Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εφιαλτικό σενάριο ΟΗΕ - Μαζική πείνα και λιμός από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι ελλείψεις σιτηρών και λιπασμάτων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μπορούν να προκαλέσουν «μαζική πείνα και λιμό»

Εφιαλτικές προβλέψεις για πιθανή «μαζική πείνα» και λιμό λόγω των ελλείψεων σιτηρών και λιπασμάτων στην οποία οδήγησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνει ο ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η οποία ίσως διαρκέσει χρόνια αν δεν υπάρξουν μέτρα, την ίδια ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωνε πως θα κάνει διαθέσιμα ακόμα 12 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να αποτραπούν οι καταστροφικές συνέπειες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως οι ελλείψεις σιτηρών και λιπασμάτων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, όπως και οι συνεχώς αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα εφοδιαστικά προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία απειλούν να αφήσουν «δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε επισιτιστική ανασφάλεια», καθώς οι αγορές είδαν τις τιμές να καταγράφουν μεγάλη κάμψη υπό τον φόβο του πληθωρισμού και της παγκόσμιας ύφεσης.

Μιλώντας σε μια συνάντηση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, είπε ότι αυτό που θα μπορούσε να ακολουθήσει θα ήταν «υποσιτισμός, μαζική πείνα και λιμός, σε μια κρίση που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια», καθώς ο ίδιος και άλλοι προέτρεψαν τη Ρωσία να απελευθερώσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

Ο ίδιος τόνισε πως είχε «έντονη επικοινωνία» με τη Ρωσία αλλά και άλλες χώρες ώστε να βρεθεί λύση σ' αυτό το θέμα. «Η περίπλοκη ασφάλεια, οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις απαιτούν καλή θέληση από όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί μια συμφωνία» είπε σχετικά με τις συζητήσεις του με Μόσχα, Ουκρανία, Τουρκία, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους. «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί οι δημόσιες δηλώσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πιθανότητες επιτυχίας».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις, έχουν διαταράξει τις προμήθειες λιπασμάτων, σιταριού κι άλλων προϊόντων και από τις δύο χώρες, ανεβάζοντας τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ουκρανία και Ρωσία παράγουν το 30% των σιτηρών. 

Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία εξήγαγε 4,5 τόνους γεωργικών προϊόντων τον μήνα, 12% του σιταριού του πλανήτη, 15% καλαμποκιού και το μισό ηλιέλαιο.

Αλλά, πόλεις λιμάνια όπως η Οδησσός έχουν αποκοπεί από ρωσικά πολεμικά πλοία και οι προμήθειες μπορούν να ταξιδέψουν για τους προορισμούς τους μόνο από χερσαίες διαδρομές. 

Οι τιμές έχουν εκτοξευτεί. Ο δείκτης τιμών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων του ΟΗΕ έφτασε σε ιστορικό υψηλό σχεδόν 160 μονάδων τον Μάρτιο, προτού μειωθεί κατά 1,2 ή 0,8% τον Απρίλιο. Οι δείκτες τιμών δημητριακών και κρέατος σημείωσαν επίσης υψηλά ρεκόρ τον Μάρτιο.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση χωρίς την επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας» σημείωσε ο Γκουτέρες. «Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών που είναι αποθηκευμένα σε ουκρανικά λιμάνια». 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΟΗΕ, επεσήμανε: «Ο κόσμος φλέγεται. Έχουμε λύσεις. Πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε τώρα». 

Οι αυξημένες τιμές ενέργειας έχουν, επίσης, παίξει ρόλο στην παρούσα κρίση καθώς η παραγωγή λιπασμάτων είναι πιο ακριβή. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ορισμένων λιπασμάτων και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Τα λιπάσματα δεν έχουν ενταχθεί στη λίστα με τις κυρώσεις, αλλά οι πωλήσεις έχουν διαταραχθεί από τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ η Μόσχα έχει επίσης περιορίσει τις εξαγωγές, λένε διπλωμάτες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον μετριασμό των «καταστροφικών συνεπειών» της.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Φουντώνουν σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο - Η πιθανή ημερομηνία

ΤΩΡΑ: Μεγάλη πορεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Ερωτηματικά για τον θάνατο 43χρονου στο Παπανικολάου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: H AEGEAN στηρίζει τη Χ.Α.Ν.Θ. - Σταθερός αρωγός των νέων (ΦΩΤΟ)
Ανανεώνει την εμπιστοσύνη της για τα 2 επόμενα χρόνια ως αποκλειστικός αερομεταφορέας των αθλητών και των ομάδων του σωματείου
Θεσσαλονίκη: H AEGEAN στηρίζει τη Χ.Α.Ν.Θ. - Σταθερός αρωγός των νέων (ΦΩΤΟ)