Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άγνωστοι πυρπόλησαν την είσοδο του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου στα Μπίτολα

Πληθώρα αντιδράσεων σε Σκόπια και Σόφια

Πληθώρα αντιδράσεων σε Σκόπια και Σόφια προκάλεσε η πυρπόληση της εισόδου του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου "Ιβάν Μιχάιλοφ" στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) της Βόρειας Μακεδονίας σήμερα το πρωί, από άγνωστους δράστες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκέντσοφσκα, η οποία σήμερα και αύριο πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στα Σκόπια με τον ομόλoγό της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, μετέβη στα Μπίτολα όπου επισκέφθηκε το βουλγαρικό πολιτιστικό κέντρο και είχε συνάντηση με μέλη του.

Η Τεοντόρα Γκέντσοφσκα δήλωσε ότι αναμένει από τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας να εξιχνιάσουν το συντομότερο δυνατό το περιστατικό και να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας εκτίμησε ότι το περιστατικό δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Το περιστατικό αυτό δεν θα διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών, όμως αποτελεί μία απόδειξη πως η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να καταβάλλει επιπλέον προσπάθειες για να καταπολεμήσει τη ρητορική του μίσους» σημείωσε η Τεοντόρα Γκέντσοφσκα.

Από τη μεριά της, η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα αναφερόμενη στην πυρπόληση του πολιτιστικού κέντρου "Ιβάν Μιχάιλοφ" στα Μπίτολα σημείωσε ότι «πρόκειται για μία ακόμη προβοκάτσια και μέρος της μαζικής αντιβουλγαρικής εκστρατείας που ξεκίνησε αμέσως μετά τα εγκαίνια του κέντρου».

«Μόνο η γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση των αρμόδιων οργάνων για τον εντοπισμό των δραστών θα αποδείξει ότι τα δικαιώματα των Βουλγάρων, καθώς και όλων των άλλων εθνικοτήτων, γίνονται σεβαστά στον δυτικό γείτονά μας» σημείωσε ακόμη η Γιότοβα, σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Νωρίτερα σήμερα, σύσσωμη η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας καταδίκασε την πυρπόληση του βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου στα Μπίτολα.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε:

«Καταδικάζω απερίφραστα την πυρπόληση του κτηρίου του πολιτιστικού κέντρου της βουλγαρικής κοινότητας στα Μπίτολα.

Τέτοιες πράξεις αποτελούν προβοκάτσια και δεν συμβάλουν στη βελτίωση των σχέσεων με τη Βουλγαρία».

Ο ίδιος κάλεσε τα αρμόδια όργανα της χώρας να διενεργήσουν γρήγορη και λεπτομερή έρευνα και να εντοπίσουν και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους δράστες.

Το περιστατικό καταδίκασε και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

«Καταδικάζω την πυρπόληση του κτηρίου του κέντρου της βουλγαρικής κοινότητας στα Μπίτολα. Στον 21ο αιώνα, με πυρκαγιές και φωτιές δεν επιτυγχάνεται τίποτε. Έδωσα σαφείς εντολές στους αρμόδιους φορείς για άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης. Τέτοιες εμπρηστικές προκλήσεις έχουν στόχο να διαταράξουν τις σχέσεις μεταξύ του μακεδονικού και του βουλγαρικού λαού. Ως εκ τούτου, καλώ όλους μας να παραμείνουμε ψύχραιμοι και αντικειμενικοί, ενώ με τους δράστες θα ασχοληθούν οι διωκτικές αρχές» δήλωσε ο Κοβάτσεφσκι.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με την Τεοντόρα Γκέντσοφκσα σημείωσε:

«Αυτή η βανδαλική επίθεση αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι κατά της προόδου στις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας και του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος»

Το πολιτιστικό αυτό κέντρο είχε εγκαινιαστεί τον περασμένο Απρίλιο, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, της αντιπροέδρου της Βουλγαρίας και πολυάριθμης διακομματικής βουλγαρικής αντιπροσωπείας και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων, όχι τόσο λόγω του χαρακτήρα του, όσο λόγω της ονοματοδοσίας του.

Το βουλγαρικό αυτό πολιτιστικό κέντρο φέρει το όνομα του Ιβάν Μιχάιλοφ, ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού προσώπου της Βουλγαρίας, με φασιστική ιδεολογία, ο οποίος υπήρξε και συνεργάτης των ναζιστών. Ο Μιχάιλοφ αμφισβητούσε την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» και υποστήριζε ότι οι σλαβικής καταγωγής κάτοικοι της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας είναι Βούλγαροι.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας είχε χαρακτηρίσει ως «προβοκάτσια» τα εγκαίνια του κέντρου αυτού στα Μπίτολα με την ονομασία "Ιβάν Μιχάιλοφ" και είχε σημειώσει ότι η ενέργεια αυτή ρίχνει σκιές στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στις συνομιλίες που αυτές διεξάγουν για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να αρθεί το βουλγαρικό βέτο και η Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία εδώ και ενάμιση χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Φωτ. αρχείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Φωτιά: Εκκενώνονται οικισμοί, τα παιδικά χωριά SOS στη Βάρη και γηροκομείο

Ημαθία: Θανατηφόρα σύγκρουση τρένου με αγροτικό - Νεκρός ο 53χρονος οδηγός

Αυτός είναι ο λόγος που είναι υποχρεωτική η μάσκα στα πλοία και όχι στα αεροπλάνα

Πρώτο μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τραμπολίνο για την Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ