Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον - Τι είπε στο διάγγελμά του (VIDEO)

Θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας μέχρι το κόμμα να εκλέξει νέο πρόεδρο που θα αναλάβει και την πρωθυπουργία

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σε έκτακτο διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του, των Συντηρητικών και από την πρωθυπουργία, αλλά θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας μέχρι το κόμμα να εκλέξει νέο πρόεδρο που θα αναλάβει και την πρωθυπουργία.

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού συντηρητικού κόμματος να υπάρξει νέος ηγέτης του κόμματος αυτού και συνεπώς νέος πρωθυπουργός» δήλωσε ξεκινώντας το διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον, ανακοινώνοντας την παραίτησή του. «Συμφώνησα με τον σερ Γκράχαμ Μπερέτιντ (πρόεδρο της Επιτροπής 1922) πως η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα» πρόσθεσε και επιβεβαίωσε πως θα υπηρετήσει «έως ότου τοποθετηθεί νέος ηγέτης».

Συνεχίζοντας, ευχαρίστησε όσους ψήφισαν Συντηρητικούς στις τελευταίες γενικές εκλογές. «Ο λόγος που αγωνίστηκα τόσο σκληρά τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να παραδίδω αυτή την εντολή αυτοπροσώπως δεν ήταν μόνο επειδή το ήθελα, αλλά επειδή ένιωθα ότι ήταν η δουλειά μου, το καθήκον μου, η υποχρέωσή μου απέναντί σας».

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης στην επίτευξη του Brexit, στη διευθέτηση των σχέσεών μας με την Ευρώπη... στη διεκδίκηση της εξουσίας αυτής της χώρας να φτιάχνει τους δικούς της νόμους στο Κοινοβούλιο. Για το ότι ξεπέρασε η χώρα την πανδημία, για την ταχύτερη εξάπλωση των εμβολίων στην Ευρώπη, για την ταχύτερη έξοδο από το lockdown και τους τελευταίους μήνες για την ηγεσία της Δύσης στο να αντισταθεί στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία».

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στο λαό της Ουκρανίας, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα τους». «Τις τελευταίες ημέρες προσπάθησα να πείσω τους συναδέρφους μου ότι θα ήταν εκκεντρικό να αλλάξουμε ηγέτη, όταν προσφέρουμε τόσα πολλά, όταν έχουμε μια τόσο μεγάλη εντολή και όταν είμαστε μόνο μερικές μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις». Πρόσθεσε πως «λυπάται που δεν πέτυχαν αυτά τα επιχειρήματα». «Είναι οδυνηρό που δεν μπόρεσα ο ίδιος να πετύχω τόσα πρότζεκτ. Αλλά όπως είδαμε στο Westminster, το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό».

 

«Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος»

Αναφερόμενος στον διάδοχό του, είπε: «Σε αυτόν τον νέο ηγέτη… λέω πως θα σας στηρίξω όσο μπορώ» και συνέχισε: «Και σε εσάς, το βρετανικό κοινό. Ξέρω ότι θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα ανακουφιστούν και ίσως αρκετοί που θα απογοητευτούν επίσης. Και θέλω να ξέρετε πόσο λυπάμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Κανείς δεν είναι έστω και ελάχιστα αναντικατάστατος».

Συνέχισε ευχαριστώντας την σύζυγό του και τα παιδιά του για την υποστήριξή τους. Τέλος κατέληξε: «Ακόμη κι αν τα πράγματα φαίνονται σκούρα τώρα, το μέλλον μας μαζί είναι χρυσό».

Οι συνεργάτες του στη Ντάουνινγκ Στριτ που έμειναν στο πλευρό του και η σύζυγός του με την μικρότερη κόρη του παρακολούθησαν το διάγγελμα Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον υποχρεώθηκε ουσιαστικά σε παραίτηση μετά από ένα τσουνάμι παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, που ήρθαν μετά την αναβάθμιση του συνεργάτη του, Πίντσερ, σε κυβερνητική θέση, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως σε βάρος του υπήρχε έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση.

Δείτε το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον:

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ