«Κυβερνήτη Ρόμνεϊ, είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζεται την αλ Κάιντα ως απειλή, καθώς πριν από μερικούς μήνες όταν σας ρώτησαν ποια είναι η μεγαλύτερη γεωπολιτική απειλή για την Αμερική, είπατε η Ρωσία, όχι η αλ Κάιντα. Ξέρετε, βέβαια, πως ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και 20 χρόνια». Αυτά έλεγε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ένα από τα προεδρικά ντιμπέιτ εναντίον του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ. Παρότι στο ντιμπέιτ κέρδισε κατά κράτος, στο ζήτημα της Ρωσίας δεν φαίνεται να έχει πέσει και τόσο μέσα.
Όπως αναλύει το περιοδικό Τάιμ, από την επανεκλογή Ομπάμα και μετά, ο Πούτιν έχει στηρίξει με νύχια και με δόντια το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, έχει απαγορεύσει σε κάθε Αμερικανό πολίτη να υιοθετεί παιδιά από τη Ρωσία (!), έδιωξε κλοτσηδόν από τη Ρωσία έναν υποτιθέμενο κατάσκοπο της CIA και έδωσε άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν. Δεν τα λες και λίγα. Η απάντηση του Ομπάμα: Δεν τήρησε τη… συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των G – 20, στην οποία και θα παραβρεθεί κανονικά.
Το αμερικανικό περιοδικό δεν είναι ικανοποιημένο από τη συμπεριφορά του Πούτιν προς τον Ομπάμα και πολύ περισσότερο δεν είναι καθόλου χαρούμενο για τις αντιδράσεις του Προέδρου των ΗΠΑ. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, πολλοί αναλυτές προτρέπουν τον Ομπάμα «να φανεί άνδρας και να απαντήσει» στον Πούτιν! Αντιλαμβάνεστε πως όταν γράφονται τέτοια πράγματα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί έχουν φτάσει στα όριά τους. Μάλιστα, στο ψυχογράφημα του Πούτιν, θυμίζουν έντονα Ψυχρό Πόλεμο. «Ο Πούτιν δεν είναι ένας άνθρωπος που τρομάζει εύκολα», γράφει το Τάιμ και συνεχίζει λέγοντας πως «κάποιοι στενοί παρατηρητές αναρωτιούνται αν πρόκειται για έναν άνθρωπο με τη στοιχειώδη λογική»! Κάτι ανάμεσα σε Νικίτα Χρουστσόφ και Λεονίντ Μπρέζνιεφ δηλαδή.
Όσον αφορά τον Σνόουντεν το περιοδικό δεν μασάει τα λόγια του. «Επρόκειτο για ένα σκληρό πόλεμο, έναν πόλεμο που η Αμερική έχασε και μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο παγωμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και το Λευκό Οίκο».
ΤΑΣΟΣ ΘΩΜΑΣ