Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεθνή

Στρατός εναντίον πολιτών

Στρατός εναντίον πολιτών
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Σε πεδίο μάχης, με σφαίρες, άρματα μάχης, δακρυγόνα και αίμα, έχει μετατραπεί το κέντρο του Καΐρου, όπου τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πολλοί έχουν τραυματιστεί σε συμπλοκές των δυνάμεων ασφαλείας με ισλαμιστές διαδηλωτές, δύο μέρες μετά τις αστυνομικές επιχειρήσεις καταστολής που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς. Πυροβολισμοί ακούστηκαν και σε άλλες πόλεις, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων την «Παρασκευή της Οργής», όπως την ονόμασαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ενώ άλλοι δεκατρείς άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους σε ταραχές στη βόρεια Αίγυπτο.

Βίντεο που δείχνει ενόπλους να πυροβολούν με καλάσνικοφ από γέφυρα του Καΐρου μετέδωσαν οι αιγυπτιακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για διαδηλωτές ή αστυνομικούς με πολιτικά που περιπολούν μαζί με στρατιώτες. Με σύνθημα «κάτω η εξουσία του στρατού», έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι -ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Πυροβολισμοί έχουν ακουστεί και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου όπου διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του Μόρσι, όπως στην Αλεξάνδρεια στο βορρά, στο Μπένι Σουέιφ και το Φαγιούμ στα νότια του Καΐρου και στο τουριστικό θέρετρο Χουργάντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο στρατός της Αιγύπτου έχει ενισχύσει σημαντικά την παρουσία του στην πρωτεύουσα, ενώ έχουν αναπτυχθεί και άρματα μάχης. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, Ο στρατός και η αστυνομία είχαν διαμηνύσει ότι θα «αντιμετωπίσουν σθεναρά» οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου και έχουν ήδη λάβει την άδεια να ανοίγουν πυρ για να αμυνθούν εάν δεχθούν επίθεση.

Τουλάχιστον δεκατρείς διαδηλωτές και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους ισλαμιστές διαδηλωτές την Παρασκευή, σύμφωνα με τις χθεσινές πληροφορίες. Οι τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ισμαηλία, στη βόρεια Αίγυπτο. Οκτώ διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Δαμιέτη, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο, σε συγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε μια από τις σημαντικότερες πλατείες του Καΐρου, στο μεταξύ, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί, εν μέσω της διαδήλωσης χιλιάδων ανθρώπων εναντίον των επιχειρήσεων καταστολής που διέταξε η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση. Αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν ότι διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες σε ένα αστυνομικό τμήμα κοντά στην πλατεία.

Ο στρατός είχε αναπτύξει δεκάδες Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και άρματα μάχης ενόψει των διαδηλώσεων, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών επανέλαβε σήμερα πως έχει δώσει εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά για να αντιμετωπίσει επιθέσεις εναντίον κρατικών εγκαταστάσεων. Επεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, και στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου.

«Κάτω η εξουσία του στρατού»

Με σύνθημα «κάτω η εξουσία του στρατού» οι ισλαμιστές πραγματοποίησαν μετά την προσευχή της Παρασκευής πορεία από το βορειοδυτικό Κάιρο φθάνοντας στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου διαμηνύουν ότι θα αντισταθούν μέχρι τη νίκη και την αποκατάσταση στην προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος και παραμένει κρατούμενος από τον στρατό σε άγνωστη τοποθεσία.

Η «Παρασκευή της Οργής» ήλθε δύο ημέρες μετά το αιματοκύλισμα των καθιστικών διαμαρτυριών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο. Η βίαιη αστυνομική επέμβαση και οι συγκρούσεις που ακολούθησαν σε όλη τη χώρα κόστισαν τη ζωή σε 638 άτομα--και αυτό κατά τον επίσημο απολογισμό, ανεπίσημα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούσαν για πάνω από 2.000 νεκρούς. Ο στρατός της Αιγύπτου ενίσχυσε από το πρωί σημαντικά τις δυνάμεις του στο Κάιρο. Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν για τη φύλαξη κυβερνητικών εγκαταστάσεων, ενώ στους δρόμους αναπτύχθηκαν δεκάδες τεθωρακισμένα και άρματα μάχης.

Μέσω της κρατικής τηλεόρασης ήλθε ταυτόχρονα νέα προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές ότι ο στρατός και η αστυνομία θα «αντιμετωπίσουν σθεναρά» οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου. Ήδη από την Πέμπτη είχαν προειδοποιήσει πως θα απαντήσουν με σφαίρες στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν «έκτροπα».

Η διεθνής κοινότητα απέναντι στις εξελίξεις

Άμεσο τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο και επιστροφή στον πολιτικό διάλογο, καθώς και έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την προσεχή εβδομάδα προκειμένου να επανεξεταστούν οι σχέσεις της ΕΕ με το Κάιρο, ζήτησαν από κοινού η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων στην Αίγυπτο, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ πρόκειται να προσέλθουν σε προπαρασκευαστική συνάντηση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την κατάσταση και ενδεχόμενες ενέργειες της Ένωσης, καθώς και να προετοιμάσουν πιθανή έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Την ίδια στιγμή, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για την Αίγυπτο, με την Γερμανία να εντάσσει για πρώτη φορά και τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας.

Η θέση της Ουάσινγκτον, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι λεπτή: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε μεν στην εντονότερη μέχρι στιγμής καταδίκη σε βάρος της μεταβατικής κυβέρνησης την Πέμπτη και ακύρωσε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματιστεί, αλλά δεν προχώρησε σε πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κάιρο.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσαν την ίδια στιγμή την μεταβατική αιγυπτιακή κυβέρνηση και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να δείξουν «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση», σε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου για το μακελειό στο Κάιρο. Η έκτακτη συνεδρίαση, η μικρότερης βαρύτητας κίνηση του ισχυρότερου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, δεν κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν, γεγονός που αντανακλά τις σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους του Σώματος ως προς τον χειρισμό της κατάστασης.

Στηρίζει το στρατό η Σαουδική Αραβία

Ο μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ, κάλεσε τους Άραβες να ενωθούν εναντίον των «προσπαθειών αποσταθεροποίησης» της Αιγύπτου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης της υποστηριζόμενης από το στρατό κυβέρνησης. Διαβάζοντας ένα γραπτό κείμενο, ο Σαουδάραβας μονάρχης είπε ότι «το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ο λαός του και η κυβέρνησή του στέκονται σήμερα στο πλευρό των αδελφών τους στην Αίγυπτο εναντίον της τρομοκρατίας». Κάλεσε δε «τους έντιμους ανθρώπους στην Αίγυπτο και στα αραβικά και τα μουσουλμανικά έθνη... να αντιμετωπίσουν σαν ένας άνθρωπος τις προσπάθειες να αποσταθεροποιηθεί μια χώρα η οποία βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της αραβικής και της μουσουλμανικής ιστορίας». Η Σαουδική Αραβία, το πλέον θεοκρατικό και συντηρητικό καθεστώς της περιοχής ήταν σύμμαχος του Μουμπάρακ και πανηγύρισε έξαλα την πτώση του Μόρσι. Είναι επίσης και κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Διεθνή

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Ενεργό ρόλο σε Χατζηπαναγή και Παπαϊωάννου

Ποιους προτιμούν τα κουνούπια;