Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βρετανία: «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει» - Κοινή επιστολή παραίτησης 5 υπουργών

Πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον αναμένεται σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με το skynews

«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναγγέλλοντας ότι  πέντε υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον αποχώρησαν ταυτόχρονα, ανεβάζοντας τον αριθμό των παραιτήσεων για το «σκάνδαλο Πίντσερ» σε 23 και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη πολιτικά την θέση του Μπόρις Τζόνσον

Υπογράφοντας κοινή επιστολή παραίτησης, οι πέντε υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει «δεδομένων των ζητημάτων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας», ενώ ζητούν την παραίτηση Τζόνσον.

Οι πέντε υπουργοί που παραιτήθηκαν είναι: Kemi Badenoch, ο υπουργός Ισότητας, Neil O'Brien, υπουργός Αναβάθμισης, Alex Burghart, υπουργός Δεξιοτήτων, Lee Rowley, υπουργός Επιχειρήσεων και Julia Lopez, υπουργός ΜΜΕ και ψηφιακών δομών.

Μπόρις Τζόνσον: Η δουλειά μου είναι να συνεχίζω - και αυτό θα πράξω! 

Μέσα στο κλίμα  κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργηθεί προσήλθε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων με άλλους να τον επευφημούν και άλλους να τον χλευάζουν μετά το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και άλλων μελών της κυβέρνησης του.

Την ώρα που η συντηρητική κυβέρνησή του κρέμεται από μία «κλωστή», ο Τζόνσον επιστράτευσε το χιούμορ του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή είναι μία «μεγάλη ημέρα» επειδή η κυβέρνηση εφαρμόζει «τη μεγαλύτερη φορολογική μείωση της τελευταίας δεκαετίας».

Ο πρωθυπουργός άρχισε να «φουντώνει» όταν ο βουλευτής των Τόρις, Tιμ Λούτον πήρε το λόγο ζητώντας του να μάθει εάν υπάρχουν «οποιεσδήποτε συνθήκες» υπό τις οποίες θα μπορούσε να παραιτηθεί.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι του έχει δοθεί μια «κολοσσιαία εντολή» και θα «παραμείνει εκεί στην πρωθυπουργία » για να «κερδίσει άλλες γενικές εκλογές», προσθέτοντας: «Η δουλειά ενός πρωθυπουργού... είναι να συνεχίσει! Και αυτό θα κάνω », τόνισε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τζο Τσόρτσιλ, έγραφε στο στο Twitter ότι παραιτείται, όπως αναφέρει αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Η σπόντα του παραιτηθέντος υπουργού Υγείας

Μετά την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρώην υπουργός Υγείας, Σαγίντ Τζαβίντ εξήγησε τους λόγους της χθεσινής του παραίτησης του ρίχνοντας σπόντες στον Μπόρις Τζόνσον.

«Η ομάδα είναι τόσο καλή όσο ο αρχηγός της», είπε ο Σαγίντ Τζαβίντ και πρόσθεσε: «Η διατήρηση της ειλικρίνειας και της ακεραιότητας έχει σημασία».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι είχε περάσει πολλούς μήνες δίνοντας στον Τζόνσον το «όφελος της αμφιβολίας», αλλά επέμεινε ότι υπήρχε ένα σημείο που είπε «φτάνει πια».

Νέα πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται άλλωστε να ξεκινήσει – το νωρίτερο – σήμερα (6.7.2022) το βράδυ, σύμφωνα με Βρετανό δημοσιογράφο του Sky News.

Επικαλούμενος ένα μέλος της Επιτροπής του 1922 που επιβλέπει τέτοιες ψηφοφορίες, ο δημοσιογράφος του Sky News, Τομ Λάρκιν, αναφέρει στο Twitter ότι αναμένεται από σήμερα Τετάρτη (6.7.2022) το βράδυ να ξεκινήσει ψηφοφορία πρότασης μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Λάρκιν τόνισε ότι οι κανόνες της Επιτροπής, που επί του παρόντος δίνουν στον Τζόνσον ασυλία μέχρι το επόμενο έτος από μια ψηφοφορία για πρόταση μορφής, πιθανότατα θα αλλάξουν σήμερα το απόγευμα.

Αυτό ζήτησαν, μάλιστα, και δύο βουλευτές των Τόρις, οι Κρις Σκίντμορ και Τομ Χαντ. Ο Σκίντμορ ζητεί στην επιστολή του να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς του Συντηρητικού Κόμματος προκειμένου να καταστεί δυνατό να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, την ώρα που η πύρρειος νίκη του στην προηγούμενη ψηφοφορία που διεξήχθη τον Ιούνιο επί πρότασης μομφής του εξασφάλισε ασυλία για 12 μήνες από την κατάθεση άλλης.

«Ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας η (Επιτροπή) 1922 να επανεξετάσει επειγόντως τους κανόνες που εμποδίζουν τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας επί πρότασης μομφής», σημείωσε ο Σκίντμορ.

«Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», σημείωσε παράλληλα ο Τομ Χαντ, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Τζόνσον τις καταγγελίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά κατά του πρώην αναπληρωτή υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία Κρίστοφερ Πίντσερ, και ανακοίνωσε την υποβολή και από τον ίδιο επιστολής στην αρμόδια επιτροπή για πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού.

Πηγή: protothema, newsit

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ