύει με 4ήμερη εργασία

Πτώμα άνδρα βρέθηκε ανήμερα Μ. Πέμπτη σε κτίριο στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι