Κλοιός Βούλγαρων διαδηλωτών εγκλώβισε περισσότερους από 100 βουλευτές και υπουργούς στο κοινοβούλιο της χώρας στη Σόφια, απ’ όπου και απελευθερώθηκαν μονάχα μετά την παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία εκκένωσε το χώρο το πρωί της Τετάρτης. Για περισσότερες από οκτώ ώρες, 2.000 διαδηλωτές κράτησαν ομήρους τους βουλευτές, υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους, κλιμακώνοντας έτσι τα νέα συλλαλητήρια που δονούν τη γείτονα χώρα εδώ και σαράντα μέρες.
Η αρχική πολιτική κρίση στη Βουλγαρία είχε ξεκινήσει πριν μήνες, όταν οι τιμές του ρεύματος έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους οδηγώντας τον τότε πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, σε παραίτηση. Στις εκλογές του Μαΐου και παρά τις λαϊκές αντιδράσεις, ο Μπορίσοφ ήρθε πάλι πρώτος, όμως, κανένα από τα τέσσερα κόμματα που μπήκαν στη βουλή δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί. Έτσι, οι σοσιαλιστές προχώρησαν σε μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, χωρίς αρχή, μέση και τέλος καθώς οι ίδιοι μαζί με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας είχαν τις 120 εκ των 240 εδρών και στηρίχτηκαν στο ακροδεξιό Άτακα για να κάνουν κυβέρνηση.
Ακόμη και μετά τις εκλογές, όμως, μία αφορμή ήταν αρκετή για να βγει ξανά στην επιφάνεια ο πραγματικός λόγος που έπεσε και ο Μπορίσοφ. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είχαν ανέβει από μόνες του. Οι διαμαρτυρίες του κόσμου είχαν ως βαθύτερο αίτιο την μόνιμη κατηγορία προς τις σύγχρονες βουλγαρικές κυβερνήσεις πως ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά αχυράνθρωποι των ιδιωτικών συμφερόντων, στα οποία ανήκει όλη η Βουλγαρία! Έτσι, όταν ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Πλάμεν Ορεσάρκσι, όρισε στην κυβέρνηση τεχνοκρατών τον Ντέλιαν Πέεβσκι στη θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας το ποτήρι ξανα-ξεχείλισε. Ο Πέεβσκι είναι ο τοπικός μεγιστάνας των ΜΜΕ και παρότι οι σοσιαλιστές πήραν πίσω τάχιστα, σαν δαρμένα σκυλιά, την τοποθέτησή του στο πόστο της Εθνικής Ασφάλειας (!), οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν.
Οι περισσότεροι από 10.000 μορφωμένοι Βούλγαροι πολίτες που εδώ και σαράντα μέρες μένουν πιστοί στο καθημερινό ραντεβού των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης, βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης έξω από κοινοβούλιο και είχαν μόνο οργή για την κυβέρνησή τους. «Μαφία» τους αποκαλούσαν, «παραιτηθείτε» τους προέτρεπαν. Οι εικόνες παραπέμπουν σε κανονικό «αντάρτικο». Οι πολίτες διέλυαν τις πέτρες του πεζοδρομίου και μάζευαν τους κάδους σκουπιδιών για να δημιουργήσουν πρόχειρα οδοφράγματα και να αποκλείσουν την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.
Η αστυνομία αποπειράθηκε να «ελευθερώσει» τους αξιωματούχους, φέροντας ένα λεωφορείο για να τους βγάλει έξω, αργά το βράδυ της Τρίτης. Άδοξα έληξε η προσπάθειά τους. Όταν αντιλήφθηκαν το λεωφορείο οι διαδηλωτές έπεσαν βροχή οι πέτρες, το όχημα ακινητοποιήθηκε και οι αξιωματούχοι κλεισμένοι στη βουλή. Επτά διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νοσηλεύτηκαν για τραύματα στο κεφάλι.
Ακόμη και η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, δεν μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση του Π. Ορεσάρκσι. «Έχω μονάχα συμπόνια για τους Βούλγαρους πολίτες που διαδηλώνουν κατά της διαφθοράς», είπε ουσιαστικά αφήνοντας ασχολίαστο το «μπλόκο» του κοινοβουλίου. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέρ Μπελί, αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της Β. Ρέντινγκ και τόνισε πως το διακύβευμα είναι η δημόσια τάξη και ζήτησε «ηρεμία» από όλες τις πλευρές.
Στην χώρα με τα πιο μικρά εισοδήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δύο τρίτα των 7,3 εκατομμυρίων Βουλγάρων στηρίζουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τις διαδηλώσεις. Ωστόσο, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές του Μαΐου αυτό δεν σημαίνει ούτε 1) πως οδηγούνται σε κάποια άλλη κατεύθυνση, όντας οι ίδιοι εγκλωβισμένοι στα «μεγάλα» κόμματά τους, ούτε 2) πως έχουν διάθεση να πάνε στις κάλπες! Μετά από όλες τις διαδηλώσεις της περασμένης άνοιξης, το συγκλονιστικό δεν είναι μονάχα πως ο Μπορίσοφ βγήκε πρώτος, αλλά το γεγονός πως οι μισοί Βούλγαροι δεν πήγαν καν να ψηφίσουν.
Λεζάντα: Διαδηλωτές φτιάχνουν οδοφράγματα και μπλοκάρουν το λεωφορείο που προσπαθούσε να προσεγγίσει το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας.